BIRGIT NILSSON (del 1) – Puccini årets tema på hennes museum

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Story: Sann Askungesaga.
Startplats: Skåne.
Handling: Rafflande.
Soundtrack: Oöverträffat.
Huvudperson: Birgit Nilsson.

Historien om bondflickan som växer upp och blir något speciellt är också historien om ett land i förändring och ett klassamhälle som luckras upp. Bonddottern Birgit Nilsson gick från att mjölka kor och gallra betor till att bli världens mest firade sångerska. Hon har själv vitsigt och kärnfullt kommenterat sin klassresa med att hon gick ”Från betfältet till Beethoven”.

I en klass för sig

Birgit Nilsson är paradoxalt nog mer berömd utomlands än i Sverige. Där står det klart att Birgit Nilsson och Maria Callas befinner sig i en klass för sig – de båda sopranerna som fortfarande har hängivna fans i stora skaror, runt hela jordklotet. Idag delas Birgit Nilsson priset ut till nya talanger och legendarer och det hålls Master Classes i mitten av augusti på Birgit Nilssons Museum. Liksom många välbesökta konserter under sommaren.

Rik på humor

Birgit Nilsson jobbade med alla de stora under sin tid – eller snarare: alla de stora fick äran att jobba med Birgit Nilsson. Smart, driven, arbetsam, humoristisk … och, verkar det som, en riktig citatmaskin. Ett favoritcitat finns upptryckt både på magneter och en biografi om Birgit Nilsson: ”Värp först, kackla sedan”. Ett av mina favoritcitat är: ”Nänä, går omkring och trallar för mig själv, det gör jag aldrig. Det har jag inte råd med!” Birgit Nilsson lär också ha påpekat att det var Wagner (kompositören Wagner alltså) som gjorde henne känd, men det var Puccini som gjorde henne rik. Och ännu mer berömd, kan man tillägga.

Filmer, musikaler och bakverk

Det är just Puccini som står för årets tema på Birgit Nilssons Museum. Även om du aldrig har varit på opera så har du garanterat hört Puccini. Han är en favoritkompositör för stora filmmakare, hans romantiska musik lär ha samma rytm som en förälskad människas hjärtslag, Nessun Dorma är den mest uppförda arian för tenorer … Puccinis La Bohème ligger till grund för musikalen Rent. Madama Butterfly ligger till grund för musikalen Miss SaigonTosca har filmats flera gånger – och har hyllats med ett eget bakverk.

Magnifika kostymer

När det gäller kostymer är det kanske Turandot som har de mest magnifika … ? Besök Birgit Nilssons museum och döm själv. Man går runt med audioguide, där Birgit Nilsson själv berättar sina minnen både från livet på landet och livet i rampljuset, och avslutar i filmrummet med årets film som har Puccini tema.

Anspråkslöst lantligt hem

Missa inte att också besöka Birgit Nilssons hem – som är mycket anspråkslöst jämfört med dagens lyxrenoverade lanthem. Det är också anspråkslöst jämfört med dagens ”vanliga hem”. Vem behöver en modern hög diskbänk eller en diskmaskin eller nya köksluckor? Birgit gillade det lantliga, enkla och rustika och brydde sig inte om lyx i onödan. Kunniga guider berättar om Birgit Nilssons liv och kanske sjunger de också en liten trudelutt … (om Birgit Nilssons ande inte påpekar att det har de inte råd med …?)

Guldkant på besöket efter Birgits egna recept

Besöket har en extra guldkant. Stallcafét som verkligen gör resan mödan värd och man kommer gärna tillbaka. Det är gratis inträde och man kan åka ut och bara fika en extra gång. För att avnjuta sommarens godaste och mysigaste fikastund en gång till. Och visst känner man av historiens vingslag …

Det här är stallet där Birgit Nilsson mjölkade korna samma morgon som hon åkte till Stockholm för att bli operastjärna. Delar av inredningen finns kvar, och det gör stället extra charmigt (och svinstian bredvid är numera personalutrymme). Här kan du prova på saker gjorda efter Birgit Nilssons egna recept. Vad sägs om en läcker Aida tårta eller en härligt smulig Pavlova dekorerad med färska bär? Eller varför inte, Puccini temat till ära, välja en bakelse som heter Tosca? Det här är en repertoar som ligger helt i Birgit Nilssons smak!

BIRGIT NILSSON (del 2) – vandra i operastjärnans spår

I bildspelet nedan finns foton på Birgit Nilssons hem (utifrån), interiörer från Birgit Nilsson Museum med årets Puccini utställning, guiderna Ellinor och Mattias Enn tillsammans med Gitte Lindström Harmark som är VD för Birgit Nilsson Museum och Stallcaféet. Vandringen går bland annat förbi Birgit Nilssons födelsehem, den vita Skånelängan i bildspelet, där man kan stanna och lyssna på berättelser och musik.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners