A WHISKER AWAY – utsökt tecknad anime in i minsta detalj

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Junichi Sato & Tomotaka Shibayama
Originalröster: Miyo Sasaki, Natsuki Hanae, Yoji Sasaki, Amar Kumar Dang, Kaoru Mizutani
Land: Japan
År: 2020
Genre: Animerat, Äventyr, Drama
Längd: 104 minuter
Format: Visas på Netflix
Betyg: 4

Visst verkar katter och hundar ha väldigt enkla och okomplicerade liv jämfört med människor? Tänk om den där tanken igen …

Kento Hinode drömmer om att bli krukmakare, precis som sin morfar – även om familjen utsätter honom för press att skaffa ett fint och välbetalt jobb efter en prestigefull utbildning. Han har ingen som han kan prata med … ingen utom en liten vit kattunge som varje dag kommer och hälsar på. Kattungen sätter till och med sitt tassmärke på en av Hinodes skapelser och det blir en succé.

Husdjurets hemliga liv

Vad Hinode inte vet är att kattungen i själva verket är en människa som förvandlat sig. Det är som i Svansjön. Djur är inte alltid djur. Och du ska aldrig lita på trollkarlar!

Hinodes klasskompis  Miyo Sasaki införskaffade en kattmask från en trollkarl för att kunna förvandla sig till katt och få lov att vara nära sin kärlek. Men det är bara när hon är i kattform som hon får höra ”jag älskar dig”.

Alla snubbar vill ju vara katt …

Miyos föräldrar är skilda, hennes styvmamma är påfrestande, hennes styvmammas katt är en mardröm, skolan är ett eget helvete … Miyo har inte mycket som är enkelt eller lättsamt i sitt liv. Livet som katt verkar alltmer lockande … Men när Miyo blir av med sitt människoansikte (det förvandlas till en mask som ska säljas till en intresserad katt som vill bli människa) inser hon vad som gått förlorat. Hon vill inte vara katt längre. Hon vill inte fly från alla sina mänskliga problem … Men hur ska hon få tillbaka sin mänskliga gestalt? Den har ju sålts till en katt som ville bli människa!

They call it puppy love

Det här är en bitvis mycket rolig och lättsam komedi om ”puppy love” – eller ”kitten love” får man väl säga.

Bitvis är det också mycket sorgligt och realistiskt om skilsmässor, mobbing i skolan, längtan efter att passa in … och hur mycket som människor avstår från bara för att passa in och för att behaga omgivningen. På så sätt kanske djur är ärligare?

Det är viktigt att hålla masken

Även som människa märker man att Miyo har en mask på sig — en glad och leende och skojfrisk mask. Komedins mask.  
Miyo är den som håller humöret uppe för alla andra. Gör andra glada. Klistrar på ett tappert leende. Det är viktigt att inte tappa ansiktet. Det är närapå en dödssynd i Japan. Ordet ”person” kommer förresten från det latinska ordet för teatermask, ”persona”.

Humor och allvar, vardag och fantasy

Mestadels befinner vi oss i vår vanliga verkliga värld – i Japan. Det är utsökt tecknat in i minsta detalj. Japan är världsbäst på tecknad film med hög konstnärlig klass och på att tassa på den fina linjen mellan humor och allvar. Vardag och fantasy. Även fantasyvärlden är fint tecknad med många roliga detaljer.

Kattbar avancerar från lättmjölk

En av de bästa scenerna utspelar sig i en kattbar för katter som en gång i tiden varit människor. Alla är de vuxna … och det får Miyo att inse att även vuxna har massor av problem som tynger, alla krav från samhället, yrkeslivet, familjen. Hur man ska vara bra förälder, hur man ska passa in på jobbet, hur man ska göra karriär, hur man ska balansera alla pusselbitar … och det är inte konstigt att en del av katterna har avancerat från lättmjölk till starkare grejer. Alla har de fallit offer för trollkarlens sätt att sälja in katters bekymmerslösa liv. Men är det ett liv att förlora sin egen mänsklighet?

Kattens listiga plan slår slint

En rolig biroll är katten som köper Miyos ansikte. Han har väntat sig att matte ska bli glad över att få en bonusdotter … det blir hon inte. Hon vill inte alls gå på festival med bonusdotter, eller prata med bonusdotter över huvud taget. Det blir inga varma mjölkglas och klappar och kärlek. Hon är bara ute i regnet och letar efter sin försvunna katt vareviga dag.

Sensmoral: Du kan inte ersätta en katts kärlek. Den som blir älskad av en katt vill bli älskad av en katt. Inte av en ny människa. Kattens plan slår verkligen snett.

Det här är en film för alla som någonsin har älskat och har blivit älskade av en katt. Filmen är så rolig och så eftertänksam och så typiskt japansk – på allra bästa sätt.

Lång tradition av hamnskiftare

Det här är så klart inte den första japanska filmen med katter eller med hamnskiftare. Det finns tre fina exempel bara från anrika Studio Ghibli. Mänskliga katter (och en flicka som håller på att förvandlas till katt) dyker upp i Katternas rike.  En vit katt förenar kärleksparet i Om du lyssnar noga. PomPoko handlar om tvättbjörnar som kan förvandla sig till människor. Något som funnits i japansk konst och i japanska legender sedan urminnes tider.

Magisk realism är normalt i Japan. Det är inte högtflygande fantasy, det är bara en del av vardagen.

Studio Colorido – ett framtidshopp för välgjord anime

Filmen  A Whisker Away är gjord av Studio Colorido, som år 2022 skrev på ett flerårsavtal med Netflix – så vi kan räkna med fler nya, välgjorda animefilmer på streamingsajten.

Filmen utspelar sig i Tokoname i Japan där regissören Shibayama Tomotaka växte upp och många av scener i filmen känns igen från verkligheten.

Sångerna Hana ni Bōrei (A Ghost in a Flower) och sluttemat Usotsuki(The Lying Moon) framförs av den japanska rockduon Yorushika. J-pop äger. Även i rockform.

print

Här kan du se A Whisker Away (2020)

Våra samarbetspartners