MALIN STEHN : ETT GOTT NYTT ÅR – karaktärsdriven deckare håller den krypande spänningen levande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Genre: Deckare
Antal sidor: 412
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-12
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-11-10

Malin Stehn är väl mest känd för sina barnböcker, däribland serierna om Klubb S.O.S och Luna och Liam , men hon har även en vuxensida, och med Ett gott nytt år klampar hon med framgång runt i den vardagliga deckarens värld.

Det här är ett bidrag i genrens så kallade domestic crime som håller obehaget och den krypande spänningen levande ända fram till den oväntade upplösningen. Utan att ägna sig åt det tunga effektsökerit, dessutom.

Det vankas partaj

På menyn står en festkväll som inte blev som det var tänkt. Alls. När allt är över har mångas liv förändrats för evigt. Precis som titeln mer än antyder vankas det Nyårsfirande. Medelklassparet Fredrik och Nina Andersson med minderåriga söner ska på partaj hos det uppenbart mer välbeställda paret Wiksell, Max och Lollo.

Vad kan gå fel på FF-fest?

Samtidigt har Fredriks och Ninas 17-åriga dotter Smilla efter mycket tjat fått grönt ljus att ha en egen fest tillsammans med jämnåriga Jennifer. Väninnan ifråga råkar även vara avkomma till paret Wiksells, och har varit vänner sedan barnsben. Så vad kan gå fel? Nina, som inte litar på den utlevande Jennifer oroar sig för detta medan Fredrik vant sig vid tanken på en FF-fest.

En viktig pusselbit

Det kanske han inte skulle ha gjort. För ett bråk uppstår hos ungdomarna under kvällens gång, varpå Jennifer stormar ut från Anderssons hem. Därefter försvinner hon för att aldrig dyka upp igen.

En mardrömssituation? You bet. Ett barn som försvinner under mystiska omständigheter är bland det värsta som kan hända en förälder. Men vad har egentligen hänt? Tja, vi som läsare får oss rätt omgående serverade en viktig pusselbit utan att skuld biten nödvändigtvis ter sig alldeles klar.

Hemligheter kommer i dagen

Samtidigt är det som sig bör denna fråga som driver handlingen, men det är själva försvinnandet som blottlägger och förändrar både äktenskaps- och vänrelationer i grunden. Hemligheter kommer i dagen som inte gör sig särskilt väl under lupp, och det står snabbt klart att vännerna inte alls känner varandra särskilt väl. I alla fall inte nu längre.

Ett bra grepp

Stehn ägnar mycket tid och utrymme åt att botanisera i detta, och hon låter såväl Fredrik som Nina och Lollo fungera som berättare Vilket är ett lite oväntat, om än ett riktigt bra grepp. Det säger mycket om karaktärerna, och det låter oss läsare själva skapa en uppfattning om dem istället för att som annars oftast är fallet, författaren informerar om det via diverse adjektiv och beskrivande sjok.

Som bonus en oväntad twist

Samtidigt som Stehn med trovärdighet rör om i relationsröran avslöjas i tillbakablickar gradvis vad som hänt med Jennifer. Detta är gjort med god fingertoppskänsla. Saker och ting dras inte i långbänk i onödan, och i slutänden serveras som bonus även en twist som jag inte kunde se komma.

Karaktärsdriven deckare

Så vad mer kan man önska sig? Inte mycket. Åtminstone inte om man är ute efter en karaktärsdriven domestic crime-deckare med starka inslag av drama. Då finns det inte mycket om ens någon anledning att ha invändningar.

print

Våra samarbetspartners