BEAU IS AFRAID – tre timmar ångest förpackade i Herr Ångest

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ari Aster
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan, Nathan Lande, Kylie Rogers
Premiär: 2023-04-27
Betyg: 3

Joaquin Phoenix en man fylld till vidden av ångest, rädsla, feghet, underkastelse toppat med tvångstankar som aldrig når vägs ände. För när det hela barkar åt helvete och det inte kan gå värre, det är då det blir ännu djupare i brunnen och mörkret är det enda som lyser upp hans komplexa vardag.

Beaus härskande men frånvarande mamma får honom att ställa sig i givakt vid telefonen och hon är fullt medveten om att hon är den enda livboj han har kvar i sin tillvaro.

Ett helvete målas upp

Trots sin dominanta moder försöker Beau navigera i sina överväldigande rädslor och interagera med sin magra självkänsla men ju mer han försöker, ju snabbare eskalerar resan mot Hin håles avgrund.
Det här är ett helvete som målas upp, även om det ibland nästan är farsartat på väldigt många ställen så gestaltar Phoenix detta på sitt kraftfulla och nyanserade vis. Här finns en känsla och sårbarhet samt en provokation att fundera över hur människan närmar och bemöter sina egna rädslor.

Blir för mycket

För när det är på väg att gå åt helvete, ja då styr vi det ännu mer direkt ner i ruinens brant och när vi når botten, ja då gräver vi några hål till för att tillintetgöra vara uns av förhoppning om en vändning. Blir det för mycket? Ja så in i. Hela tre timmar (vilket drar ner betyget) där man ibland undrar om detta är herr Phoenix själavandring eller bara ett elementärt skruvat manus av en AI med vattenskadat kretskort, direkt från sjön Kocit.

Nu är det värre än så, detta är ett manus från Ari Aster (Midsommar mfl).

print

Våra samarbetspartners