JOYO MOYES : ANDRA KVINNORS LIV – härligt driven feelgood med thrillerinslag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Someone Else’s Shoes
Förlag: Printz
Översättning: Helen Ljungmark
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 409
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-08

Det finns ett klassiskt ordspråk om att symboliskt gå en mil i någon annans skor för att få förståelse för någon annans liv. Nisha och Samantha går bokstavligen i varandras skor på Londons regnvåta gator.  Förmodligen mer än en mil, om man räknar på de avstånd som tillryggaläggs. Och deras liv blir aldrig mer desamma. Är det skorna? Är det ödet? Är det Jojo Moyes snillrika återkomst som feelgood-drottning? Döm själva. Läs och njut!

Nisha och Samantha råkar av misstag få varandras skor efter ett gymbesök. De har liknande väskor. Men medan Samanthas väska är en gammal fejkkopia är Nishas äkta vintagevara. Det är Nisha som upptäcker misstaget, men då är redan Samantha långt borta, nedtyngd av det där livspusslet och den eviga listan med saker som ska göras. Hon hinner inte ens tillbaka till gymmet. Hon vill inte förlora sitt jobb.

Bortskämda rika amerikaner

Inledningsvis ligger alla sympatier hos Samantha, men gradvis växlar perspektivet och man blir mer och mer intresserad av Nisha och vad hon har gått igenom. Man riktigt längtar efter de delar av romanen som handlar om henne. Hon visar sig vara den mest spännande karaktären. Nisha verkar först bara vara en rik, bortskämd och högljudd amerikansk hemmafru som bor i takvåningen på ett lyxhotell i London. När hon inte jetsetar runt någon annan stans i världen. Hennes bakgrundshistoria än något helt annat. Liksom hennes framtid.

Hårt dubbelarbetande britter

Samantha är en hårt dubbelarbetande brittisk kvinna som har en skitstövel till chef och en lat man som bokstavligen ligger på sofflocket sexton timmar av dygnet efter att ha blivit arbetslös. (Resterande åtta timmar av dygnet ligger han i sängen).

Alla tycker synd om Samanthas man eftersom han är deprimerad. Samantha döms hårt av sin omgivning om hon så mycket går på en after work på puben med sina kollegor en fredag kväll. Varför åker hon inte hem och tröstar sin man? Lagar mat till honom? Fixar fredagsmys? Stackaren borde inte behöva vara ensam? Strunt samma att han skulle kunna gå ut med hunden åtminstone, så att Samantha inte behöver rengöra efter olyckor på hallmattan när hon kommer hem.

Drastiska förändringar

Det verkar som om Nisha har ett lyxliv på en räkmacka, medan Samantha har dragit alla nitlotter i potten. Man hoppas på att Samantha ska lämna sin värdelösa kvarnsten till man och sin värdelösa chauvinistiske sprätt till chef … Gärna samtidigt.

Det är dock Nishas liv som förändras drastiskt redan i inledningen av romanen. Det visar sig att hennes man i hemlighet planerat en skilsmässa och att lämna den lojala Nisha lottlös … något hon märker först när hon är utelåst från den lyxiga takvåningen på hotellet. Hon är med rätta förbannad och upprörd. Hon minst lika upprörd över att behöva gå runt i fula kläder och Samanthas praktiska lågklackade skor.

Högt spel med höga klackar

Samantha bestämmer sig för att prova på de högklackade Louboutins och den Chanel jacka som ligger i väskan som hon av misstag trodde av hennes, och i de nya skorna känner hon sig självsäkrare, tuffare, vackrare, smartare och mer värd. Hennes liv förändras gradvis, utan att hon kan förklara varför.

I fara

Men det är fler människor är Nisha som är ute efter skorna, och snart svävar både Samantha och hennes familj i fara. Under tiden tar Nisha jobb som städerska på det hotell där hon tidigare vart en ärad gäst. I sin nya uniform är hon osynlig och hon kan börja planera sin hämnd…

Varm vänskap i centrum

Jojo Moyes har ofta talat varmt om vänskap, kvinnlig vänskap, och i centrum av romanen står fyra vänner. Samantha och hennes gamla bästa vän Andrea, Nisha och hennes nya bästa vän städerskan Jasmine … och grande finale i romanen är när de fyra slår sina kloka huvuden ihop för att planera en briljant heist. För att få tillbaka skorna (som är ute på vift igen) och för att sätta dig Nishas slemmige exmake en gång för alla…

Den som väntar på att Samanthas äckel till chef ska få vad han förtjänar får vänta till epilogen. Den som väntar på något gott…

Driven feelgood med thrillerinslag

Det här är härlig, driven feelgood skriven med stor inlevelse och stort hjärta. Spänningen stiger hela tiden, man skulle kunna marknadsfört delar av intrigen som thriller, det finns så många hemligheter och små mysterier i det förflutna som ska lösas och slutligen de där skorna … vilka är ute efter dem och varför? Det är ett spel med höga insatser och trumfkortet för huvudpersonerna är deras vänskapsband. Kvinnor man ringer till när det verkligen krisar. Och de ställer alltid upp.

Skor och skrivarsystrar

Jojo Moyes var en av de populära gästerna på Bokmässan i Göteborg 2023 – där hon pratade om skor och vänskap och hyllade sina bästa skrivarsystrar Lisa Jewell, Sophie Kinsella och Jenny Colgan … som också är aktuella med nya feelgood eller thrillerromaner.

print

Våra samarbetspartners