LUTHER: THE FALLEN SUN – starkt sevärt för de som vill ha sin deckare serverad kompromisslöst hardcore

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jamie Payne
Skådespelare: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley, Thomas Coombes
Land: Storbritannien
År: 2023
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: 130 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Ärligt talat. Har aldrig sett ett enda avsnitt av Idris Elbas succéserie Luther. Det har tett sig för svårt att se avverka alla fem säsongerna under överskådlig tid. Men i och med tilltaget att göra långfilm av den välbekante karaktären förändrades situationen.

Och det är bara att tacka och ta emot. Inte för att att Luther: The Fallen Sun på något sätt är unik. Däremot är det en välgjord och hårdkokt historia med ett skurkporträtt som gör avtryck sett ur den mest vidriga aspekt.

Ett as av värsta sorten

Det är ingen mindre än Andy Serkis som tagit på sig den rollen, och mannen gör verkligen sitt bästa för att göra sin rollfigur till ett as av värsta sorten. Det är hur underhållande som helst att skåda. På ett sjukt skruvat sätt, givetvis.

Får ordentlig stöt med elpistol

Serkis spelar David Robey stenrik spelare i finansbranschen med en faiblesse för att ta livet av folk på så smärtsamma sätt som möjligt. Men utpressning är förstås också något som berikar livet, så han ringer inledningsvis unge städaren Callum på jobbet och hotar att skicka oanständiga bilder med honom till hans flickvän och mamma. Men innan stackaren ens hinner reagera får han sig en ordentlig stöt med en elpistol.

Finns dynga att hitta

Så kan det gå, och det är i det här läget John Luther träder in i handlingen och försöker snoka runt. Något som stör Robey å det värsta, så han sätter igång att gräva upp all dynga han kan hitta om Luther, och visst sjutton finns det dynga att hitta. Den som söker skall finna, som det heter, och precis som alla följare av Luther vet är hans byk långt ifrån snövit.

Detta leder i slutänden till att den tuffe snuten hamnar i fängelse för sina synder. Några år senare får han en personlig hälsning från Robey som avhandlar hur han mördade Callum. Strax därefter flyr Luther från fängelset med benägen hjälp från dess personal och gamla vänner.

En brutal golgatavandring

Därmed är jakten igång. I centrala London strax därefter minsann. Våldsamt kaos följer när Callum ser till att hans utpressningsoffer begår spektakulära självmord för att undgå att bli infångad.

Detta är dock bara början på en brutal golgatavandring. För när Luthers överordnade, Kommissarie Raine får sin dotter kidnappad av Robey har hon mycket annat val än att samarbete med sin korrupte snutkollega.

Hardcore gritty från början till slut

Ja, och sådär håller det på. Klimax sker i en avlägset belägen herrgård mitt i den norska obygden. Där torterar Robey sina offer till döds samtidigt som folk tittar på via en livestream. Creepy? You bet. Och Luther och Raine har också oturen att bli föremål för denne sjuke mans sadistiska lustar. Med en twist, dessutom.

Så ni förstår säkert grejen. Luther: The Fallen Sun är inget för de som suktar efter en ljusskimrande mysdeckare. Det här är hardcore gritty från början till slut på ett lika tydligt som konsekvent sätt.

Hejare på att spela bindgalna bad guys

Att sedan Andy Serkis stjäler showen är klart som korvspad. Att han är mest känd för att spela roller där ansiktet döljs bakom make up och CGI á la Gollum och apan Caesar är knappast någon hemlighet, men han är uppenbarligen en hejare på att spela bindgalna bad guys också.

God tystlåten subtilitet

Idris Elba å sin sida har av allt att döma växt in och åldrats väl i Luther-rollen på ett fint och trovärdigt sätt. Luther är en karaktär med nyanser, och Elba förmedlar detta med god tystlåten subtilitet.

Med andra ord; Luther: The Fallen Sun är en överraskande sevärd rulle för de som uppskattar de kompromisslöst hårda deckarna där dramat finns där som ett gott komplement till ett välgjort actionraffel, som inte spårar ur med explosioner i parti och minut.

print

Här kan du se Luther: The Fallen Sun (2023)

Våra samarbetspartners