JASON RINGENBERG – countrypunk-legendaren åter turnéaktuell i Sverige och Danmark inom kort

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Jason Ringenberg, känd från legendariska Jason & The Scorchers men också för en rad utmärkta soloplattor, är äntligen på väg till Sverige och Danmark igen. Sju spelningar med start i Malmö den 18 september blir det (se hela turnéplanen nedan). Vi zoomade oss till Jasons vardagsrum i Bon Aqua, Tennessee, för att kolla av formen inför turnén.

– Sist vi pratades vid, i samband med releasen av din senaste platta Rhinestoned från 2021, lovade du en turné under 2022, men så blev det inte?

– Nej, så blev det inte. Det var mörka tider. När jag inte kunde turnera blev jag tvungen att tvungen att göra en massa andra saker för att håll familjen flytande, men så småningom kunde jag börja spela live in USA igen. På senare har det blivit en hel del gig. I våras gjorde jag en lång sväng i Europa och nu blir det äntligen Skandinavien igen.

Alltid speciellt att spela i Sverige och Danmark

– Du verkar ha en förkärlek för Skandinavien, har en trogen publik här och har besökt oss åtskilliga gånger?

– Jag ser verkligen fram emot att återvända till Sverige och Danmark. Jag har många vänner där och det har alltid varit något speciellt att spela hos er. Det blir nästan som att komma hem.

– Där jag växte upp i Illinois hade många av bönderna rötter i Skandinavien. Jag hade avlägsna släktingar som kom från Sverige. och en av våra grannar var en svensk kvinna som knappt pratade någon engelska. En snäll och vänlig kvinna som bjöd på de bästa kakorna när det var halloween. Så jag blev snabbt bekant med en del svensk kultur. Och när vi började turnera i Europa med Jason and the Scorchers var det alltid Skandinavien som gick bäst. Sedan har det bara rullat på och jag har en fantastiskt fin publik där. Men det viktigaste av allt är kanske att jag fått träffa många människor där som jag idag betraktar som goda vänner.

– Jag minns med värme en turné som jag och Kevin Welch 2002 gjorde under namnet The Nashville Mad Cows. I bandet fanns Lasse Englund, Nikke Ström, Brady Blade och Pontus Snibb. Det var en kul turné!

Ringde Pontus Snibb dagen innan festivalspelning

– Ungefär tio år senare var Scorchers inbokade på en stor festival i Norge. Vår ordinarie trummis Perry Baggs hade dessvärre gått bort strax innan och vår ersättare hoppade av i sista sekund. Då kom jag på att Pontus Snibb ju sannolikt kunde de flesta av våra låtar sen Mad Cows-turnén. Jag ringde honom typ dagen innan spelningen, han hoppade in och gjorde succé. Sedan dess har vi haft Pontus på trummor så ofta det varit möjligt.

Kunde knappt stämma gitarren

– Jag tror faktiskt jag var på din allra första solokonsert på Loppen i Köpenhamn, kan ha varit 2001?

– Ja, det stämmer nog. Jag minns att jag var rejält nervös. Med Jason & The Scorchers hade jag spelat mindre och mindre gitarr, och när det var dags för solodebuten kunde jag knappt stämma gitarren. Jag är fortfarande ingen supermusiker, men jag har blivit bättre sedan dess.

Nedslag i den amerikanska historien

– Så vad kan publiken förvänta sig att få höra den här gången?

– Det blir såklart en hel del låtar från Rhinestoned och med det följer att jag kommer ett berätta en hel del kring låtarna också. Flera av dem gör nerslag i den amerikanska historien och jag kan inte låta bli att berätta om saker som jag brinner för. Så det kommer säkert bli en del om medborgarrättsrörelsen.

Crazy Horse och den vita invasionen

– Och alldeles säkert en del om Crazy Horse. Han var ledare för en grupp av de vi vita kallar Sioux, men hans stam kallades Oglala. Oglala tillsammans med stammen Hunkpapa lyckades mot alla odds hålla tillbaka den vita invasionen i över tjugo år. Vi vet väldigt lite om Crazy Horse, han var någon sorts shaman, en helig man, men också en briljant militär ledare. Crazy Horse var en av de sista Oglala/Sioux-ledarna som kapitulerade för den vita övermakten. Han besegrades aldrig helt i strid men insåg att hans folk skulle svälta ihjäl om han inte gav upp. Han dömdes till fängelse för krigsförbrytelse, motsatte sig arresteringen och mördades. Han begravdes på reservatets kyrkogård, men hans föräldrar och en av hans vänner öppnade graven och flyttade kvarlevorna för de ville inte att han skulle ha en kristen begravning.

Kanske gästspel av Farmer Jason

– Men när jag spelar blir det alltid låtar från mina tidigare soloplattor också. Och några Jason & The Scorchers-favoriter så klart. Om andan faller på kanske det även blir ett gästspel av Farmer Jason!

Tidigare publicerad på ROOTSYLAND.COM

Turnéplan september 2023:
18 Medley, Malmö

19 Loppen, Köpenhamn

20 Katalin, Uppsala

21 STÅ, Örebro

22 Backstage Rockbar, Trollhättan

23 Dynamo, Norrköping

24 Brooklyn Bar @ Debaser, Stockholm

print

Våra samarbetspartners