DIGGILOO, Varbergs fästning den 9 juli 2023 – Diggiloo firar 20 år med sin bästa upplaga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Artister 2023:
Bruno Mitsogiannis
Andreas Lundstedt
Hanna Hedlund
Maria Sur
Daniel Norberg
Nike Sellmar
Anne-Lie Rydé
Di Leva
Liamoo
John Lundvik
Jessica Andersson
Lisa Stadell

Bandet 2023:
Kristian Persson – Trombon
Jimmy Källqvist – Bas, kör
Marcus Liliequist – Trummor
Filip Olandersson – Trumpet
Viktor Sand – Saxofon, flöjt
Jonas Öijvall – Keyboard
Peter Zimny – Saxofon, flöjt
Robin Svensson – Kapellmästare, keyboard, dragspel, kör
Mathilda Fritzell – Fiol, gitarr, kör
Joacim Backman – Gitarr, kör

Sverigeturné 6/7-26/8

Diggiloo firar 20 år i år och ska det firas då ska det firas rejält! I tre timmar levereras hits från en ensemble av namnkunniga folkkära svenska stjärnor som alla hört talas om – och några som publiken just lärt sig känna igen.

I år erbjuder startelvan Anne-Lie Rydé, Thomas Di Leva, Andreas Lundstedt, Hanna Hedlund, årets idolvinnare Nike Sellmar, Liamoo, Maria Sur, John Lundvik, Daniel Norberg, Bruno Mitsogiannis och Lisa Stadell. Och givetvis … Jessica Andersson.

Jessica Andersson har rekord i att vara med. Vare sig det gäller Doobidoo, Så ska det låta eller Diggiloo. Sjutton år med Diggiloo. Jessica är liksom Diggiloos egen maskot. Man kan inte ha ett Diggiloo jubileum utan Jessica Andersson. Eller utan Lasse Holm låtar. Det skulle vara helt fel.

Alcazar blir till Alkisar

Kvällens programledarskap axlas av komikern Daniel Norberg. Han småpratar och skämtar och driver lite lagom roastigt med artisterna som han har sällskap av på scen. I en sketch försöker han lära Maria Sur viktiga ord på svenska, som att säga ”Fy Faan” så fort Zlatans pension eller räntehöjningar kommer på tal och så namnet på Andreas Lundstedts berömda band Alcazar – som de uttalar ”Alkisar”. Till Lundstedts förtvivlan.

Intensiv, medryckande och full av härliga konstellationer

Jag har varit på många Diggiloo (dock inte så många som Jessica Andersson) och årets upplaga är den bästa. Den är så intensiv, så medryckande och så full av härliga och oväntade konstellationer. Alla jobbar verkligen som ett team och förhöjer varandras bidrag. Man behöver inte vänta på sina favoriter och artisterna själva behöver inte sitta länge i den där soffan och vänta … för ensemblen regerar tillsammans under en stor del av kvällen.

Det är som Thomas Di Leva säger: vi är alla atomer. Och tillsammans har alla de där atomerna byggt en magnifik, magisk, musikalisk molekyl. Som rockar fett.

Alla förvandlas till en enda glittrig, discodansande organism

När Andreas Lundstedt gör Alcazars megahit Crying at the Discotheque, så förvandlas hela ensemblen till en enda glittrig Alcazar-organism. Det är maffigt.

När folkkära Jessica Andersson berättar att hon minsann också firar 20 år – ja, hon slog igenom i Melodifestivalen samma år som Diggiloo startade – backar hela ensemblen upp i ett megapotpurri av Jessica-hits. Och Fame-kollegan Magnus Bäcklund medverkar via länk.

Ett klassiskt smörgåsbord

När Anne-Lie Rydé berättar om sitt möte med Burt Bacharach och förvandlar anekdoten till en dubbelhyllning – både Burt Bacharach och Svante Thuresson hyllas – så blir det till ett klassiskt smörgåsbord där alla i ensemblen sjunger olika örhängen, samtidigt som resten av ensemblen backar upp och alla är klädda i kreationer som ser ut att vara tagna från 101 dalmatinervalpar.

