NATIONALTEATERN, KB, Malmö den 1 september 2023 – tillsammans igen för ett farväl

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Nationalteatern har lite likheter med Rolling Stones och Kiss. De har alla sagt tack och hej ett antal gånger men likväl stått på scen år efter år. I april förra året gav de sig ut på turnén kallad Sista chansen. De sålde ut tre kvällar på raken på just kvällens spelplats Kulturbolaget i Malmö, och själv var jag på en av dem. Så lite förvåning när de dök upp igen på samma ställe i september var det allt (även Sweden Rock hanns med), och nu knappt ett år senare är tillbaka igen…

Frågan man nu kan ställa sig är om de är tillsammans bara för att ta farväl ännu en gång. För det är ju inte enbart för KB:s skull veteranerna är ute igen, de spelade trots allt i Göteborg härom veckan också.

Ende originalmedlemmen

Väl på scen körde vandet igång med Bängen trålar sedan flöt alla de gamla klassikerna förbi som på ett pärlband. Kvällens spelning var uppdelad i två delar. Helt ok att Ulf Dageby som är den enda originalmedlemmen får en kortare paus med ålderns rätt. Här kan man ju skjuta in att herr Dageby delar leadsången med Mattias Hellberg och Matilda Sjöström.

Dock saknades bandets mångårige trummis, Malmöbon Håkan Nyberg eftersom han liksom Dregen för bara några dagar sedan lyckats skada sig lagom till sista refrängen på KB. Han ersattes förtjänstfullt av Hovets gamla trummis Norpan Eriksson.

Lite headbangande och kraftig allsång

Den första halvan av konserten avslutades med att Ulf Dageby själv stod bakom micken i Ut i kylan. Publiken trivdes, och själv var jag förvånad över att det fanns en hel del yngre folk bland dem.

Konserten fortsatte med Jack The Ripper. Hanna från Arlöv i sin tur fick verkligen igång Malmöpubliken där de unga spontandansade och sjöng med i varenda strof. Det blev även lite headbangande i Vi fortsätter spela rock’n roll, men vi håller på att dö och här bör även tilläggas att det hela avslutades med allsång. Allsång av det kraftiga slaget blev det även i Kolla Kolla.

Och glöm för all del inte det var fredag denna afton, så blodet bubblade å det värsta hos den fulltaliga publiken, så när Livet är en fest körde igång var publiken definitivt med på noterna. Låten avslutade konsertens andra del men publiken ville ha mer och det fick de också.

Setlistan i stort set den samma

Först ut bland extranumren var Lägg av! medan min personliga favorit Speedy Gonzales fick avsluta. Däremellan avverkades Men bara om min älskade väntar.

Laguppställningen och setlistan var i stort sett den samma som senast, och det gällde säkert också de flesta i publiken i det näst intill fullsatta KB. En fördel med att det inte var helt utsålt är att lokalen var pytte lite behagligare när det finns lite mer andrum och luften kan cirkulera lite bättre. Men det var ju ändå bastustämning. Gårdagskvällen med Wilmer X var en mardröm ur den aspekten.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners