BARBIE – Toy Story festen som kom av sig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Greta Gerwig
Skådespelare: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Ariana Greenblatt, Emma Mackey, Helen Mirren, Connor Swindells
Premiär: 2023-07-21
Betyg: 3

Barbie borde ha blivit en skojig och busig barnfilm för alla små killar och tjejer som gillar Ken och Barbie, en familjeutflykt där man väljer popcorn tillsammans och myser med en komedi som alla kan ha roligt åt … I stil med Enchanted där Amy Adams spelar en Disneyprinsessa som kommer till vår värld. Eller Toy Story med Woody och Buzz och Ken och Barbie och alla de andra leksakerna som har hemliga liv och romanser, samtidigt som de försöker ta hand om sin människa. Eller Smurfarna. Som också kommer till vår värld, och ställer till det något enormt, de små blå liven, och målar Eiffeltornet blått i Smurfarna 2.

Barbie är i själva verket en film som är nedtyngd av sin egen självmedvetenhet och putslustighet. Filmen lider av att den hela tiden ska kommentera sig själv och sin egen värld och den lider ännu mer av långa och klumpiga dialogpartier där man diskuterar patriarkatet, politik, toxisk maskulinitet och feminism. Barbie-feminism är en typ av fejk-feminism som är skriva-på-näsan övertydligt formulerad.

Det här är snarare en pastisch än en film i sin egen rätt, det här är en film som har så fullt upp med att referera till andra filmer att den inte har tid att hitta någon egen identitet eller någon egen kärna eller någon egen unik idé.

Barbie och Ken borde smälta in i Kalifornien

Barbie och Ken ska till “den verkliga världen” som här är begränsad till Venice Beach i Kalifornien. Och … varför bryr sig någon om att titta på Barbie och Ken? Är det någonstans i världen där det är okej att se ut hur som helst, och är det någonstans i världen där det vimlar av ”Barbiecore” människor, så är det Venice Beach.

Man riktigt längtar efter Elle Woods i Legally Blonde The Musical som bara ägde sin maskeraddräkt – en rosa bunnygirl kostym – och hävdade att hon var utklädd till Gloria Steinhem under cover! Barbie är för korkad i den här filmen och det är för många gags om samma saker om och om igen och man längtar efter en smart rosaklädd girlpowerblondin som Grynet eller Elle Woods som inte tar någon skit!

Hur vore det med en rosa världsturné?

Och om Barbie och Ken nu ska till den verkliga världen … varför inte skicka dem till några huvudstäder som är kända för fashion, musik, bling-bling … och varför inte måla Eiffeltornet rosa? Tänk en världsturné med Coco Chanel i Paris, en rosa vespa i Rom, ett möte med amazoner i Aten … Och avstickare till Kairo (rosa pyramider), Sydney (rosa operahus), New York (Empire State Building i rosa) … och så vidare. Varför inte en rosa karneval i Rio?

Vad kunde inte Baz Luhrman ha gjort?

Tänk inte så småttigt och futtigt! Har nästan alla pengar av en 145 dollars megabudget gått till marknadsföringen? Det verkar inte ha blivit mycket över till att skildra den verkliga världen. Mattels huvudkontor ser tråkigt och skitbilligt ut. Billigare än kontoret i den allra första The Office som gjordes för en spottstyver.

Man skulle ha gett det här projektet till Baz Luhrman så det hade blivit en överdådig fest av det hela.

Tonåringar med medelålderslivskriser

Som det är nu … så handlar det bara om en docka som ska hjälpa en medelålderskrisande människa att må bättre, och samtidigt så har Barbie och Ken sina egna medelålderslivskriser. Har alltid trott att Barbie och Ken var tonåringar. De har varit tonåringar sedan 1950-talet då tonåring blev ett säljande begrepp. Barbie är fortfarande tonåring i de tecknade filmerna. Som har blivit mycket populära.

Den här filmen tycks helt ha missat vad barn är intresserade av. Vilken sjuåring i publiken bryr sig om celluliter? Och var är Barbies tre yngre systrar? Varför förfasar sig alla i Barbieland över platta fötter när alla de yngre Matteldockorna (som Barbies tre yngre systrar) har platta fötter? Varför bor det så få dockor i Barbieland, när alla ska ha en människa i den verkliga världen? Det säljs 58 miljoner Barbiedockor varje år. Tänk vilken massa dockor det BORDE finnas i Barbieland!

Varför finns det inget vatten i Barbieland?

Varför bor ingen docka i en bokkartong eller skokartong tapetserad med fina urklippta bilder? Och varför har ingen docka möbler som är gjorda av toarullar och glasspinnar och tändsticksaskar och trådrullar … ungefär så som trollen i Trolltider hade det?! För så ser det ju ut. Man bygger sina dockhus och dockmöbler av vad man har.

Och varför finns det inget vatten i Barbieland? Hela sommaren tillbringar ju leksakerna med att bada i den uppblåsbara poolen! Barbie och Ken borde veta vad vatten är!

Och i den verkliga världen borde Barbie vara liten som älvan Tingeling. Smurfarna blev inte större i vår värld.

Will Ferrell styr även den här världen

Sedan visar det sig att den som styr Barbies värld är samma gubbe som styrde Legovärlden i Lego-filmen … alltså Will Ferrell. Som beskriver Barbieland som en stad i Sverige … WTF? Finns det strider och skjutningar i Barbieland?

Filmen må heta Barbie, men Ken har fått alla de roligaste replikerna. Och Allan.

Vem ska se filmen?

Är det här en barnfilm? Nej.

Är det här en film för medelålders människor som läst feministisk teori och filmvetenskap och gillar att känna igen scener från andra filmer? Ja.

Vilket innebär att filmen förmodligen kommer att få bra kritik från många av de tanter, kvinnor, tjejer och enstaka karlar och killar som blir satta att recensera filmen. Filmen är som gjord för att flirta in sig hos en recensentpublik. Men det kommer att bli många besvikna barn och föräldrar på den riktiga premiären.

Barnfilm ska vara för barn. Medelålders människor har redan tillräckligt med filmer som handlar om dem själva och deras medelålderslivskriser.

print

Våra samarbetspartners