WILMER X, KB, Malmö den 1 oktober 2018

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den största institutionen i Malmös rockliv måste väl ändå var Kulturbolaget eller KB som det kallas i folkmun. Just denna vecka (1-7 oktober) firar Kulturbolaget 25 år på Bergsgatan, innan dess låg etablissemanget som bekant i 11 år i Kopparhuset vid Erikslust och hade en fräck Porsche ovanför ingången. Två av Sveriges största liveband under 80- och 90-talet hade KB som sin hemmabas. Det ena var Dan Hylander och Raj Montana Band och det andra var Wilmer X. Vad passar då bättre än att ha sistnämnda band som en del av detta 25-årsfirande. Suget efter denna tillfälligt återförenade combo blev också mycket riktigt så stort att de sålde ut två kvällar på raken.

Återförenandet började med att Wilmer X skulle spela sin tusende spelning bara för sakens skull tidigare i somras på Sweden Rock Festival i Norje. Därefter tillkom av bara farten ytterligare ett par spelningar och i slutänden det blev en liten miniturné under sommaren. Det återförenade Wilmer X består förutom av förgrundsfigurerna Nisse Hellberg och Jalle Lorensson även av trotjänarna Sticky Bomb och Thomas Holst. Med sig på turnén har de också gitarristen Janne Lindén, som även medverkade på den senaste Wilmer X-plattan 13 våningar upp och varit en del av Nisse Hellbergs soloäventyr.

Hitkavalkad

Setet startade precis som under de tidigare spelningarna under sommaren med Hon är ihop med en insekt, Om en hund mådde så här och Möt mej i din djungel, men sedan började det att dyka upp lite mer udda låtar som Leka med livet. Även Malmö bluesen Blå vägen hem, om en sen nattpromenad i Malmö, och KB dök väl också upp som en del av storyn när hitsen började rullade på. Noterbart var det nya lite råare arrangemanget på Den fria världen.

Bandet försökte se till att minst en låt från varje platta skulle vara representerade så ett par lite udda val dök upp i setlistan, typ Ditt dockhus brinner och även Jaguar får väl räknas dit.

Nisse var noga med att visa sin uppskattning av sina medmusiker, så inhyrde extramedlemmen Janne fick chansen att glänsa i introt till Blod eller guld och Thomas fick självklart själv ta hand om mikrofonen till Vem är den flickan då det är han som skrivet den.

Mellan låtarna pratade Nisse bl.a. om udda önskemål från publiken. Då tog han upp exemplet om killen som undrade om de kör några covers…

Varmt, svettigt och fullsatt

Det var en intensiv spelning på det fullpackade KB. Tur var väl att den varma sommaren gått över i lite mer normal temperatur annars hade det nog blivit än värre i den heta lokalen. Mot slutet kändes det som om Nisses röst sprack lite, men de klämde ändå till med dubbla extranummer. De som stod längst fram fick som bonus mot slutet av sista låten Kör dig död slå an ackorden på Nisses gitarr…

Tempot kändes mycket hårdare än på Sweden Rock Festival, men det hade nog med den hemtama klubbmiljön på KB att göra.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2018-10-02

print

Våra samarbetspartners