THE HUMMINGBIRD PROJECT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kim Nguyen
I rollerna: Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando, Johan Heidenbergh

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-07-19

Om man slår dövörat till för ett ointressant fikonspråk som ibland för historien framåt är detta ett kvitto på att tempo inte är samma sak som biljakter och skjutövningar. Tvärtom är filmens största prestation vid sidan om trion Eisenberg, Skarsgård och Hayek att man lyckas hålla så bra styrfart på en story som utmanar fördomar.

Vincent (Eisenberg) och Anton (Skarsgård) är två självmedvetna snillen som jobbar på Wall Street under en demonisk chef Eva (Hayek). Sistnämnda styr och ställer med järnhand. En dag får de nog och lyckas låna upp pengar för att iscensätta ett bygge av en mikrofiberkabel från Kansas till New Yorkbörsen som skall snabba på transaktioner så att kunderna kan pungslå varandra fortare. Mammon är Gud och kusinerna Vincent och Anton kompletterar varandra perfekt. Vincent har talets gåva och lyckas ständigt få loss mer och mer kapital medan den mera lågmälde intellektuelle Anton får göra grovjobbet med att lösa alla de problem som efterhand grusar maskineriet. Som ytterligare en smolk i den eftertraktade glädjebägaren kommer deras f.d chef Eva in som historiens “bad girl” och så är karusellen igång.

Förutom att storyn – inte girigheten alltså – är högst originell är det en ögonfallande arbetsseger för nämnda trio. Skarsgård med flint är nästan oigenkänlig men han gör sin karraktär med bravur. Underplay av hög klass som funderar ännu bättre som motpol till Eisenberegs overplay och Salma Heyek är out of this world som nidbilden av en kvinnlig chef. Inte sedan Meryl Streep förädlade bilden i Djävulen bär Prada har vi skådat en motsvarighet. Det var länge sedan 100 minuter flög iväg så fort på bio.

Skriven 2019-07-17

print

Våra samarbetspartners