AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE – filmisk historisk inblick och mänsklig fåfänga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck
Dokumentär med Chris Anderson, Felix Bergsson, Ulrika Bergsten, Sidney Bernstein, Joe Biden
Premiär: 2023-09-01
Betyg: 4

Vid Edvard VII kröning år 1901 i Storbritannien skildrades och iscensätts ceremonin av fransmannen Georges Méliès (Resan till månen) med skådespelare, statister och kulisser i en hans hemmasnickrade studio. Allt filmas i god tid inför den riktiga kröningen kom att äga rum. Tanken var att marknadsföra och dokumentera kröningen till den stora massan vid exakta tidpunkten för ceremonin i England.

Kungen påtalar med en viss ironi, när han får se resultatet, att filmkameran minsann var en fantastisk maskin som kunde visa saker som både skett och som inte skett under hans kröning. Några kritiska röster finns vid den tidpunkten inte. Det är bara en journalist som höjde blicken och kritiserar hela upplägget med att simulera ett evenemang av denna dignitet.

Inflation i utrustning och bilder

Från att den franska uppfinnaren Nicéphore Niépce tog det första fotografiet, ett motiv exponerat på en tennplåt av utsikten från hans verkstad i Le Gras, 1826 har det gått inflation i både utrustning och bilder.

Historielektion om teknik

Idag finns det 45 miljarder kameror och varje minut publiceras 500 timmar rörligt material på nätet. Vi har blivit besatta av att förmedla det vi tror andra vill se. Svenskduon Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck ger oss här så mycket mer än en historielektion om teknik och dess utveckling.

Inblick från flera perspektiv

Bakom kulisserna i And the King Said, What a Fantastic Machine ges en inblick från flera perspektiv, från IS-krigare som verkar mänskliga när de gång på gång säger fel framför kameran, upphajpapade tv-shower där programledare hetsar publiken inför sändning. Propagandans husgud, Leni Riefenstahl berättar om sina banbrytande kameravinklar, sitt nytänkande inom den rörliga bilden och hur nazisterna genom hennes perspektiv och skicklighet fick fart på sin propaganda.

Har solkat både våra och sina egna liv

I denna dokumentär ges dock inte ”influensers” så mycket utrymme som man först skulle kunna tänkas ana, det är underförstått att dessa ”självknarkare” sedan länge solkat ner våra och framförallt sina egna liv med diverse ängsligheter, uppumpande läppar och mediokra säljargument. Att lägga mer visningstid på dessa individer vore att slå in öppna dörrar.

Allt fångat på bild för sakens skull

And the King Said, What a Fantastic Machine är ett viktigt tidsdokumentär som ger ett otroligt intressant, men samtidigt väldigt beklagligt perspektiv över mänsklighetens fåfänga, där ”Jaget” är den lysande stjärnan på himlen och jakten på bekräftelse blir dess inre kall. – allt fångat på bild och film, för sakens skull.

print

Våra samarbetspartners