NEW ORDER, Royal Arena, Köpenhamn den 21 september 2023 – spelsugna britter bjöd på riktigt snygg show

Klicka på bilden, för att se hela bilden

New Order lär inte behöva en större presentation. De har hunnit fira 40 år som band, och räknar man även med tiden som Joy Division så får man lägga på ytterligare fem år. Bandet har även hunnit med att splittras och återförenas två gånger, samt släppa den mest sålda maxisingeln någonsin. Torsdagens konsert var dessutom den första konserten i Köpenhamn sedan 1986.

Royal Arena är relativt välfylld när introt börjar, en film med simhoppstema. Efter filmen nästan smyger bandet upp på scenen och hälsar på publiken.

En riktigt snygg show

En lite trevande start, men så fort musiken startar är är all tvekan borta och man startar starkt med publikfavoriten Regret från skivan Republic. Bandet är framme vid scenkanten och söker kontakt med publiken. På samma gång som den stora skärmen visar filmer på rodeo.

Skärmen är igång större delen av konserten och ackompanjerar musiken väl. Även ljussättningen imponerar, det är en riktigt snygg show. I tredje låten Ceremony dras även ett gäng olika lasrar igång från scenen vilket ger ytterligare en dimension till ljusshowen.

Nytt material med tio år på nacken

Senare bjuds vi även på en världspremiär där låten Shake It Up, från 2013 års Lost Sirens, spelas live för första gången någonsin och Bernard Sumner ber oss ha överseende med att det kan gå fel. Han har även lagt ifrån sig gitarren och ser nästan lite bortkommen ut med bara en mikrofon i handen. Kul med nytt material live. Även om låten i sig har tio år på nacken.

Danssteg från Bernard

Därefter var det dags för kvällens första Joy Division-låt, Isolation. Gitarrerna sätts i främsta rummet i den här låten, och här kan man verkligen höra deras punkiga rötter. Efter en något långsammare Your Silent Face än vanligt dras tempot upp igen och går över till ett mer dansorienterat sound. Under Sub-Culture ser vi några danssteg från Bernard och publiken jublar och klappar med. En höjdpunkt på konserten.

True Faith och dans bland publiken

Efter ytterligare ett lugnt nummer i form av 1963, så är det dags för en avslutande hitparad. Först ut är Bizarre Love Triangle. Här tas de elektroniska trummorna fram och det görs försök till allsång. Efter Vanishing Point tar True Faith, varpå det blir dans bland publiken och då känns arenan plötsligt som om man befann sig på ett stort party. Därefter drogs Blue Monday igång, och då var lyckan av allt att döma fullständig, vid det laget ville även publiken på läktarna stå upp.

Joy Division och ett högljutt jakande

Extranumren hägrade en kort stund senare, och då kom frågan från scenen som på beställning. “Any Joy Division fans in here?”, var det överflödiga spörsmålet, som besvarades med ett högljutt jakande.

En trio låtar från britternas gröna ungdom avverkades därefter programenligt. Atmosphere fick inleda, och i samband med detta hedrades alldeles för tidigt avlidne sångaren Ian Curtis med bilder via videoskärm. Jubel ackompanjerade detta som sig bör, men så var det också rätt tydligt att många minns bandet som var föregångare till New Order.

Perfekt avslutning

Gitarrerna tilläts därefter åter ta utrymme i Transmission. Ösfaktorn var tydlig här. Alltså var det självklart att publiken på läktarna ännu en gång skulle välja att ställa sig upp. Som avrundning plockades sedan så sista trumfkortet Love Will Tear Us Apart fram. Öset från Transmission bestod, och med en sådan avslutning kunde kvällen förstås inte te sig annat än perfekt.

Märktes publiken längtat

Men inte nog med det. För som helhet var det här också mycket riktigt en väldigt lyckad turnépremiär. Inte minst var det ett spelsuget New Order som uppträdde. Samtidigt märktes det att publiken längtat efter dem. Inte så konstigt kanske med tanke på att det vare 37 år sedan de var i ”Byen” sist.

Sedan får man hoppas att de tar avsevärt mindre på sig för att göra nästa spelning där. Särskilt som originalmedlemmarna alla är en bit över sextio. men det är å andra sidan ingenting som tyder på att de ska sakta ner.

 
Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners