THE DEBT COLLECTOR 2 – actionkomedi á la 80-talets gnabb och brutaliteter lär tillfredsställa fansen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Original titel: Debt Collectors
Regi: Jesse V. Johnson
Skådespelare: Scott Adkins, Louis Mandylor, Vladimir Kulich, Mayling Ng, Lou Ski Carr
Genre: Action, Komedi
Land: USA
År: 2020
Längd: 97 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Åttiotalet var årtiondet då buddymovies med udda par i actionkomedifacket var största mode. Högbudgetrullar som 48 timmar, Dödligt vapen, The Last Boy Scout, Tango & Cash och Red Heat släpptes regelbundet med inte sällan stor framgång. Det var då det. I dagens läge är det väl bara franchisen med Bad Boys som håller fanan högt. Eller. Ja, också hade vi förstås den lyckade The Heat med Sandra Bullock och Melissa McCarthy också för sju år sedan som obegripligt nog inte fått en uppföljare än. Eller för den delen starkt 80-talsdoftande Nice Guys med Russell Crowe och Ryan Gosling Men annars får man förlita sig på en och annan produktion utanför de stora bolagen.

Gnabbandet inte så tokigt

Som The Debt Collector 2 Detta alster har liksom sin föregångare kickboxern och tillika en av den B-filmens mest kända namn Scott Adkins i en av titelrollerna. Men han är inte ensam. Som likvärdig kollega i rollistan hittar vi Louis Mandylor, kanske mest känd från filmerna om Mitt stora feta bröllop samt sista(?) rullen om en viss Rambo. Och tro det den som vill. Det finns faktiskt god kemi mellan dessa båda herrar. Det programenliga gnabbandet är inte så tokigt, och föranleder faktiskt en del fniss då och då. Och särskilt lustigt blir det förstås när det tjafsas om att inte använda mer våld än nöden kräver, och det blir precis tvärtom.

Sliter, jagar och får stryk

Adkins är French, numera barutkastare och före detta pengaindrivare som ledsnat. Hans ex-partner Sue, som mirakulöst har överlevt första filmens klimax vill dock ha hjälp med att göra tre jobb på två dagar åt deras gamle boss Tommy. Bara ”in och ut” utan problem, är budskapet, och de får dela på 70.000 dollar.

En morot så god som någon förstås, men det behöver väl knappast påpekas att inget blir särskilt enkelt. För inte nog med att French och Sue sliter, jagar och får ordentligt med stryk, de förföljs av några okända skummisar i en svart SUV också. Å andra sidan är duon rätt duktig på att vara jobbiga och utöva brutalt våld själva också. Eftersom alla är ovilliga att betala sina skulder har nöden ingen lag.

Allt klarnar i en kaosartad shoot out

Frågan är dock om de varit tvungna att slå varandra sönder och samman också á la 48 timmar enkom för att de inte var överens om nästa avgörande steg? Tveksamt. Men är man polare, så är en sådan petitess inget hinder för fortsatt vänskap. Trots allt.

I slutuppgörelsen bekräftas också mycket riktigt detta på ett mycket påtagligt sätt. Likaså vävs handlingen lite sådär löst samman med första filmen. Allt klarnar i en kaosartad shoot out, som inte direkt lever upp till samma finess och precision actiongurus som Walter Hill och Richard Donner fick till på 80-talet.

Lär tillfredsställa fans av genren

Till regissören Jesse V. Johnsons försvar ska dock sägas att han garanterat inte hade tillgång till samma resurser som dessa legendarer, så det får man väl kanske ha överseende med. Men bortsett från det får jag nog säga att det här är en rulle som lär tillfredsställa fans av genren. Johnson har uppenbarligen gått in för att återskapa ett förgånget decenniums ”grittiness” känsla och estetik, snarare än att försöka kopiera dagens slickade och oftast softade look och ton. Det är alltså lätt att misstänka att mogna män i femtioårsåldern och uppåt är de som mest kommer att uppskatta det här allra mest. Det faktum att det hela ter sig tämligen gubbgrabbigt talar också för det, för övrigt.

Skriven 2020-12-21

print

Våra samarbetspartners