HEAT – klassisk gangsterfilm för bra för att missas

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Mann
Skådespelare: Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer, Jon Voight, Tom Sizemore
Land: USA
År: 1995
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 170 minuter
Visas på Amazon Prime, Disney+, Netflix, SVT Play, Viaplay
Betyg: 4

Michael Manns hårdkokta Heat är en av de stora samtida klassikerna i gangstergenren. En klassisk katt-och-råtta lek med Al Pacino och Robert De Niro i huvudrollerna. De båda gjorde sina respektive genombrott i Coppolas Gudfadern-trilogi – men de var aldrig i samma scen. De Niro spelade Pacinos gamle far i alla flashbacks.
 
Heat är en modern gangsterhistoria med drag av gamla gangsterfilmer från 1930- och 1940-talen och som alltid när Michael Mann är med i leken så är ledorden autenticitet och grundlig research.
 
Keanu Reeves tackade nej

Både Robert De Niro och Val Kilmer tog sig till Folsom State Prison för att möta och intervjua den sortens karaktärer som de skulle porträttera. Och Val Kilmer kan tacka sin lyckliga stjärna att han fick rollen. Keanu Reeves (John Wick, Matrix) tackade nej, till förmån för att spela Hamlet på teaterns tiljor. Det gick ju trots allt bra för Keanu i filmhistorien.
 
Men få säger nej till kombinationen Pacino och De Niro… så poppa popcornen och boka in en biokväll med SVT. Eller någon annan streamingtjänst. Heat är för bra för att missas.

print

Här kan du se Heat (1995)

Våra samarbetspartners