MAMMA MIA: THE MUSICAL UNDER THE STARS, Mölleplatsen, Malmö den 27 juli 2023 – precis så fantastiskt som det ska vara

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Musik & text: Benny Andersson & Björn Ulvaeus
Manus: Catherine Johnson
Regi: Phyllida Lloyd
Koreograf: Anthony Van Laast

Mer info - mamma-mia.com

En ensam flicka postar tre brev. Sedan drar cirkusen igång. Bokstavligen. I 24 år har Mamma Mia varit en succé. Efter att originalet erövrat alla länder i den engelsktalande världen var det dags för översatta produktioner. Och därefter … var det dags att ta originalet på turné. Det här är original-Mamma-Mia. Londons glamourösa West End kommer till Malmö. Mamma Mia intar Mölleplatsen. Fyra magiska nätter är skrivna i stjärnorna. Sedan går showen vidare till Dalhalla.

Ja, den här musikalen har även blivit film. Men att se historien berättas live … är något helt annat. Något mycket bättre. Det är inte samma sak att höra skådespelare sjunga hjälpligt med fix och trix studiohjälp som att höra proffs sjunga på toppnivå, just här och nu, med en live orkester i ryggen. Det här är i dubbel bemärkelse en internationell turné.

Exotisk, funktionell och artistisk

Scenens design är exotisk, funktionell och artistisk. Byggnadsdelarna kan flyttas runt och skapa alla exteriörer och interiörer som behövs. Dimensionerna är smart beräknade. Det finns höga och låga delar som skådespelarna kan klättra på, som gör att man utnyttjar hela scenen även lodrätt. Det finns olika öppningar som gör att vi kan se – och höra – biroller i bakgrunden samtidigt som huvudkaraktärerna spelar ut sitt drama i förgrunden. Det alltid något att titta på – och lyssna på. Det är utsökt.

Från ett spektakulärt nummer till nästa …

Det finns inga tråkiga transportsträckor med massor av exposition. Det finns inte en död sekund någonstans. Tempot och drivet ligger på en helt annan nivå än i filmen, det känns ibland som om man går från ett spektakulärt nummer till ett annat, från en hittlåt till en annan, utan någon nämnvärd dialog eller transportsträcka alls. Dansarna missar inte ett beat. Musiken är så pampig att den fladdrar runt öronen. Det känns som att sitta mitt i en symfoniorkester som har flyttat till ett glittrande diskotek.

Värda guldmedaljer

Hela ensemblen är imponerande, för det här är ett lagarbete. Alla som klarar av att sjunga och dansa utklädda till grodmän och grodkvinnor förtjänar en guldmedalj. Och huvudpersonen Donna klarar alltid av att ta det hela en nivå till. Hon är en diamant. Musikalens centrala kärlekssång är mellan mamma och dotter. Slipping Through My Fingers har blivit en ömsesidig duett istället för en ensidig förälders klagan. Det är starkt. Känslosamt. Efter denna enorma emotionella urladdning kastas Donna – och vi som åskådare – in i hennes uppgörelse med ungdomens kärlek Sam. The Winner Takes It All. Efter det är publiken i extas och applåderar med en aldrig tidigare frenesi – men Donna bara fortsätter. Och levererar på nästa nivå. Igen.

Spontant, lekfullt och modernt

Jag har sett olika versioner av Mamma Mia, och det är spännande att se hur musikalen lever vidare och utvecklas. Scenografi, koreografi, kläddesign … allt sitter som en smäck. Och det är roligt att det har tillkommit nya skämt och gags. Och Sofie och hennes två bästa väninnor har en ny vänskapssång där de sjunger att de alla är modiga, snarare än att fokusera på yttre företräden.

Scenkonst är inget som är statiskt. Man får nästan intrycket av att Donna och hennes två väninnor hittar på skämt och tramsiga upptåg här och nu … bara för att de känner för det. Det här känns inte som nostalgi. Det här är spontant, lekfullt och modernt.

Månen dansar disco

Det här är precis så fantastiskt som det ska vara. Även om det syns fler stjärnor på scenen än på himmelen. En stor gulvit måne dyker dock upp mellan scenen och storbildskärmen, alldeles ovanför möllan. Och just då ger sig Sofie och hennes fästman Sky ut på resa, med en stor gulvit måne projicerad bakom dem. Det ser ut som om den hoppar i takt med musiken. Självklart. Mångudinnan måste också digga ABBA! Månen ser trots allt ut som en stor glittrig discoboll — med lite fantasi.

Vinnaren tar allt. Och det här är en vinnare.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners