KYSSEN – kärlekshistoria som fångar sin tidsepok trovärdigt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Billie August
Skådespelare: Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, Rosalinde Münster, David Dencik
Premiär: 2023-09-29
Betyg: 3

Kyssen. Regi av Bille August. En tidlös berättelse som tar oss tillbaka i tiden till en epok där heder och plikt var av största vikt.

Handlingen följer Anton, en ung man vars högsta prioritet är att slutföra sin utbildning som kavalleriofficer i danska armen. Under sin militärträning beordrar han sin pluton att hjälpa en baron i nöd (Lars Mikkelsen), och det är här som han möter baronens dotter Edith, som nyligen varit med om en ridolycka och blivit förlamad.

Medlidandet, en essentiell frågeställning

Kyssen balanserar och skildras av karaktärer och deras relationer som mestadels påverkas av tredje parts åsikter och fördomar, även om de gått stick i stäv mot människans egna sanna begär. Här blir medlidandet en essentiell frågeställning.

Ställer till det

Anton (Esben Smed) är inledningsvis helt fokuserad på sin militära karriär och mötet med Edith Clara Rosager), vars sköra uppenbarelse och sårbarhet ställer till det för honom, trots att han blir förälskad i hennes kusin (Rosalinde Mynster).

Fångar tidsepok trovärdigt

Denna utveckling av deras kärlekshistoria är fager och övertygande, dels för att kugghjulen inte är inoljade i sirap men också för att Bille Augusts förmåga fånga en tidsepok precis innan första världskriget bryter spelas upp på ett trovärdigt sätt.

Ger tyngd

De rekonstruerade miljöerna och kostymerna blir inte allt för svulstiga. David Dencik som läkaren Faber växlar upp tempot när det som mest behövs och baron Løvenskjöld (Lars Mikkelsen) ger sin egen tyngd till detta kostymdrama precis som man förväntar sig av dessa namnkunniga herrar.

Våt filt över hjärtats val

Kyssen utforskar kärlek, plikt och personlig utveckling på ett sätt som gör den relevant och rörande även för dagens publik. Dock en aning lättsamt på sina ställen, det känns som ett annat vägval hade kunnat förhöja njutningen.

Det är en film som reflekterar över våra egna livsval och prioriteringar, men där fördomarna lagt sin våta filt över hjärtats val.

print

Våra samarbetspartners