BIRGIT NILSSON & THE MET – en specialutställning med Hollywoodkänsla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

If I can make it there, I’ll make it anywhere!
It’s up to you, New York, New York…

Underbar och älskad av alla. Världsberömd utan motstycke. Förlovad med publiken i Wien och rekordhållare av antalet inropningar – ja, applåderna tog längre tid än hela operan! Birgit Nilsson var oslagbar och oöverträffad som hela världens operadiva. Brava!

Men den enorma succén på The Metropolitan i New York var marsipanrosen på operatårtan – en triumf som saknar motstycke i operahistorien och som ledde till framsidor i alla New Yorks stora tidningar!

Birgit Nilsson slog hårdare än Ingo Johansson. Och fick ett högre gage än Maria Callas. Fem gånger så högt. Vilken knock-out!

“Var det du som mjölkade kor?”

När två taxibilar krävdes för att köra Birgit Nilssons blommor hem till hotellet, frågade taxichauffören som körde Birgit Nilsson, om det var hon som mjölkat tio kor innan hon sökte in på operaskolan.

– Jo, medgav Birgit, det var hon ju …

– I sådana fall, sa taxichauffören imponerat, så är du värd varenda blomma!

Kommentaren säger en del om amerikanernas rörliga inställning till begreppet klass – i Stockholm var det en hel del som rynkade på näsan åt att Birgit Nilsson var dotter till en lantbrukare – bland annat hennes sånglärare på Kungliga Musikhögskolan, som sa “dum som en bonde” och hånskrattade åt sin elev.

Kommentaren säger också en hel del om amerikanernas kärlek till Askungesagor, tidlösa rags-to-riches stories. Den fantastiska och helt sanna Birgit-Nilsson-sagan blev till en myt redan under Birgit Nilssons livstid. Från landet. Självlärd. Motarbetad. Reser sig efter tuffa motgångar. Får revansch. Blir hela världens älskling!

Som ett Hollywoodmanus!

Birgit Nilssons liv är som ett Hollywoodmanus.

Påhejad av mamman, motarbetad av pappan, uppväxt med en sträng Jante-lag på landet … “tro inte att du är nåt, tro inte att du kan nåt …” Mot alla odds lyckades Birgit Nilsson ta sig till Stockholm, och komma in på Kungliga Musikhögskolan – som etta.

Men tiden på Kungliga Musikhögskolan var inte en dans på rosor, Birgit Nilsson hade “fel bakgrund”, hon fick själv lära sig den sångteknik hon behövde (och sedan blev världsberömd för), hon tog olika småjobb under terminerna och hon gallrade betor varje sommar för att få ihop pengar … och dessutom drabbades hon av TBC, en lungsjukdom som kan ha förödande konsekvenser. Speciellt för en blivande operastjärna.

Stor triumf och världsberömmelse i tredje akten

Alla dessa hinder skulle övervinnas, för att nå triumfen i tredje akten på Hollywoodfilmen, då hjältinnan får revansch och blir hela världens älskling. A Star is Born!

För Birgit Nilsson hade turen att leva i den tid då radio, TV och skivinspelningar fick genomslag, så många fler fick ta del av operans underbara värld än några få, rika privilegierade stadsbor.

Känslan av att befinna sig i en glamourös Hollywoodfilm, där den fattiga och hårt arbetande hjältinnan går mot ett lyckligt slut, den känslan får man när man besöker Birgit Nilssons hem och museum, där årets specialutställning går till tonerna av New York, New York och har titeln Birgit Nilsson & The Met!

Kostymer från New York, på besök i Svenstad

Vackra operaklänningar från The Metropolitan i New York har åkt hela vägen till lilla Svenstad i norra Skåne, bland annat den berömda kreation som Birgit Nilsson bar då The Met fyllde 100 år, och Birgit belönades med den ultimata hyllningen från publiken – jubileumsprogrammen regnade ner över scenen där hon sjöng!

Besökarna kan njuta både av Birgit Nilssons egna berättelser via audioguide, hennes fantastiska sång från The Metropolitan, och en för året ny film med titeln Birgit Nilsson and The Metropolitan.
Där ser man också vilken fantastisk skådespelerska som Birgit Nilsson var – dramatiskt låg hon långt i framkant av utvecklingen, och hon insåg att opera var så mycket mer än att bara leverera imponerande sångarinsatser. Rollerna skulle kännas och levas ut!

