THE PRINCESS – en brutal och frejdigt underhållande Die Hard i sagoslottet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Le-Van Kiet
Skådespelare: Joey King, Olga Kurylenko, Veronica Ngo, Alex Reid, Ed Stoppard
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Drama, Fantasy
Längd: 94 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 4

Vi har sett det många gånger förr, men ändå inte. Vi befinner oss i ett Disneytypiskt fantasyland modell saga, men i den här storyn är inte prinsessan den som tar skit. Hon är inget viljelöst våp som gifter sig med vem som helst för rikets skull.

Frågan är om hon ens vill gänga sig. Vem vet, men inte med den som hotar pappa kungen och mamma drottningen med våld om hon vägrar i alla fall. Det är därför Prinsessan nu är inlåst med handklovarna på plats. I en flashback avslöjas att hon lämnat sin tilltänkte, en viss rå sälle vid namn Julius vid altaret. Denne känner sig nu duktigt förnedrad och lurad på den konfekt som stavas kungatronen därtill. Så han har helt sonika burat in kungafamiljen.

Slåss som en hel karl

Det skulle han inte gjort. För vi lär oss via flashbacks att Prinsessan tränats att slåss som en riktig karl av sin vän Lihn. Något morsan och farsan förvisso inte direkt uppmuntrat, men de får anledning att vara tacksamma för dotterns färdigheter nu.

För det hela utvecklar sig ganska omgående till en tjusig koreograferad actionfest där vår unga hjältinna sparkar stjärt med ackuratess så att blodet skvätter ordentligt. Om jag sedan nämner att Julius har många män och vid sin sida, så förstår ni säkert resten.

En hyfsad ”body count”

Prinsessan visar sig vara rena ångvälten, och med Lihn som fajtingpartner blir hon mer eller mindre ostoppbar. En hyfsad ”bodycount” blir slutresultatet. Så behöver det ens nämnas att tjejen i slutänden räddar hela kungariket från en tyrann.

Nej, det gör det förstås inte. Däremot är det på sin plats att utfärda en varning till de föräldrar som måhända låter sig luras av titeln och missar åldersrekommendationen. För The Princess har mer karaktären av en brutal Die Hard i sagoslottet där titelfiguren mer än gärna använder de tillhyggen som finns till hands än något annat. Så här kompetent våldsutövare var aldrig John McClane. Inte egentligen.

Verkar ha hur kul som helst

Vad mer? Jo, ex-barnstjärnan Joey King som Prinsessan går in med liv och lust i sin roll, och verkar ha hur kul som helst. Precis som the bad guys Dominic West och Olga Kurylenko, för övrigt. Sådan bokstavlig (spel)glädje smittar lätt av sig.

För den fullvuxne

Sedan går det inte heller att komma ifrån att The Princess i sin helhet bjuder på en riktigt frejdig och opretentiöst underhållande berg- och dalbandetur för den fullvuxne som inte nödvändigtvis tar allt på så förtvivlat mycket allvar.

print

Här kan du se The Princess (2022)

Våra samarbetspartners