Sedan toppas allt med att Anne-Lie Rydé och Idol-vinnaren Nike kör Sånt är livet. Som duett. Som ett par rockande queens som bara äger. Det är förtrollande. Och ja, Nike tolkar Led Zeppelin under kvällen. Hårdrocksälskarna som ringt in och supportat Idol-vinnaren under säsongen blir inte besvikna.

Välkommen och väntad hyllning

Något som är både välkommet och väntat är att Andreas Lundstedt tolkar och hyllar sin store idol George Michael, killen som slog igenom i duon Wham! och gick bort blott 53 år gammal. I år den 25 juni skulle George Michael ha fyllt 60 år.

Svenska artister är så helylle och tar hand om sig själva så mycket att de lätt skulle kunna Diggilooa vid 80+. Flera av årets dragplåster är kring 50. Diggiloo-debutanten Anne-Lie Rydé, 66 år gammal, är förresten piggast och rockigast på scenen och levererar många av kvällens mest minnesvärda nummer och anekdoter. Vissa artister bara äger. Och kan konsten att vara prima donna – på ett prima positivt sätt. Anne-Lie Rydés gamle kompis Per Gessle är förresten Hux Flux ute på egen turné med ett gäng 60-plussare.

Apropå minnesvärda samarbeten – när Andreas Lundstedt kör denna hyllning till sin egen husgud George Michael, VEM tror ni sitter vid flygeln och kompar? Thomas Di Leva! Det kan ni tro på, tro på, tro på! Och hela ensemblen brister ut i Freeeeedooom så att det måste ha hörts ända till Falkenberg.

Uppskattad lokalfärg

Diggiloo upplevelsen är starkt kopplad till sommarvädret, och på en av sommarlovets få varma och soliga dagar är det härligt att befinna sig vid det öppna havet vid Varbergs fästning och uppleva live musik. (Det är inte alls samma sak en dag med snålblåst från havet och regn på tvären.)

En hel del lokala skämt kommer upp under kvällen, men mest jubel blir det när Anne-Lie Rydé berättar om sin debut som ”scenarbetare” (ja, hon säger scenarbetare och inte artist). Platsen var Åsa. Bara ett par hållplatser från Varberg. Och så toppar hon med att berätta om samarbetet med Per Gessle från Harplinge. Det kan knappast bli mer lokalfärg.

Idol-deltagare gör covers tillsammans

Debutanterna med Idol-bakgrund kan tacka sin lyckliga stjärna att de får en sådan rutin att spegla sig i under sin sommarturné. Vissa saker kan bara läras live. Och i ett finstämt nummer tolkar Nike och Liamoo covers tillsammans och berättar om sina respektive Idol-resor som slutade med vinster. Ett fint utbyte av erfarenheter.

Hanna gillar logdans (och kan fara som en fogsvans)

Som vanligt ska en komiker vara med i ensemblen, detta år är det Daniel Norberg, ibland med Hanna Hedlund som parhäst. Visst är de roliga när de drar Hannas favoritlåt Tacka vet jag logdans tillsammans och kör igång en tävling för publiken. Men behövs komikern i ensemblen egentligen?

Många av sångarna är naturligt och okonstlat roliga av sig själva. Oftast går komikens roll ut på att förstöra artisternas låtar och intryck, till publikens suckar. Riktigt roligt blir det när Daniel Norberg plötsligt ska vara seriös, kasta komikermasken och sätta sig vid flygeln och sjunga en ballad … och då sätter Diggiloo-ungarna igång med att mässa ”Av med masken, av med masken, av med …” Ja, Daniel Norberg var godisautomat i Masked Singer.

