ANGRY BY NATURE – det skivaktuella metalbandet lovar: ”Vi är sjuhelvetes roliga att hänga med live”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Metalbandet Angry By Nature har på gång ett album. Hittills har de släppt ett gäng singlar, musiken är melodisk, nedstämda gitarrer, sång som pendlar mellan scream och ren. En rytmsektion som utgör en tung stabil massa med variation och lekfullhet. Basisten Linus Palmqvist tog sig tid att svar på några frågor.

– Först och främst vilka är ni och var har ni er bas?

– Vi är baserade i Västkustens pärla Göteborg, men några av oss har sina hemvister utanför stan med.

Soundet kom allt eftersom

– Ni har ju alla spelat i band innan där jag är mest bekant med Saturday Night Strike, men Angry By Nature har ett klart tuffare sound. Var det naturligt ifrån början vilken väg Angry By Nature skulle ta?

– Jag skulle nog säga att musikvägen var relativt tydlig från början. Två av låtarna var aktiva i den ännu tyngre föregångaren, Black Sunday, men med Angry så ville vi föra in en lite mer melodisk riktning. Själva cementerandet av soundet får man nog säga kom över tid allteftersom vi skrev låtarna. Med det sagt så försöker vi alltid utveckla vårt sound och expandera horisonten för vår musik. Själva grundsoundet är däremot rätt så fast, men vem vet vad vi kommer hitta på i framtiden!

Naturligt förbaskad musik

– Varför namnet Angry By Nature?

– Så som vi ser det så är Angry By Nature en rätt bra beskrivningen av den musik vi spelar, naturligt förbaskad musik! Även i lugnare partier så är det konstant edge med i musiken, den naturliga ilskan. Musik är ju också ett sätt att utrycka känslor och aggressioner i vardagslivet ge dem ett externt utlopp, det är väl vad Angry By Nature betyder för oss i ett nötskal!

Snyggare eller fulare med åren

– Det finns en hemsida som kan vara läge att uppdatera efter lite förändringar i bandet.

– Absolut, den har några år på nacken och är definitivt inte up to date. Den har till och med vad som nu är rätt gamla bilder på oss! Huruvida vi blivit snyggare eller fulare med åren får någon annan utrycka sig om…

Som att starta på ny kula

– Hur förändras ett band när man går igenom ett medlemsbyte?

– Att byta en medlem är nästan alltid en tråkig affär och det är oftast både jobbigt och snårigt att lösa. Vi har som tur är bara varit med om två medlemsbyten, men varje gång vi byter någon så är det lite som att start på ny kula. Man måste hårdrepa in alla låtarna igen och se till att det meshar, så det kan lätt försena arbetet på nytt material, och att släppa nytt material.

– Vi har ju haft plattan klar rätt läng nu, men vi vill ju också kunna vara redo att kapitalisera på ett släpp när vi väl släpper något. Det är därför ni kommer att se klart mer material från oss nu med flera videos som kommer leda upp till skivsläppet. Men, för att återgå till ämnet, att byta medlemmar kan ändra hela dynamiken i ett band. Både Chris och Emils har definitivt gjort sina avtryck i hur vi jobbar som band, och nu hjälps vi alla åt i en väldigt positiv feedback-loop! Det ska bli fantastiskt kul att spela med dem live!

Finns en gedigen plan

– Ni släppte första singeln 2020 sedan har det tagit ett tag med några singelsläpp på vägen. Först nu kommer det ett gäng samlade låtar som ett album. Har det funnits någon plan/strategi kring era släpp?

– Ja och nej. När det kommer till de första singlarna så var det de låtarna vi hade spelat på en lokal samling av band där vi hade fått oss tilldelade cirka tjugo minuter. De fyra låtarna var då de vi körde, och vi spelade in dem. Sedean… Sen kom Coronan. Vi valde då att fokusera på att få klart plattan, mixa och mastra den. Sedan satt vi på dem ett tag.

– Hela tanken var att vi inte skulle släppa något förrän vi hade en ordentlig strategi och plan för hur det skulle gå till, hur det leder fram till skivsläppet, osv. Det första och viktigaste valet i det var faktiskt att börja spela in musikvideos, och använda det som huvudmarknadsföringsstrategi. Jag kan därmed säga att det finns en gedigen plan redo som leder till släppet, och vidare.

Får gå in och tolka för att se innebörden

– Både EP:n innehåller lite re-citerade texter/ramsor bland annat ifrån sagor. Hur föds en sådan tanke?

– Ja, och det kommer mer av det i de kommande låtarna! För oss är det lite så att vi kör på det som driver låten framåt, hur det fungerar för låten och temat och föra det vidare. Oftast, dock, så är det väl Zigges hjärnspöken som drar fram dem! Rätt säker på att han inte skulle kunna förklara sin egna process däremot! Det händer rätt ofta att det är jag som får gå in och tolka hans text för att se vad innebörden faktiskt är, vad kontentan och budskapet är!

Alla har satt sin prägel

– Hur arbetar ni när ni skriver material?

– I regel så skriver vi på våra egna kammare, tar fram en låtidé, och sen hamrar och filar vi på den tillsammans i replokalen. I vissa fall har vi spenderat timtal på att just fila, så i slutändan så har alla varit och satt sin prägel i materialet.

– Var är plattan inspelad?

– Lite varierat, faktiskt! Trummorna har spelats in i både Comfort Sound Studios och Studio Fredman, medan de övriga instrumenten är inspelade på egen kammare. Slutligen så körde vi mixen och mastern med producenten Dino Medanhodzic (Smash into Pieces, Dotter och flertalet melodifestivalen bidrag).

Följer upp efter releasen

– När släpps plattan?

– Under hösten kommer den att släppas. Det beror lite på hur vinyltrycket går, om jag ska vara ärlig. Vi vill ha allt material löst när det är dags för släppet!

– Har ni några spelningar på gång?

– Absolut, vi har lite på g nu, både i Göteborg och Huvudstaden, samt på lite andra ställen. Exakta datum är inte riktigt klara, men helst följer vi gärna upp med de efter releasen!

Är i första rummet ett liveband

– Vad bör läsaren mer veta om er?

– Att vi är sjuhelvetes roliga killar att hänga med på en livespelning! Även om vår musik har mycket ilska och aggressioner i sig (med glimten i ögat) så är vi alltid helt fokuserade på att de som kommer och ser oss ska ha så roligt som möjligt! Vi är i första rummet ett liveband, och det kommer de märka när de väl kommer och ser oss rocka loss! Join the movement!

Av Mathias Westman

Sociala medier
Facebook
Instagram
YouTube

print

Våra samarbetspartners