JASON RINGENBERG – för soloaktuelle Scorcherssångaren har lönecheckarna aldrig varit drivkraften

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han är stilbildande, prisbelönad och rosad, men ska sanningen fram har Jason Ringenberg aldrig uppnått den nivå av framgång han förtjänat. Med sitt kaxiga band Jason & The Scorcers skakade han om grunden för hur country skulle kunna låta, och solokvist har traditionen förts vidare på en handfull album som allt som oftast fått både kritiker och hardcorefans att göra tummen upp.

För stor credit för krattad manege

Fast den som frågar honom om betydelsen av detta arv och det faktum att det till stor del är hans förtjänst att manegen krattades för countryns indierörelse utanför Nashvillesystemet med tillhörande ständigt växande americanagenren, får ett ödmjukt svar som antyder viss överskattning från andra.

– Jag är stolt över vad jag åstadkommit, men jag tror vi får lite för stor credit, kommenterar sångaren. Jason & The Scorchers var bara en del av allt det där. Det stämmer att vi spelade viss roll i det, men det var så många som höll i facklan, och allt började förstås med Gram Parsons.

Matinékaraktären Farmer Jason i fokus

För Ringenberg själv började i sin tur allt med Jason & The Scorchers redan i början på åttiotalet. Fast med detta sagt; På senare år har både band- och solokarriären i eget namn gått på sparlåga. Åtminstone vad gäller skivproduktionen. Nästan ett decennium har förflutit sedan The Scorchers släppte sitt senaste album och på egen hand har det inte kommit något livstecken sedan 2004. Istället har sångaren till stor del fokuserat på Farmer Jason, en matinékaraktär Jason skapade några år efter millennieskiftet för att roa sina barn, men som sedan gradvis växt till något avsevärt större.

Tillbaka i eget namn

Fast den som väntar på något gott väntar som bekant aldrig för länge, och 2019 är året då alla fans av indieorienterad country, americana, cowpunk och allt annat som ryms i den breda oberoende countryfåran äntligen kan andas ut. Sångaren är nämligen tillbaka, och titeln på verket är Stand Tall.

På en rak fråga om hur han skulle beskriva de nya sångerna för en fan som varit med sedan början börjar han med att tycka att det är en bra fråga, men svarar sedan bara att det är hans bästa soloalbum hittills innan berättelsen skiftar fokus till sångernas bakgrund istället.

Nationalpark ringde upp

– Jag skrev det mesta av skivan i nationalparken Sequoia, och där kunde jag koncentrera mig helt på låtskrivandet. Där fanns ingen el, inget internet eller rinnande vatten. Det var fantastiskt. Jag kommer aldrig att glömma det. Jag älskade det.

– Hur hamnade du där?

– Well, de ringde bara upp mig från tomma intet. Jag antar att de var fans av Farmer Jason och allt annat. Jag hade aldrig hört talas om det, men tydligen har de ett “boendeprogram” som innebär att artister producerar konstverk i utbyte mot mat och husrum där.

Titel inspirerades av världens äldsta träd

Titeln Stand Tall är för övrigt inspirerad av den Kalifornienbaserade nationalparkens omgivningar. Eftersom sångerna till stor del kom till när Jason satt under världens högsta och äldsta träd verkade det vettigt med en sådan titel, menar han. Annars skulle man kanske kunna tro att den var influerad av den långa inte helt friktionsfria karriären, men den teorin avfärdas helt av Jason. Något som däremot inte avfärdas är vad kritiker och andra tycker om hans musik. Snarare tvärtom.

– Det är klart jag bryr mig, men jag tittar efter balansen i helheten. Det går inte bara att se på en recension eller vad en fan skriver på internet. Det är helheten som räknas, och Stand Tall har fått ett fint mottagande. Jag är väldigt glad över responsen hittills, och med tanke på att jag kan komma till Sverige måste jag ha gjort något rätt haha.

Retrospektiv låtlista

– Du har ju material från såväl solokarriären som Jason & The Scorchers och Jason Farmer. Så vad kommer du att spela på den här turnén?

– Ja försöker verkligen göra en retrospektiv låtlista, så jag kommer att spela allt möjligt. Vanligtvis gör jag två set, och spelar då en massa olika grejor. Jag gillar att göra så. Fast de som inte gillar Jason Ringenberg kommer inte att befinna sig på en bra plats haha. För det blir mycket från honom.

– Hur blir det med Jason Farmers låtar då?

Jag gör en del av hans sånger även för de vuxna haha. De gillar dem också. Men det är härligt att spela dem för kidsen, de har inga spärrar. Gillar de inte vad de hör lommar de bara iväg.

Kärleken till musiken har motiverat

Det är lätt att få intrycket när man pratar med Jason att han har en rätt avslappnad inställning till sin karriär i dagens läge. Han älskar alltjämt vad han gör, men ser inte tillbaka med någon form av bitterhet över att det stora genombrottet aldrig kommit. Så när jag frågar honom om hur han ser på sin karriär tycker han mest bara – igen – att det är en bra fråga.

– Jag är väldigt stolt över att jag fortfarande håller på med musik. För jag har ju aldrig haft någon riktig kommersiell framgång. Det har varit kärleken till musiken som motiverat mig. Lönecheckarna har aldrig varit det som drivit mig. Det är då en sak som är säker.

Livets höjdpunkt med Lifetime Achievement Award

– Har du aldrig funderat på att falla till föga och göra något som kanske gett mer utdelning?

– Det har nog hänt några gånger. Men man måste vara ärlig mot sig själv. Det går inte att förändra det man gör av den anledningen. Man måste vara den man är.

– Ett bevis på att du varit det måste vara när du fick en Lifetime Achievement Award från The Americana Music Association 2008?

– Åh ja, det var en höjdpunkt i mitt liv. Det var en sådan ära. Jason & The Scorchers var det första band som fick det här priset. Det hade aldrig hänt förr.

– På tal om det. Vad är statusen för dem just nu?

– De är tämligen vilande för tillfället. Men inget är förutsägbart med The Scorchers. De lever sitt eget liv.

Knockad av svensk Scorchersmedlem

– Men om det blir någon fortsättning med dem antar jag att de senaste förvärven Al Colling och svenske Pontus Snibb som båda gick med 2010 – kommer att finnas med då också?

– Yeah, den laguppställnngen använder vi alltid nu. Det är lite svårt med Pontus eftersom han bor i Sverige, men de senaste tio åren har han varit med 95% av tiden. Jag är helt knockad av honom. Han är en av mina favoritmusiker i hela världen. Utan honom finns inget Jason & The Scorchers. Så viktig är han för bandet.

Roligare nu och framtid på kort sikt

– Det låter ju väldigt bra, men du har hållit på med musik fyrtio år nu, så frågan är om du det är lika roligt nu som i början?

– Jag tror det roligare nu eftersom jag bara njuter av hela processen. Det är jättekul att spela för folk. Jag är sextio år, och har fortfarande möjlighet att göra det. Det är toppen.

– Hur ser du på framtiden då?

– Det gör jag inte. Jag tenderar att se den på kort sikt. Just nu är jag väldigt exalterad över att få komma till Sverige igen. Jag har många vänner där, så jag älskar att spela när jag kommer dit.

Skriven 2019-09-10

Turnédatum september 2019

24 Folk å Rock, Malmö
25 Nalen, Stockholm
26 Katalin, Uppsala
27 Backstage Bar, Trollhättan
28 Emmas Lada, Eksjö

print

Våra samarbetspartners