GYLLENE TIDER, Sofiero, Helsingborg 10 juli 2023 – här kommer alla sommartider på en och samma gång!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hux Flux … här kommer alla sommartider på en och samma gång, för visst är det dags för Gyllene Tider att återförenas med buller och bång, ännu en gång! Per Gessle skojar om att Hux Flux är bandets åttonde sommarturné och den femte återföreningsturnén. Hur ska det här sluta? undrar han. Det är en retorisk fråga.

Ja, Gyllene Tider har redan gjort fler återföreningsturnéer och tack-och-hejdå turnéer än vad de har gjort vanliga turnéer. Tiden efter uppbrottet har varit mer lukrativt än de år som Gyllene Tider officiellt var ett band.

Fler på plats än på avskedsturnén

Bussarna till Sofiero är fullproppade och gräsmattan fylls snabbt i spöregnet. Någon räknar ut att det är fler människor här nu än när det var avskedsturné för fyra år sedan, 2019. Någon påpekar att det HÄR kan vara sista chansen att se bandet. Man får inte missa det!

Trollar fram solen varje turné

Ett äldre par berättar att de sett Per Gessle VARJE gång han haft sommarturné. Flera gånger. De har säkert sett Per Gessle tjugo-plus gånger, de har tappat räkningen. Damen berättar att hon såg Per Gessle första gången 1978 då hon var nitton år, och varje gång under alla de tjugo år som de sett Per Gessle har det ALLTID varit vackert väder.

För Per Gessle och Gyllene Tider betyder automatiskt sommar och solsken i juni-juli-augusti när vi går och fiskar och drömmer om flickan i en Cole Porter sång med kungen av sand. Vän av ordning noterar här att 78+20=98. Så någon har plötsligt förlagt 25 år i berättandet. Per Gessle kan inte bara trolla fram solen varje sommar, han kan även vips trolla bort 25 år. Han kan göra alla till tonåringar. För en kväll.

Gräsmattan är fullpackad av tonåringar

För så känns det. Som om gräsmattan framför Sofiero slott är fullpackad av tonåringar – från alla generationer. Och på scenen står ett gäng tonåringar som råkar vara 64 år gamla, men det är ju bara en siffra. Per Gessle studsar upp och ner som en jojo, lika entusiastiskt som en 14-åring. Alla verkar trivas så bra tillsammans på scenen, det är som ett tajt kompisgäng som gör det här bara för att det är roligt. Glädjen smittar av sig. Bandet gnabbas och munhuggs jovialiskt och roastar den lilla ukulelen som vi alla älskar och pikar varandras klädstil. Men visst är det kul att Göran matchar Pers gitarr. Även om det kanske inte var planerat. Och Per råkar mitt i allt skämtsamt småprat ta fel plektrum.

Även Uno är 64

Visst har Gyllene Tider ett förband också – Uno och kompani. Men man avundas inte Uno. Trots att han har några riktigt bra låtar att presentera. Folk är inte upplagda för någon som sjunger om olycklig kärlek och regnmoln i hällregnet och när Uno börjar prata om 1959 piggnar folk till, för alla vet att då föddes Gyllene Tider (eller rättare sagt de framtida medlemmarna i bandet) – men det visar sig att Uno också är 64 och han pratar om sin egen födelsedag.

Regnet slutar när förbandet packar ihop

När förbandet har gjort sitt och det riggas om för Gyllene Tider … så slutar regnet plötsligt som i ett trollslag. Himlen klarnar upp, fluffiga vita moln seglar förbi. Per Gessle bryter inte en 45 år lång tradition av att alltid uppträda i finväder. Stämningen är snabbt på topp. När Per Gessle utlovar en ”jukebox” jublas det ännu mer.

Här blir det inget experimenterande, här kommer alla hitsen på en och samma gång! Det blir Juni, juli, augusti, Gå och fiska!, Kung av sand, (Hon vill ha) puls … och alla de där andra låtarna som alla vill ha. Det är bara att rivstarta och öka.

Älskas förbehållslöst

En låt som musikexperter slentrianmässigt brukar såga och säga är daterad är Flickorna på TV2. Den älskas mot alla odds förbehållslöst av publiken på Sofiero. Finns det någon annan låt som lockar upp så många mobiltelefoner på en och samma gång?

Visst var det tider det när folk inte hade ett oändligt antal val! Inte ett oändligt antal kanaler och förfärliga streamingpaket att välja bland (utan att för den skull hitta något bra att titta på, tiden går bara till att leta) … folk längtade i lugn och ro efter de pigga hallåorna i TV2 … som inte finns längre. Inte i bild i alla fall. Nu för tiden hör man bara en röst mellan programmen som uppmanar att man ska streama en hel hög andra saker som man inte heller vill se, på SVT Play.

Via Roxette fandom till att upptäcka Gyllene Tider

Väldigt många tidstypiska låtar har lockat till sig generation efter generation av tonåringar som upptäckt Gyllene Tider. Och inte att förglömma: Roxette. Killen bredvid mig kan inte svenska men har redan sett Gyllene Tider två gånger i år, och ska se dem minst fyra gånger till.

Gyllene Tider har fått en hel våg av extra fans på gamla dar på grund av Roxette. Och dessa fans visar upp ”major commitment” för ett band vars språk de inte kan. De förstår inte ens det roliga med mellansnacken – där Per Gessle bland annat hissar och dissar bandmedlemmarnas tidiga musiksmak då de gillade nederländsk pop. Men man behöver ju inte förstå språket för att ha kul med musiken som sagt …

När får vi sjunga Sommartider hej hej?

Enda smolket i glädjebägaren är … var är sommartider hej hej? När det är dags för extranumren så hinner publiken sjunga hela sommartider hej hej tre gånger innan bandet kommer tillbaka. Och river av tre extranummer. Inget av dem är sommartider hej hej. Bandet försvinner igen. Det här är stort drama! Glöm duell i solen, det här håller på att bli till trauma i mörkret!

En hel gräsmatta full av tonåringar i alla åldrar kräver att få sjunga sommartider hej hej tillsammans med Gyllene Tider. Så kommer Per och bandet tillbaka igen. De hade tänkt skippa sommartider i år. Nehej, det ska de INTE göra! I nästa block med tre extra låtar så blir det Sommartider.

Tro inte på att Gyllene Tider gjort slut

Äntligen. Och under den sista låten lommar folk nöjda hem till alla bussar och bilar, för NÄST sista låten var ju sommartider hej hej … Och det regnade inte just när Gyllene Tider spelade. Vad kan man mer begära?

Jo, en avskedshälsning från Per Gessle där han påpekar att om vi hör att Gyllene Tider gjort slut och inte ska spela ihop längre … Tro inte på det. Oavsett vem som säger det. Inklusive Gyllene Tider själva.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners