BARBIE – går utanför ramarna och överraskar, vågar och vinner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Greta Gerwig
Skådespelare: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Ariana Greenblatt, Emma Mackey, Helen Mirren, Connor Swindells
Premiär: 2023-07-21
Betyg: 4

Kan det bli mer rosa? Inte en chans. Rosa är kulören som härskar i himmelriket Barbie Land eller rättare sagt världen som skapats av Mattel. (Inte fackföreningen.)

Margot Robbie må vara bedårande vacker och nog är det en av anledningarna varför hon ikläder sig rollen som det ultimata ”kvinnoidealet” Barbie (Barbara Millicent Roberts) som dockan egentligen heter. Uppkallad efter Mattels medgrundare Ruth Handlers dotter.

Över 200 yrken på sitt CV

Inte ens Homer Simpsons breda kompetens kommer i närheten av Barbies karriärsval. Hon har över 200 yrken på sitt CV. Astronaut, pilot, brandman, president etc. Barbie har sålts världen över i mer än en miljard exemplar. Ken har en del att göra för att uppnå samma framgång.

En fem meter hög Margon Robbie

Greta Gerwig ställer sig bakom regin och hon har nog ett illmarigt ansiktsuttryck med en enorm portion humor i trollerilådan för här kommer det gå undan. Det tar fart från första scenen som är en travesti till Stanley Kubricks scen 2001 – ett rymdäventyr (1968).

Fast här slår småflickor sönder sina oglamorösa dockor till siluetten av en fem meter hög Margot Robbie.

Ryan Gosljng ger allt i varenda sömnad

Hur gör man en film om en av världens mest ikoniska dockor utan att falla i fällan för slentrian och menlöst innehåll? Jo, gå utanför ramarna, överraska, våga och vinn men framförallt, använd dig av en perfekt rollsättning. Margot Robbie, som en vandrande vinstlott i paljetter. Ken (Ryan Gosling) ger allt och lite till i varenda sömnad av trikåer, hattar och cowboyboots och så klart Will Ferell som Mattels VD. En roll som han levererar på sitt personliga Ferellska vis med Sverige referenser.

Tjejkväll varje natt

Alla män i filmen heter Ken. Alla kvinnor heter Barbie. Männens uppgift är att försöka bli sedda av kvinnorna. De kan ”beach”. För det är på stranden de hänger. Dag ut och dag in. Låter det märkligt? Kanske. Här är det inte patriarkatet som styr. Här är det tjejkväll varje natt och den bästa dagen varje dag. Här är det kvinnornas värld som är epicentrum, allt förpackat i sol, paljetter, cellulitfritt, klackar och så klart rosa moln.

Inget för de minsta

Filmen har så många allusioner och språkutvecklingar att referenskontot verkar leve sin egen värld. Tempot håller jämna danssteg med musiken som får sig en känga i metaform. Detta är inget för de minsta. Tvärtom. För den äldre publiken bjuds det på en kavalkad av referenser med syrlig finess.

Drivs hej vilt med…

Att Mattel kommer kunna skörda ytterligare framgångar är tveklöst. Även om det i vissa scener verkar vara som att företaget fått ett annat korrektur att godkänna, ett mer rumsrent sådant. För hur det än må vara så drivs det hej vilt med både feminism, företagsledning, och patriarkatet (som inte vore något utan hästar.)

Är mer än rosa

Se och njut av Kens (Gosling) jobbansökningar när han tillsammans med Barbie hamnar i den riktiga världen, vilket framstår som fullständigt skruvad för de bägge, om man nu kan kalla Venice Beach i LA för den riktiga världen.)
Barbie

print

Våra samarbetspartners