LINDBORG SEPTETT, Göteborgs Konserthus den 30 september 2023 – utsökt hyllning till Georg Riedel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det finns två eminenta skivor med Lindborg Septett ute just nu. En är en hyllning till jazzgiganten Lars Gullin, den andra är en hyllning till Georg Riedel – som själv skrivit en hyllning till sin favorit Lars Gullin. Värt att notera: All musik på Georg Riedel skivan är nyskriven. Riedel är en av de mest produktiva musikerna. Han är så mycket mer än signaturmelodin till Alfons Åberg och Astrid Lindgren klassiker … Han vilar verkligen inte på sina lagrar.

Skivorna av Lindborg Septett finns både att köpa som fysiska ex med snygga omslag och att ladda ner.

Att uppleva Lindborg Septett live rekommenderas varmt. De spelar flitigt, bland annat på olika jazzfestivaler, och i och med årets tema Judisk Kultur på Bokmässan 2023 var det klockrent att Göteborgs Konserthus bjöd in denna eminenta septett som designat en helt ny föreställning med idel nya Georg-Riedel-klassiker.

Finns i Sveriges DNA

Frontmannen Fredrik Lindborg och bandkollegan Henrik Naimark Meyers skojar om att Georg Riedel finns i allas vårt DNA, eftersom vi är uppväxta med hans musik sedan barnsben. Ja, förutom signaturmelodin till klassiska Alfons Åberg och otaliga Astrid Lindgren visor har han även tonsatt alster av Barbro Lindgren och Lennart Hellsing. Det har praktiskt taget varit omöjligt att växa upp i Sverige utan att höra något av Georg Riedel. Som själv var ett litet barn som gick på Adolf Fredriks när han komponerade sin första låt: Eine liebe kleine Maus. Som uppförs under kvällen med lekfullhet och finess. Och sång av Henrik. (!)

Men Georg Riedel är så mycket mer än barnmusik och gamla klassiker.

Vänskap med tjocka brev

Fredrik Lindborg påpekar att Riedel måste vara en av de mest produktiva kompositörer som finns. Den färskaste produktionen som spelas under kvällen komponerades … igår. Fredrik och Henrik presenterar först låten som Georg Riedels senaste, och kommer sedan på att Riedel säkert har skrivit två låtar till idag … så det kanske inte är den senaste? Den tredje nyaste låten?

Vänskapen mellan Riedel och Lindborg Septett djupnade under pandemin då tjocka brev lämnades i brevlådor med digra arrangemang av nyskrivna jazzlåtar, som gjorda för en septett.

Unikt sound som svänger

Lindborg Septett kan sägas vara en klassisk jazztrio kompletterad med en klassisk stråkkvartett … och de har ett unikt  sound som är lika mycket rock ’n roll som folkmusik. Det svänger rejält och det finns inte en död minut under hela kvällen.

Extra fint är chanukka hyllningen som både hälsar publiken välkommen och är en homage till Riedels dotter. Och Gullinarium – Georg Riedels hyllning till sin idol Lars Gullin, som även är en av septettens idoler. Det här blir som ett dubbelt idolporträtt.

Konserten både inleds och avslutas med shofar – ett instrument som inte hör till vanligheterna under en kväll i jazzens tecken.

En kväll för stjärnorna

Kompositionerna är Georg Riedels, tolkningarna är Lindborgs Septetts. Det tolkas, jammas, skämtas, slipas, spelas … Med stor glädje och finess.

Det är utsökt. Alla stjärnor står rätt.

En stor eloge till alla medverkande

Till Lindborg Septett på scenen. Till Georg Riedel som var där i anden. Till Göteborgs Konserthus som kvällen till ära lånat ut den vackra Stenhammarsalen. Till Judisk Kultur i Sverige som arrangerat evenemanget. Till Bokmässan i Göteborg som har tema Judisk Kultur i år.

Om Lindborg septett:
Lindborg Septett har tidigare spelat in skivan A Swedish Portrait med Lars Gullins musik i fokus där inslagen av klassisk musik och folkmusik som finns i Gullins musik lyfts fram. Georg Riedel, som började med Gullins band 1953, har tagit vid och skapat musik som spänner över genregränserna.

Georg har komponerat åtta nya stycken till bandet där han har utgått från den ovanliga sättningen och utnyttjar alla musiker och deras kvaliteter till max. Bandet har inget ackordinstrument vilket gör stråkets roll än viktigare, både som bärare av melodiken och harmoniken. Det finns också flörtar till bandets tidigare skiva, till exempel i Gullinarium (plats för Gullin) och Stillében som är en hyllning till Gullin.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners