FIRST AID KIT, Malmö Arena den 3 mars 2023 – med rätt att botanisera i en gyllene amerikansk tidsålder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Endast dagens spelning på Avicii Arena återstår för First Aid Kit på den nu pågående Europaturnén, och kanske var det därför det bjöds på bonusgodis på Malmö Arena igår, vem vet. Men oavsett vilket; såväl systrarna Söderbergs bror Isak, supportakten Maja Francis och självaste Thomas Stenström visade upp sig i deras show och adderade en del extra spontanitet till helheten.

För övrigt blandades det och gavs från sångkatalogens tidigare fyra album, men det ska samtidigt inte stickas under stol med att många av måste-låtarna spelades. Som sig bör, kan tyckas. Särskilt som nya verket Palomino representerades med hela sju nummer. Och varför inte, denna sångsamling fortsätter den positiva trenden duon surfat på ända sedan starten med debutalbumet The Big Black and Blue 2010.

Som Fleetwood Mac

Sedan går det knappast att hävda att jag lyssnat överdrivet mycket på det nya verket än, men det slog mig tidigt under gårdagens gig att numren därifrån tedde sig popigare än det mesta Johanna och Klara gjort tidigare. Som rytmiska öppningslåten Palomino. Eller extranumret Out of My Head, som mycket väl skulle kunna vara signerad Fleetwood Mac någonstans i skarven mellan 70- och 80-tal.

Stevie Nicks hade nickat godkännande

Samma sak skulle kunna sägas om Angel. Vad gäller dessa båda popigt västkustrockiga alster kunde jag för mitt inre höra Stevie Nicks ta över micken. Detta intryck förstärktes för övrigt av Johannas färsprakande klänning, modell hippie. Stevie hade säkert nickat godkännande om hon varit på plats i Malmö denna afton.

Har botaniserat

Visst skulle Wild Horses II mycket väl kunna vara något Crosby, Stills & Nash hade kunnat göra. På samma vore det lätt att använda fantasin och låta America sjunga The Last One. Ja, ni förstår säkert poängen. Systrarna har onekligen botaniserat i en klassiskt amerikansk gyllene musikalisk tidsålder för att kunna skapa Palomino.

Klassikerna finns kvar

Så nej, överdrivet mycket folk- och countryreferenser finns det knappast möjlighet att dra till med bland de nya sångerna. I alla fall inte lika tydliga som tidigare. Men det gamla materialet finns ju kvar, och dessa First Aid Kit-klassiker bör förstås inte undgå att nämnas. Typ Stay Gold, The Lion´s Roar och söta valsiga Fireworks.

Fick Emmylou Harris ögon att tåras

Samt förstås Emmylou, sången som fick Emmylou Harris ögon att tåras på Polarprisgalan, och avslutande extranumret My Silver Lining, två totalt oemotståndliga alster som väl borde kunna karaktäriseras både som countryfolk eller folkcountry. Fast den exakta benämningen är väl egentligen inte så viktig, det väsentliga är att framhålla den kemi som duons perfektionistiska stämsång och speciella melankoli framkallar.

Akustisk hyllning och suparvisa

Någonstans halvvägs in i konserten skalades sedan det redan organiska soundet ner till sin akustiska kärna när de unga damerna lämnade scenens trygghet för en mindre plattform mitt bland publiken. Då blev det både trallig suparvisa i form av Hem of Her Dress och värdig hyllning till nyligen avlidne David Crosby med Crosby, Stills & Nash Helplessly Hoping. Sistnämnda gavs för övrigt en för tillfället passande manlig ton med systrarnas lillbrorsa Isak.

Rockade loss med kollegorna

Isak gjorde sedan en stund senare gemensam sak med Maja Francis för att förgylla King of the World. Vi talar kvällens kanske svängigaste nummer här, och systrarna rockade också loss på sitt mesta och bästa lössläppta sätt tillsammans med sina kollegor.

Strax innan hade Thomas Stenström presenterats av systrarna. Till publikens stora jubel, bör tilläggas, och det blev känslofyllt så det räcker och blir över när det adderades First Aid Kid sensibilitet till hans fina Ser du månen där ikväll?

Ett steg på vägen

Fast som svar på denna fråga; nej, månens såg förstås ingen där inne i arenan igår. Eller ens utanför en stund senare. Däremot upplevdes en systerduo som garanterat både kommer att bli större och pröva sina vingar musikaliskt ytterligare under resans gång. Om något var det den bekräftelsen man fick under spelningens gång igår. Det här var bara ett steg på vägen, och det var onekligen vackert så.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners