TRANSFORMERS: RISE OF THE BEASTS – bättre än de tidigare filmerna, men det säger inte så mycket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Caple Jr.
Skådespelare: Anthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Velez, Dean Scott Vazquez, Tobe Nwigwe
Premiär: 2023-06-09
Betyg: 2

Halloj, alla Transformersfans! Nu har äntligen en ny Transformersfilm premiär!… Skulle jag kanske utbrista om min främsta målgrupp är tolvåriga gossar. Fast nu är min målgrupp inte tolvåriga gossar, jag vet inte om tolvåringar läser JPS Media överhuvudtaget. Därför utbrister jag istället “Jasså, har det kommit en ny Transformersfilm nu igen?!”.

Men att skriva “nu igen” är lite att ta i. Den förra filmen, Transformers: The Last Knight, kom 2017. Det är sex år sedan. De som var tolv när den kom har nu hunnit bli arton. Den första filmen i serien, om vi inte räknar den animerade Transformers: The Movie från 1986, kom 2007. Det är sexton år sedan. Det kom även en fristående spinoff-film 2018, Bumblebee.

Jag har sett dem allihop. Ja, även Transformers: The Movie (i vilken Orson Welles gjorde en av rösterna). Jag har väldigt svårt att hålla isär dem, de flyter samman till en enda stor, brölig massa. Med ett undantag: Bumblebee. Den var faktiskt riktigt bra. Men de flesta av Michael Bay-filmerna är rätt osebara. Jag minns den första som okej.

Innan jag såg den nya filmen, Transformsers: Rise of the Beasts, hade jag sett rubrikerna- och ingresserna till ett par amerikanska recensioner. De hävdade att denna nya film är bättre än de tidigare filmerna, även om det inte säger så mycket. Efter att ha sett den håller jag med. Denna sjätte film (The Movie och Bumblebee oräknade) är bättre än de tidigare filmerna. Men det säger inte så mycket. Största skillnaden är att det här påminner om en riktig film.

Bättre än brukligt

Denna gång är det inte Michael Bay som regisserat. Istället är det Creed II-regissören Steven Caple Jr som stått bakom kameran, vilket kanske förklarar varför denna film är aningen bättre än brukligt. Rise of the Beasts är en prequel. Den utspelar sig 1994.

Handlingen kretsar kring en nyckel som finns någonstans på jorden. Med hjälp av denna nyckel kan ett gäng Transformers som fastnat på jorden skickas hem till sin egen planet – det har varit här i evigheters evigheter. Det visar sig att halva nyckeln är gömd i en statyett som hamnat på ett museum i New York.

Enorm ljusstråle i rymden

På detta museum jobbar praktikanten Elena Wallace (Dominique Fishback), som är betydligt kunnigare än sin korkade chef. Elena undersöker statyetten och hittar därmed halva nyckeln. Nyckeln skjuter genast upp en enorm ljusstråle i rymden – något ingen i New York verkar notera! Förutom ett gäng Transformers, som kommer sättande – samt dessa Transformers fiender, som också kommer sättande. Jag har glömt vad dessa fiender hette, men vi kan kalla dem Östers IF.

Måste jobba åt en kriminell kompis

Samtidigt försöker en ung man vid namn Noah Diaz (Anthony Ramos) stjäla en Porsche. Noah är en före detta soldat som bor med sin morsa och lillebror i en skabbig lägenhet i Brooklyn. De har dåligt med pengar, Noah kan inte få jobb, och lillebrorsan lider av någon sjukdom. Eftersom det här är Amerika kan de inte bara ta grabben till ett sjukhus och fixa det, eftersom det kostar pengar, och de har inte råd med en operation, eller vad som nu behövs. De blir till och med utslängda från ett sjukhus när de söker hjälp. Därför måste Noah jobba åt en kriminell kompis.

Jätterobotar från rymden fajtas

Porschen Noah försöker stjäla är inte alls en Porsche. Det är en käck Transformer. Efter en biljakt blir Noah och roboten vänner. Noah tycker inte alls att det är skitkonstigt att bilen är en jätterobot från rymden, han accepterar detta redan efter några minuter.

Noah hamnar på det där museet och träffar Elena, och plötsligt ryker en massa Transformers ihop, de goda Autobots mot Östers IF. Liksom fallet var med Noah tar det inte många minuter innan Elena accepterar detta bisarra faktum att jätterobotar från rymden fajtas. Halva museet sprängs i luften. Ingen i New York verkar notera detta. Det tar en bra stund innan några polisbilar anländer.

Filmens hjältar kommer på att den andra halvan av nyckeln finns i Peru, så de åker dit. Noah och Elena klär ut sig till peruaner med hjälp av huvudbonader. I Peru finns en annan typ av Transformers: Maximaler. De ser ut som djur. Filmtitelns bestar.

En crossover att förvänta

De sista 30-40 minuterna av filmen består av robotslagsmål i Peru. En bit in i eftertexterna kommer en bonusscen, i vilken vi får veta att vi kan förvänta oss en crossover med en annan property från leksakstillverkaren Hasbro – det verkar vara en reboot på gång. Kanske kom det ytterligare en bonusscen efter eftertexterna, jag vet inte, jag gick och kissade. Jag hade då suttit en bra stund i en vibrerande stol i en IMAX-salong och sett det här i 3D och med rejäl ljudvolym.

Ett parallellt universum

Ett par saker var väldigt kul. Det förekommer ett Marky Mark-skämt i början av filmen. Hmm, detta borde nästan innebära att Rise of the Beasts utspelar sig i ett parallellt universum till de övriga filmerna. I en scen anländer en Transformer och säger “I have come to kick some ass!”. Synd att han inte fällde den fullständiga repliken: “I have come here to chew bubblegum and kick ass… and I’m all out of bubblegum!”

Lite oväntat gör Michelle Yeoh en av robotrösterma. Peter Dinklage gör en annan.

I september nästa år kommer Transformers One.

print

Våra samarbetspartners