Birgit Nilsson – en dyrbar jukebox

I filmen finns bland annat en intervju med operachefen Rudolf Bing. Han säger att till skillnad från vanliga svåra och temperamentsfulla operadivor så var Birgit Nilsson mycket arbetssam och mycket lätt att ha att göra med.

“Hon är precis som en jukebox – man bara stoppar in pengar och så kommer det underbar musik!”

En av hennes motspelare, tenoren Ragnar Ulfung, liknar henne däremot vid en Ferrari.

“Ni i Sverige förstår inte hur stor Birgit Nilsson är utomlands! Hon är som en Ferrari! Hon passar inte på små vägar, men på de stora arenorna, där kommer hon till sin rätt!”

Happy Valentine’s Day Birgit!

En monter är full av Valentine’s Day hälsningar till Birgit Nilsson från New York – och ett kassettband är inspelat från vänner och kollegor på The Metropolitan. Man kan lyssna på bandet på sin audioguide och höra hur mycket Birgit Nilsson betydde för alla hon kom i kontakt med. En hälsning är från damen i souvenirbutiken på The Met, som uppskattade att den stora operastjärnan smet ut och pratade en stund – för det gjorde inte några andra operastjärnor, och tänk, vilken uppståndelse det hade blivit om allmänheten hade känt igen den stora La Nilsson!

Starpower och “vanligt liv”

Birgit Nilsson hade en sällsam starpower. Men hon verkar ha kunnat stänga av den och bli alldeles “vanlig” och leva “ett vanligt liv” … när hon till exempel gick runt och shoppade på loppisar eller gick på auktioner för att hitta roliga små saker till sina samlingar.

Birgit Nilsson hade bland annat en samling med “knäppare” (sådana som man använde för att knäppa damkängor förr i tiden), en samling med fina snusdosor eller pillerburkar (ja, man kan ha godis i dem också!), en samling med roliga gosedjur – den skojiga apan är favoriten och den finns i en monter på museet – och en med fina stenar.

Stensamling – ett släktdrag

Fina stenar, det samlade även Birgits pappa Nils på. Muren runt Birgit Nilssons hem är full av fornlämningar och ovanliga stenar, som Nils grävde upp i sina marker när han plöjde, men även stenar som han fått av grannar och bekanta, som hörde att han samlade. Det kommer fortfarande besökare till Birgit Nilssons hem och museum som letar efter någon speciell sten som de skänkt!

Det finns även en stor samling fornminnen som Nils har samlat i det mysiga stallcaféet. Servicen är utmärkt, maten utsökt och allt är hemlagat, hembakat, ekologiskt, närodlat och härodlat. Och baserat på Birgits egna recept. Hon älskade matlagning och bakning och hennes läckra Aidatårta är något att drömma om! Enligt skånsk sed ska det vara hälsosam mat, generösa portioner och mycket gott.

Aidatårta på operahistorisk mark

När man fikar eller lunchar i stallcaféet så befinner man sig på operahistorisk mark. Det var här som Birgit Nilsson gick och mjölkade sina tio kor, innan hon tog tåget till Stockholm, kom in på Kungliga Musikhögskolan som etta, och blev världsstjärna … så småningom. Det tar tid att bli stjärna över en natt!

Mamma Justina hejade på sin dotter, hon var själv mycket musikalisk, och stöttade Birgit i hennes karriärsval och skrev uppmuntrande brev hela tiden.

Pappa Nils var mer tveksam och ville absolut inte att dottern skulle bli sångerska, han ville att hon skulle ta över gården.

“Ska du inte komma hem och ta över gården?”

Även efter att Birgit blivit världsberömd undrade han skämtsamt om hon inte skulle komma hem och ta över gården …

Och det gjorde hon. Så småningom. På sitt sätt.

Det är tack vare Birgit Nilssons ihopsjungna slantar som det idag finns ett upplevelsecentrum och ett museum här … och det är bland andra Birgit Nilssons egna släktingar som driver museet. VD är ett kusinbarn – precis som Birgit Nilsson själv önskade.

Så visst kom Birgit hem och tog över gården. Fast hon gjorde det på sitt eget sätt. Precis som allt annat!

  • Svenstad torg. Större än så är inte torget - Foto Belinda Graham

Skriven 2019-08-24

Specialutställning: Birgit Nilsson & The Met
Plats: Birgit Nilssons hem och museum, Svenstad
Öppet: Tisdag – söndag, 11-17
Sista dag för utställningen: 8 september 2019

print

Våra samarbetspartners