WILMER X, KB, Malmö den 31 augusti 2023 – inget att klaga på och helt okej setlist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

The Final Countdown på KB pågår för fullt och självklart står Wilmer X på scen igen. Detta för 56:e (!) och sista gången. Det blev ju inte oväntat en extra konsert dagen innan denna som även den sålde slut på nolltid.

För att få upp stämningen och trycket (som om det var ett problem?) drog Wilmer X igång med Ah du, hur fan ser du ut?. Malmöitiskt så det förslår. “Det är vi som är Wilmer X” sade Nisse och deklamerade i texten att det är för mycket och att man inte orkar ta till sig allt som händer och sker. Jag flippar ut var titeln på detta lilla mästerverk.

Rutinerad låtskivare

Om en hund mådde så här är ju en annan ofta spelad klassiker, och publiken kunde texterna innan och utantill. En typisk blueslåt där texten handlar om att bli av med sin närmsta vän.

Jalle fick gott om spelrum för sitt munspelande. Lite ursäktande sa Nisse att nästa låt var nästan ny. Ja, den är från senaste plattan och är öppningsspåret på albumet. Nu eller nästa liv var låten och är en snyggt skriven låt. Har säkert skrivit det tidigare, men Nisse har en grym förmåga att knåpa ihop små trallvänliga låtar som man gärna lyssnar om och om igen på. Fattas bara när han skrivit låtar i sådär 45 år nu. Och en koll på STIM visar att han har över 500 verk registrerade. Det skämtar man inte bort i första taget…

Blåa toner och snygga influenser

Den fria Världen och Primitiv var klassiker som alla känner till, och med uptempo och munspel lät det mycket både Status Quo och Stones över det.

Och Silver har ju definitivt influenser av glamrock från 70-talen. Blå Vägen hem handlar ju om bluesen blåa toner, men i Malmö blir det dubbel betydelse när även stadens fotbollslag åsyftas. Snyggt lirat av bandet då de visar att man hålla igen och svänga bra samtidigt. Slå Dank är något om att man sällan har tid och möjlighet, med en kul titel och schysst gitarrsolo.

Originalmedlem som gäst

Wilmer i Paris, en låt från första plattan där Jalle Olsson spelade trummor. Och varför då inte bjuda in denne forne medlem på sång och maraccas? Tilläggas kan att Jalle Olsson med sitt nuvarande band denna kväll var förband till Wilmer så han var ju enkelt gripbar om man säger så. En kul låt som mycket sällan har spelats live.

Svettigt värre

Jag är ingen Romeo med slidegitarr och boogiesväng tuffade på bra och svensktoppshitten Vem får nu se alla tårar är nog ett måste på alla konserter. En riktig tryckare, fast denna kväll var det dock knökfullt och dessutom tokvarmt. Inget läge för dansande och kramande.

Direkt över till ännu en låt från senaste plattan, Bäst före, dan efter. Jalle Lorensson fick extra mycket munspelsutrymme i den här tunggungande låten. Dessutom tyckte Nisse att Jalle är alltid bäst före.

Sällan spelade låtar

Bill & Bull från Mambofeber spelas sällan, men nu fick vi höra en schysst version av denna. Mera slidegitarr från mannen i svart, Janne Lindén. Slickar din hand som slår har uptempo och är definitivt medryckande.

Konserten började närma sig slutet och den i original syntpoppiga låten Teknikens under blev betydligt mer gitarrdriven när den spelades live. ”Är du ensam finns det kärlek på batteri”. Klart fyndig textrad.

Hon är ihop med en insekt fick bli sista låten, men självklart kom bandet in igen. Och på tal om fyndiga texter är ju Betala Bandet definitivt något som är i den kategorin. Sista-sista låten någonsin på KB för Wilmer X blev Kör dig död, och den kunde nästan döpts om till Spela dig död då de körde för fullt.

KB i bokform

Några fler konserter med Wilmer lär vi ju aldrig se här på KB och Nisse Hellberg blev självklart lite nostalgisk när han åter nämnde hur många gånger de spelat där, varpå han tackade inblandad KB-personal och publik för att de fått spela så många gånger både på Bergsgatan och tidigare på Erikslust där KB startade.

Fast egentligen startade rockklubben redan på det som hette Pireus. Men det är en annan historia som numera finns i bokform. Kan absolut rekommendera boken.

Kvällens konsert då?

Håller vi oss till kvällens konsert så har jag inget som jag kan klaga på. Möjligtvis att det var så galet varmt så man höll på att krevera. Även bandet hade åsikter om temperaturen på scen. Det finns så mycket kul låtar de kan välja mellan, och kvällens setlist var ju helt ok.

Med bra ljud och rutinerade musiker kan det knappast bli fel. Tomas Holst på bas och Sticky Bomb driver på i varje takt. Tråkigt dock att KB slår igen då det förmodligen är andrahemmet för många rockälskare i Malmö. Får hoppas att det blir något nytt och någorlunda centralt KB ifall det nu blir något…

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners