BIRGIT NILSSON (del 2) – vandra i operastjärnans spår

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Att lära känna ett landskap är att lära känna en person. Det är i allra högsta grad sant om den g-klavs märkta vandring som går genom Birgit Nilssons barndoms landskap på Bjärehalvön. Här föddes hon, här växte hon upp, här gallrade hon betor, här skötte hon om gårdens kor, här promenerade hon, här cyklade hon för att hälsa på vänner … eller för att sjunga i kören i kyrkan som syns i fjärran bortom flocken med svartvita kor … Här gjorde Birgit Nilsson sina allra första offentliga uppträdanden … och här blev hon upptäckt.

Inledningsvis kommer man förbi gården där Birgit Nilssons föddes och där hon bodde tills hon blev ett år. Då köpte familjen den gård som numera är Birgit Nilssons Museum och som drivs av Birgit Nilssons släktingar. I fjärran syns kyrkan där Birgit sjöng i kör och gjorde några av sina allra första framträdanden.

Drängens mustiga slagdängor blev extranummer

Det allra första uppträdandet var dock i hemmet – och efter succén med de barnvänliga och fromma sångerna bestämde sig Birgit helt sonika för att leverera extranummer. Som hon lärt sig av sin vän drängen Otto. De hade inte något rumsrent innehåll … Succé blev det ändå! Och de första applåderna gav mersmak.

Speciella ställen med musik och berättelser

Det är lätt att följa leden, som är tydligt märkt med skyltar med g-klavar. Det finns också några speciella ställen där man kan stanna upp och läsa om Birgit Nilssons liv, scanna in QR-koder och lyssna på berättelser och musik.

Korna vet att gräset är grönare …

Det första stoppet är vid en kohage. Korna tittar på oss som vandrar, lika mycket som vi tittar på dem. Kanske mer. Och sedan återgår de till att beta under elstängslet, så långt som de bara kan sträcka sina halsar. Visst finns det en sanning i ordspråket att ”gräset är grönare på andra sidan …” för på andra sidan har ju ingen betat än! Förr i tiden hade man inte elstängsel utan gärdsgårdar och flera sådana, bland annat överväxta med mossa, lavar och ormbunkar, passeras under färdens gång.

Vandringen förhöjs av Birgit Nilssons picknick

En promenad på nio kilometer med många vackra utsiktspunkter förhöjs så klart av att man har med sig en god picknick för att man ska ta sig en ordentlig paus och njuta av naturens skönhet. Stallcaféet vid Birgit Nilssons Museum säljer ett färdigt vandringskit. Där ingår en vattenflaska, en matig lunchwrap, en Birgit-Nilsson-chokladbit och en kaka. Till exempel en Tosca, en Aida (för att fortsätta på operatemat) eller min favorit Birgit Nilssons apelsinkaka. Alla kakor bakas efter Birgit Nilssons egna recept.

Ingen vandring utan kaffe

Birgit var en matglad och generös skånska som verkligen kunde både laga och baka massor av godsaker. Stallcaféet fortsätter med denna tradition – och håller liv i Birgit Nilssons recept. Och ingen vandring utan kaffe, eller hur? Eller te. En Birgit Nilsson termos fylls med valfri varm dryck. Till min stora förvåning så ingår termosen i fikapaketet … man behöver inte lämna tillbaka den efter rundan. När man köper picknickkorg på Fredriksdal och vandrar iväg i det gröna är det självklart underförstått att korg och termos ska återlämnas när allt är uppätet och uppdrucket. Termosen är en fin souvenir som kan få följa med på fler vandringar.

Cafémys i kobås

Vandringsleden startar och slutar vid Birgit Nilssons Museum, på museets parkering. Vandringen kombineras med fördel med ett besök i Stallcaféet där Birgit Nilsson förr i tiden satt och mjölkade kor innan hon åkte iväg till Stockholm för att bli operastjärna. Hela vandringsleden är ungefär nio kilometer lång och lätt framkomlig på asfalterade eller grusade vägar. Det är lätt att hitta också – man får en karta på museet, och det är skyltat med tydliga band och skyltar med g-klavar på. En del av rundan sammanfaller med Kattegattleden, en cykelled som har sina egna skyltar.

Missa inte Birgit Nilssons Museum och Tosca

Man kan givetvis passa på att besöka Birgit Nilssons Museum också – i år är det ett extra fint tema: Puccini och Tosca. (Vilket motiverar valet av Tosca bakelse till kaffet?) Som av en lycklig slump sammanfaller det med att Skånska Operan i år turnerar med Tosca, runtom i Skåne men även med avstickare till Kalmar Slott och Varbergs Teater. Vem gillar inte Puccini? Även om du aldrig varit på opera har du säkert hört Puccinis musik. Han är också en stor favorit bland filmskapare och hans musik har korats som den mest romantiska, perfekt i synk med människans förälskade hjärtslag. Och visst passar det extra bra att promenera Birgit Nilssons vandringsled till tonerna av Puccini?

BIRGIT NILSSON (del 1) – Puccini årets tema på hennes museum

I bildspelet nedan finns foton på Birgit Nilssons hem (utifrån), interiörer från Birgit Nilsson Museum med årets Puccini utställning, guiderna Ellinor och Mattias Enn tillsammans med Gitte Lindström Harmark som är VD för Birgit Nilsson Museum och Stallcaféet. Vandringen går bland annat förbi Birgit Nilssons födelsehem, den vita Skånelängan i bildspelet, där man kan stanna och lyssna på berättelser och musik.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners