PATRIC NYSTRÖM : KALABALIK I KONSTANTINOPEL – med rappt manus och schwungiga teckningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Teckningar: Per Demervall
Förlag: Stevali
Serie: Siris äventyr (del 4)
Genre: Tecknade serier
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-04-21

Patric Nyström och Per Demervall är tillbaka med en ny volym av den bästa komiska äventyrsserien för barn som görs i Sverige just nu. Och hur vet du att detta är den bästa komiska äventyrsserien för barn som görs i Sverige just nu? utbrister kanske vän av ordning. Hur ofta läser du barnserier?

Nej, jag vet inte om detta faktiskt är den bästa komiska äventyrsserien för barn som görs i Sverige. Jag vet nämligen inte om det görs fler. Detta är den enda jag läst. Men jag kan inte på rak arm säga att jag känner till fler – i alla fall inte som kommer ut som album eller böcker just nu.

Konstiga åsikter på 70-talet

Jag läste sällan renodlade barnserier när jag var liten glytt för 50 år sedan. Jag läste sällan barnböcker. Jag funderade lite på hur Siris äventyr hade tagits emot om den kommit på på 1970-talet istället för 2020-talet. Det fanns ju en del konstiga trender och ännu konstigare åsikter på 70-talet. Bland annat vad gällde illustrationer och teckningar.

Disney-stilen tilltalade barn

En viss grupp vuxna ansåg att barnböcker och serietidningar som var för snyggt tecknade inte var bra för barn. Alla barn, utan undantag, gillade den typiska Disney-stilen. Eller Peyos stil i Smurfarna. Och det gick ju inte för sig – en kommersiell stil som tilltalade barn (och de flesta vuxna). Istället kom det ut barnböcker, och en del serier, med illustrationer i en stil som i princip enbart tilltalade en viss typ av vuxna.

Fem myror… kunde ge skev verklighetsuppfattning

De kunde i vissa fall vara konstnärlig framstående, men jag – som var barn – tyckte att det såg för jävligt ut. Minns att det på den tiden även fanns de som tyckte att Fem myror är fler än fyra elefanter på TV var olämpligt för barn, eftersom det var alldeles för färgglatt, och Eva var alldeles för söt och glamorös. Programmet kunde ge barn en skev verklighetsuppfattning.

Eleganta och spänstiga teckningar

Per Demervall är en tecknare ständigt blir bättre. Många veteraner som hållit på i 30, 40, eller 50 år brukar tackla av efter några decennier. Demervall gör precis tvärtom. Hans schwungiga teckningar är eleganta, spänstiga och lättavlästa – och eftersom Siris äventyr innehåller en del spännings- och actioninslag, det är trots allt en äventyrsserie, är det inte helt säkert att den hade uppskattats av bibliotekarier och lektörer med foträta frisyrer på 70-talet.

Kan bli härskare och roffa åt sig guldet

Den är gången handlar äventyret om skurken Zepti Tank, som vill bli kalif istället för kalifen, höll jag på att skriva (vilket jag även gjorde). Zepti Tank vill bli kejsare över Konstantinopel. Vikingaflickan Siris bästa kompis Zack är son till kejsaren av Konstantinopel. Kejsaren har en tur-ring, som en gång tillhört Alexander den Store. Om Tank stjäl denna ring kan han bli härskare och roffa åt sig allt guld och alla värdesaker i Konstantinopel.

Ständigt jagade

Siri och Zack anländer och upptäcker genast att saker och ting inte står rätt till. Det blir upp till dem att ordna upp allt, vilket blir svårt. Siri och Zack är ständigt jagade, de fångas och rymmer flera gånger, och det ser hopplöst ut. Kommer Siri att misslyckas på sista sidan?

Det går undan

Patric Nyströms manus är rappt med många roliga detaljer. Det går undan. Ska jag anmärka på något, skulle det vara att det kanske är lite för rappt med lite för många jakter och actionscener. Jag skulle uppskattat lite mer handling och lite mindre action. Men nu tillhör jag förstås inte målgruppen. Jag skulle kunna vara farfar till målgruppen. Och vad jag har förstått, så älskar målgruppen Siris äventyr.

print

Våra samarbetspartners