Den som avbryter blir själv avbruten

Kanske ungarna förväntar sig godisregn. Annars verkar det misstänkt likt karma. Den som avbryter andra blir själv avbruten. Gulligaste reaktionen från några av Diggiloo-ungarna är när de stolt pekar ut att ”DÄR är pappa!” Om någon nu skulle ha missat att John Lundvik står på scenen. Han är Mello-vinnar-veteran och Diggiloo-veteran … och den ende som kör signeringar i pausen mellan de två akterna.

Gasen i botten

Om akt ett kändes som gasen i botten så har man lagt in överljudsväxeln i akt två. Allt blir ännu större och pampigare. Det är inte bara Andreas Lundstedt som kör hyllningar, det är också Tomas Di Leva som hyllar David Bowie med Life on Mars … och publiken ställer sig självmant upp och jublar.

Andra artister kan behöva tigga publikens jubel. Inte Di Leva. Han får det lika säkert som att regnbågen är mångfärgad – och att det regnar såpbubblor från såpbubblemaskinerna vid scenen.

Hyllning till Holm och Söderberg

Givetvis utmynnar kvällen i en hyllning till Lasse Holm och Torgny Söderberg. Det börjar med Främling sjungen av Maria Sur och så går potpurriet via Lundviks och Rydés riviga duett E’ de’ det här du kallar kärlek … för att utmynna flera hits senare i Cannelloni, macaroni. Tolkad av Bruno Mitsogiannis. Förstås. En kille som kan sin pizza och sin pasta.

Ett av kvällens ”avslöjanden” är förresten att Andreas Lundstedt är ihop med Bruno Mitsogiannis bror … så hur är de släkt? Det debatteras ivrigt. Men glöm det, det vi verkligen vill veta hur de är släkt med Benjamin Ingrosso för alla italienare i showbiz är släkt med honom enligt Edward af Silléns Eurovision-kommentatorspår.

Lasse Holm medverkar själv på länk och berättar att äldst genom tiderna i Diggiloo var en 75-åring. Lasse Holm själv. Yngst var en 9-åring. Benjamin Ingrosso. Dagens Diggiloo-ungar sitter på fluffiga filtar och pekar ut sina föräldrar på scenen och dricker kopiösa mängder festis och jagar såpbubblor. Det finns förmodligen ingen ny Benjamin Ingrosso i gänget.

Hurra och grattis från Herreys

Saknas det något? Ja, en mängd födelsedagshälsningar från kändisar och en triss av hälsningar från Bröderna Herrey. Kvällens Diggiloo avslutas med Diggiloo, Diggiley och den klassiska slutposen … den sitter som en smäck. Innan det eftertänksamma extranumret, Allt ljus på mig, som var Diggiloos avslutningslåt i 10 år. Halva Diggiloos livstid. Det är en fin tradition att ta tillbaka. Med såpbubblemaskinen i full gång.

Alla har sina favoriter

Efteråt kommenterar publiken entusiastiskt kvällen. Ett äldre sällskap tycker bäst om Jessica Andersson, eftersom man vet vem hon är till skillnad från alla nya. En annan församling hävdar att Bruno Mitsogiannis var absolut bäst under kvällen, ”Vi fick tårar i ögonen när han sjöng”, och det är ingen överraskning att de är musikalfans som ska åka till Italien i morgon. Några andra hyllar Andreas Lundstedt för att han höll igång hela ensemblen – och hela publiken – under hela kvällen.

Schlagerlivet lever vidare

Det är väl det som är charmen med Diggiloo. Det är ett musikaliskt smörgåsbord som har något för alla. Och summan av delarna blir alltid mycket större än vad man tror och förväntar sig. Det är som ett musikaliskt trolleri.
För alla som längtar efter mer Diggilooande i sina liv … så blir det musikal till hösten De’ e’ det här vi kallar kärlek, av Lasse Holm och Torgny Söderberg, på Nöjesteatern i Malmö. Schlagerlivet lever vidare. Även efter att sommaren som är kort mestadels har regnat bort.

Mer info om turnén finns här.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners