A TOURIST’S GUIDE TO LOVE – en av de bästa filmerna i sin genre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven K. Tsuchida
Skådespelare: Rachael Leigh Cook, Scott Ly, Ben Feldman, Missi Pyle, Glynn Sweet
Land: USA
År: 2023
Genre: Komedi, Romantik, Äventyr
Längd: 94 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

En mer kärnfull Lyckan, kärleken och meningen med livet med Rachel Leigh Cook istället för Julia Roberts. Massor av het mat, ett tempelbesök med lejondans och puttrande kärlek. Nästan en timmes kortare speltid. Det fungerar. Filmen är inspelad nästan helt och hållet i Vietnam och för en gångs skull är en amerikansk film i Vietnam inte fokuserad på krig, död, skuld, förödelse. Här är folket vänligt och öppet, maten delikat och spännande, tempelbesöken bullriga och trevliga och kärleken överallt närvarande.

När blev ”Asian Actors” heta i mainstream amerikansk cinema? Man skulle kunna säga att Crazy Rich Asians är en vattendelare. Givetvis finns det gott om heta asiatiska skådespelare om du tittar på (och är insatt i) japansk film eller koreanska såpoperor eller Bollywoodspektakel. Asien är stort.

Likt Halle Berry i Bond

Men när det gäller amerikansk mainstream film får asiatiska skådespelare sällan spela ”The leading man”. Han som får tjejen innan eftertexterna rullar. Här är det Scott Ly som gör sin filmdebut med den äran. Han äger en scen där han kommer upp ur vattnet … likt Halle Berry i en klassisk Bond-film. Och här är det kvinnan, inte Bond-mannen, som får ligga på stranden och spana på skönheten som stiger upp ur vågorna. Snygg vändning på ”the gaze”.

Kusiner driver familjeföretag i Vietnam

Sinh Thach och hans charmiga kusin med rosa hår driver ett litet turistföretag tillsammans, ett familjeföretag som ett stort amerikanskt företag hoppas på att köpa upp. Enter the leading lady: Amanda Riley. Spelad av veteranen Rachael Leigh Cook som slog igenom med dunder och brak i She’s All That. Och hon kan verkligen romcom genren. Denna fyrtioplussare har en del gemensamt med romcomveteranen och femtioplussaren Julia Roberts, bland annat utseendemässigt.

Karaktären som Rachel Leigh Cook spelar i A Tourist’s Guide to Love skulle kunna ses som en kusin till Julia Roberts karaktär i Lyckan, kärleken och meningen med livet, och de genomgår exakt samma resa.

En vuxen karaktär och en stor budget

“Made-for-Netflix” är närapå en egen kategori vid det här laget. Men A Tourist’s Guide to Love är en av de bästa filmerna i denna kökkenmödding. Speciellt romcom filmerna på Netflix är egentligen generiska high school filmer som alla har exakt samma karaktärer, samma miljöer och samma scener repeterade med minimala variationer i det oändliga.

Här har man istället en vuxen karaktär och en stor budget och möjligheten att uppleva det mesta och det bästa av Vietnam – utan att du själv behöver orsaka utsläpp via flygresor.  Spektakulära autentiska miljöer är definitivt att föredra framför både green screen sörja och oändliga korridorer och ”proms”.

Everywoman charm

Rachel Leigh Cook är precis så ”everywoman” charmig som hon ska vara och nykomlingen Scott Ly är en het utmanare när det gäller bästa Netflix hunk. Fast när det gäller skådespelare med asiatiskt ursprung i mainsteam engelskspråkiga filmer på bio så är Henry Golding fortfarande ohotad.

print

Här kan du se A Tourist's Guide to Love

Våra samarbetspartners