TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: MUTANT MAYHEM – riktigt grön skön feelgood

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jeff Rowe & Kyler Spears
Originalröster: Micah Abbey, Sharon Brown Jr., Nicolas Cantu, Brady Noon, Ayo Edebiri
Premiär: 2023-08-02
Betyg: 3

Biografen verkar vara full av tjejer i rosa, kvinnor i rosa, små flickor i rosa … och någon enstaka kille i rosa. Jag har grönt på mig för att visa att jag är Team Turtle. Och jag kan stolt förkunna att detta är … Den Bästa Turtles Filmen Någonsin! Vad är det man säger? Sjunde gången gillt?

Filmen är skitsnygg, modern, gritty, pepprad med popkulturella referenser … och originalrösterna är så skojiga och perfekta.

Drömmer om ett vanligt liv

Filmsalen är full av småpojkar, tonårskillar, karlar, gubbar … och alla generationer kan gilla Turtles. De fyra huvudpersonerna är vanliga tonåringar som råkar vara muterade sköldpaddor, och de drömmer om ett vanligt liv där de inte lever i kloakerna under New York. De smyger ut ibland och går på konsert med Adele eller njuter av utomhusbions utbud i Bronx … och när de ser Ferris Bueller’s Day Off slår längtan efter att gå i high school i taket … Ja, vem har inte drömt om att Fira med Ferris? Alla kan vara snälla och roliga i en film regisserad av John Hughes!

Amerikansk tecknad film visar framfötterna

Här är det Jeff Rowe som står för regin, han har bland annat varit med och skapat den Oscarsnominerade Familjen Mitchell mot maskinerna. Ja, man har tydligt tagit inspiration från Spider-Man: Into the Spider-Verse  och visst är det kul att både Spider-Man: Across the Spider-Verse och denna härliga Turtles film har premiär samma sommar?

Alla vet att japansk, koreansk, dansk, fransk … animerad film kan vara cool. Nu visar amerikansk tecknad film framfötterna. Allt behöver inte se generiskt och plastigt ut. Det går att lägga i en växel som är betydligt högre än Paw Patrol.

Ser barnsligt och kul ut

Den här filmen ser ut att vara tecknad av barn och tonåringar som experimenterat hejvilt med alla möjliga kritor, akvareller, gouache … ja, barn och tonåringar som är bra på att rita. Lite som lilltjejen i Toy Story 4, som bara råkar skapa ett mästerverk av en plastskedgaffel och några tillbehör. Det ser barnsligt och kul ut, samtidigt som det är vuxna som verkligen kan sina saker som ligger bakom hela härligheten.

Många flashbacks till X-Men filmerna

Manuset … är tyvärr ganska generiskt och inte lika inspirerat. Goda mutanter, onda mutanter, alla vill passa in, människor är fördomsfulla. Man får väldigt många flashbacks till de gamla X-Men filmerna.

Människor hjälper goda ”monster”

Men det finns också många roliga stunder, både småleenden-stunder och skratta högt-skojiga stunder. Det är mer än vad de flesta filmer har levererat i år. Och man gör en ny variant på Godzilla där människor både kan och vill hjälpa de ”monster” som är goda.

Det här är riktigt grön skön feelgood. Och man känner sig mysigt hoppfull och glad en lång tid efteråt.

print

Våra samarbetspartners