MISS LI & THOMAS STENSTRÖM, Sofiero, Helsingborg den 29 juli 2023 – dubbelkonsert där allt är harmoni

Klicka på bilden, för att se hela bilden

En ovanlig dubbel. Miss Li och Thomas Stenström. Som tillsammans gör sommarens kortaste turné – två spelningar. Premiären är på Sofiero.

Det här är inte slutet på Sofierosommaren, kvar finns hela tre utsålda gig med Johan Glans (det går som en dans för pågen från Eslöv!) men det är den sista stora konsertkvällen.

Vad lockar mest?

Är folk där för Miss Li eller Thomas Stenström? Eller båda två? Den ovanliga kombinationen? Eller är folk där för att man ska vara på Sofiero för att fira ut konsertsommaren och avnjuta stadens godaste burgare?

Inledningsvis är svaret detsamma från alla. ”Vi är här för Miss Li! Självklart!” Miss Li verkar vara en stor favorit bland helsingborgarna. Hon har spelat i Helsingborg förr och kommer Miss Li till Helsingborg, då ska man sluta upp.

Det finns också en grupp som dubblar. De var här igår för Laleh. De är här idag för Miss Li. Men de är tveksamma till att någonting kan toppa Laleh. Hon är bäst. Så i kampen mellan team Miss Li och team Thomas så håvar team Laleh också in  extra poäng.

Samma scen … men inte samma experimentlusta

Det är samma scen som igår, samma gigantiska storbildsskärmar som verkar vara lika stora som slottstorn … men det händer inget på dem. De är enfärgade hela tiden. Inga krusiduller. Vi är tillbaka i svensk gammaldagstradition att det räcker med artist och band …. Och ingen behöver byta tröja eller klänning.

Miss Li har i alla fall med sig en bukett rosor till sitt lilla piano och ett gigantiskt ansikte med stor röd mun som fungerar som entré till scenen. Röken flödar, ögonen glöder … det är som om Halloween kommit tidigt i år. Det tar tid att rigga upp hela härligheten, inklusive två stora händer med rödmålade naglar, så det blir en längre paus med gott om tid att småprata och fylla på tilltugg.

Team Thomas

Jag träffar på ett äldre par som kommit dit för Thomas Stenströms skull. De kan alla hans låtar. Alla hans texter. De har stått längst fram vid kravallstaketet och njutit. Nu har de nöjda och belåtna lämnat platserna längst fram till Miss Lis hardcore fans, och själva ska de stå och lyssna längre bak. Jag känner mig nöjd och belåten att jag äntligen hittat några helsingborgare som är team Thomas. ”Ah men … vi är från Malmö.”

Miss Lis publik – yngre och kortare

När Miss Li drar igång har publiken blivit markant yngre och kortare. En flicka har fått konsertbiljetterna i present från sin gudfar och har sett fram emot det här hela sommaren. Hon har plats längst fram vid staketet. Rader av barn har samlats på de främsta raderna. Alla är de Miss Li fans. Eftersom Miss Lis fans är yngst är det ju självklart att hon ska avsluta kvällen. Barn älskar anledningar till att få vara uppe efter normal läggdagstid. Och förresten, det är skollov, så vem bryr sig vad klockan är.

Vad har artisterna gemensamt?

Många besökare verkar konfunderade över den ovanliga konstellationen. De har ju ingenting gemensamt! Kombinationen Miss Li och Lars Winnerbäck hade ju varit klockren! Men … De båda artisterna har i alla fall någonting gemensamt. De uttrycker glädje och tacksamhet att få spela på Sofiero för en sådan fantastisk publik. De stannar båda två upp för att ta mentala bilder och bevara den här magiska kvällen för alltid.

Publiksiffran överstiger 8000 när Thomas Stenström drar igång och det fylls på hela tiden. Det är en packad gräsmatta framför slottet. Thomas Stenström ser glad ut, men också chokad. Han hade blivit informerad om att han skulle till ett ställe där folk sitter och äter picknick på gräsmattan. Men det här är ju värsta nattklubben! Alla står upp och dansar!

Dans är mer värmande än våta filtar

En bidragande orsak kan vara att det spöregnade innan Thomas Stenström drog igång, en del konsertbesökare har redan slängt sina genomvåta picknickfiltar i sopkorgarna, och alternativet ”stå upp och dansa” är klart att föredra framför att sitta i vått gräs på våta fleecefiltar. En annan bidragande orsak är att Thomas Stenström drar igång med Slå mig hårt i ansiktet … en låt som alla kan och som definitivt får alla musikdiggare på fötter Även de som är där för Miss Li. Thomas Stenström förkunnar att han bara har en växel, och den tänker han köra på hela tiden.

Extranummer som förrätt alltså. Och allsång till en av de lugnare låtarna på slutet. Som varmrätt en ny låt som släpps om en eller två veckor. Här är Thomas Stenström lite bortkommen i mellansnacket. Som mellan varven blir långrandigt. Tiden drar över, Miss Li kommer att bli sen på scen konstaterar de som otåligt väntar på akt två.  Responsen på den nya låten? Den är en hit. Rakt i ansiktet på publiken.

Talangjaktsjury missade Miss Lis talang

Miss Li har en del traditionella mellansnack, som det om när hon köpte sitt första piano som hon skrev Oh boy på, och det om när en talangjaktsjury sa att hon aldrig skulle bli artist för hon var för tjock. Men dessa mellansnack är klassiker som nästan ligger på nästan samma nivå som låtarna de hör ihop med och det är svårt att rensa bort dem. De hör liksom till.

Slutet på Sofieros konsertsommar

Annars. Ju mer verkstad och  musik och desto mindre snack desto bättre. Miss Li tycks hålla med. Hon påpekar att hon har en terapeut som kostar 5000 per gång, så vi ska slippa att höra hennes snack, hon är här för att sjunga. Och festen bara fortsätter. Det är full fart med allsång till Miss Lis mest kända låtar (alltså alla låtar i repertoaren) och över publikhavet studsar en jättestor orange ballongboll. Som en sol i mörkret. Publiken gungar i takt. Det är sommarvarmt och regnet har upphört. Allt är harmoni.

Den här helgen har markerat början både för Lalehs turné och för Miss Lis och Thomas Stenströms miniturné, liksom slutet på Sofieros konsertsommar. Och vilken sommar det har varit. Alla har gjort sitt bästa för att besökarna ska få roa sig kungligt. Arrangörer, artister, Sofieropersonal, en uppsjö av frivilliga …. Alla tycks ha en god helg denna helg. Inklusive de som står på scenen.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners