MYRATH – Tunisiens metalsensation om nya albumet, succén på Sweden Rock och om att offra familjen för musiken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skinande, flammande ökenmetal står det på den väl synliga dekalen som är fäst på omslaget Myraths senaste album Shehili, och en ordentlig dos av just detta fick alla de som bevistade förra årets Sweden Rock Festival. I dubbel bemärkelse dessutom. Först gjorde tunisierna en sensationell spelning i det knökfulla Rockklassikertältet. Därefter som grädde på moset cementerades succén när gruppen på kort notis tog över resestrulsdrabbade polackerna Behemoths plats som festivalavslutare på Rock Stage på lördagskvällen.

Att få avsluta festivalen en välsignelse

– Det var som en dröm som blev verklighet för oss, kommenterar sångaren Zaher Zorgati per telefon från den sydfranska landsbygden där han och hans bandkollegor sitter i karantän. Det kom fyratusen och såg oss i tältet, men att sedan få avsluta hela festivalen var en välsignelse. Så jag måste verkligen tacka festivalledningen. De sade till oss “Ni ansträngde er verkligen, så vi tycker ni förtjänar att stå på sen större scen.”

Konserten en snackis i branschen

Zaher berättar att festivalfolket “spionerade” på bandet under det första giget. De hade en lista på tio band som kunde vara lämpliga kandidater att ersätta Behemoth, och Myrath hamnade överst. Folk som arbetade åt festivalen filmade nämligen delar av konserten och skickade sedan i sin tur över dessa till ansvariga personer. Resten är historia. Konserten blev en snackis i branschen och genererade ytterligare hype, vilket i förlängningen ledde till fler stora spelningar. Ett gig på den enorma Wackenfestivalen var förvisso redan bokat sedan tidigare, men andra hängde på efteråt. Som Sabaton Open Air.

– Ja, vi träffade Sabatons basist Pär (Sundström) på Wacken. De spelade också där. Han hade sett vår show, så vi tog en öl tillsammans, och han pratade om att producera oss. Men han ville också att vi skulle komma till Sabaton Open Air i år. Så han är en väldigt talangfull och uppmuntrande kille.

Ingen reservplan istället för inställda festivalgigs

– Men som det ser ut nu ser det inte ut att bli några festivaler alls i år om det vill sig illa?

– Det är verkligen hemskt. Så jag håller med dig. De säger att det kan ta ett år att hitta ett vaccin mot viruset, så det kommer att bli tufft. Vi har ingen reservplan. Vi har Sabaton Open Air och festivaler i Japan, Frankrike och några andra ställen bokade, men vi kommer inte att spela något förrän krisen är över.

Största showen som headliner på nytt album

Med tanke på detta elände känns det måhända både som en tanke och ett gott substitut att den tunisiska combon redan denna vecka släpper sitt första livealbum. Live In Carthage är titeln på det fullmatade verket, som spelades in 2018 på den antika amfiteatern i Karthago, en kvarleva från den romerska ockupationen då det begav sig och tillika en given turistattraktion.

– Det här är nog vårt bästa framträdande någonsin sett ur en visuell synvinkel. Vi gjorde en del magiska trick, typ levitation och sådant Det var inte bara fem killar på scen, vi var mer som berättare. Dessutom är det vår största show som headliner också. Det fanns sju-,åttatusen människor där, och så många har vi aldrig haft tidigare. Många var hundra procent Myrathfans, men en del visste inte ens vilka vi var eller lyssnade på metal. Ändå var de förundrade.

– Sedan måste ha varit en cool erfarenhet att spela på en scen från antiken?

– Ja, det är klart. Ingenting går att jämföra med att spela på ett historiskt ställe som det. Det är tusentals år gammalt, det har en speciell själ. Så det var väldigt hedrande att spela där. Men för fem, sex år sedan gjorde vi faktiskt samma sak när vi öppnade för Dream Theater någonstans i södra Frankrike. Det var också en gammal amfiteater.

Don Airey och vikten av melodier och catchy riff

Att spelningen i Karthago ses som en stolt fjäder i hatten av Zaher råder det knappast någon tvekan om, men frågan är om inte framträdandet av Deep Purples klaviaturspelare Don Airey i numret Believer smällde nästan lika högt.

– Haha, jo det var faktiskt enormt hedrande. En del av oss är uppväxta med Deep Purple, Led Zeppelin och Pink Floyd. Våra fäder brukade lyssna både på deras musik och en massa etnisk musik. Därför var det en stor ära att Don ställde upp. Fast nu är vi signade till samma skivbolag som Deep Purple, så det fanns en koppling där. Han lyssnade på vår musik, och gillade den. Han tyckte den lät autentisk och fräsch, så han ville bidraga på något sätt.

– För egen del gillar jag att ni är så melodiska?

– Tack, det är väldigt viktigt med melodier för oss. För mig är det väldigt viktigt både med det och ha catchy riff för att vinna folks hjärtan och öron. Det är vårt sätt att göra metal på,och något vi är väldigt uppmärksamma på. Det är nyckeln till framgång.

Förband till Robert Plant

Därefter glider samtalet in på en spelning som än idag omtalas som någon form av internationellt break för Myrath. Året var 2006 och bandet öppnade för Robert Plant och franska proggrockarna Adagio. På det här stadiet var inte Zaher medlem än, det blev ett faktum först året därpå. Däremot bevistade han konserten, och gillade vad han såg.

– Jag tyckte de var väldigt personliga. På den tiden var Myrath mer inne på proggressiva grejor, och det var då *Kévin kom in i bilden också. Han har producerat oss i femton år, och är numera även officiell medlem i bandet.

Som något ur andrahandssorteringen

– Du har själv redan nu varit en del av Myrath i tretton år. Hur tycker du det varit så här långt?

– Jag ska säga som det är; det är väldigt tufft. Vi har turnerat med band som Wasp, Epica och Symphony X. Så på ett visst stadium sade vi; “Fast vi har spelat med en massa stora namn har vi ändå inte sett framgångarna komma”. Då kändes det som om vi var utstötta för att vi kommer från ett land i tredje världen. Att folk såg oss som något ur andrahandssorteringen. Men i samma ögonblick som vi blev signade till Ear Music där namn som Hollywood Vampires, Tarja, Alice Cooper, Gamma Ray och Foreigner också låg tänkte vi om.

Uppmuntran kan leda till maratonlopp mot toppen

– Hur menar du då?

– Jo, om ett bolag som dom signade oss måste de ju bestå av professionellt folk som känner till branschen. Så för oss var det ett stort positivt tecken på att det skulle funka för oss. De är inte korkade, de ser en möjlighet att sälja in ett band med en ny intressant stil. Om de uppmuntrar oss att göra vårt allra bästa kan vi resa oss och inleda ett nytt maratonlopp mot toppen. För mig är det här det bästa som hänt på femton år. För utan backning kan vi inte göra någonting.

– Det låter som om du ser positivt på framtiden nu?

– Yeah, absolut. Vi har en vision för bandet som är ljus. Det viktigaste är att fortsätta vara ödmjuk och inte bli crazy. Vi måste arbeta tio gånger hårdare än tidigare istället, och det är det vi gör nu.

Offrar familj och pengar av kärlek till musiken

– Vad skulle du vilja säga är det viktigaste du lärt dig sedan du blev medlem i Myrath då?

– Att offra saker. Jag får offra både familjen och pengar. Det är det viktigaste. När jag är hemma i Tunisien arbetar jag med annat, så när vi ska på turné måste jag säga upp mig och förlora pengar. Att turnera är inte samma sak för oss som för Metallica. Vi investerar alla pengar vi har i turnébussen. Å andra sidan investerar vi pengar nu för att tjäna på det om tre, fyra år. Så förhoppningsvis en dag….Du vet, alla gör det här av kärlek till musiken. Vi förväntar oss inte att få en “payback”, men det kommer att komma till slut. Om inte har vi efterlämnat ett arv genom vår musik.

En ny sensation till folket

– Som Live in Carthage?

– Ja, det är en väldigt bra introduktion till oss. Det är en mix av allting vi gör. Och nu gräver vi ännu djupare för att göra vårt bästa album hittills. Fast allt beror på vårt mentala tillstånd och inspirationen. Det går förvisso riktigt bra nu, men det betyder inte att det kommer att bli en jättestor skiva. Vi tar det steg för steg. Jag vet det kommer att vara svårt, men det här är vårt öde. Vi försöker leverera en ny sensation till folket, och hoppas att de accepterar det som något nytt.

Skriven 2020-04-14

*Kévin Codfert, klaviaturspelare i franska proggrockbandet Adagio sedan 2003, men alltså numera också fullvärdig medlem i Myrath.

print

Våra samarbetspartners