THOMAS TAYLOR : FESTERGRIMM – vansinnigheter i kuststaden med gigantisk cliffhanger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Legends of Eeerie-on-Sea #4: Festergrimm
Förlag: Modernista
Serie: Avgrundens havsbad (del 4)
Översättning: Jan Risheden
Genre: Äventyr & Spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 311
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2023-03-28

Välkomna tillbaka till Avgrundens Havsbad! Med ett sådant namn är det ett under att denna charmiga, steampunkiga, klassiska havsbadsort över huvud taget får några gäster. Man hade mycket hellre checkat in på Fawlty Towers. Visst, förolämpningarna från hotellets ägare kommer med på köpet, men vistelsen är åtminstone inte totalt livsfarlig…

I centrum av berättelsen om Festergrimm finns vänskapen mellan Herbert, en försiktig sakletare, och hans bästis Violet, som är praktiskt taget helt orädd och mycket våghalsig.

Legenden lever vidare

Vi befinner oss i en superbt skildrad klassisk “seaside setting” som passar lika bra till romans (Sanditon) och fars (Fawlty Towers) såväl som till halsbrytande äventyr (Malamander).

Igenkänningsfaktorn i den familjära turistiga miljön kombineras med helt vansinniga händelser. För den här kuststaden har något mycket obehagligare än de vanliga spelhallarna och pirerna som sin attraktion … Ett makabert museum fyllt av vaxdockor. Legenden om leksaksmakaren Ludo Festergrimm lever vidare och hans jättelika mekaniska robot skapade destruktion i en aldrig tidigare skådad skala … Tänk Pinocchio på stereoider. Och glöm näsan och samvetet.

En hemsk jätterobot

Violets och Herberts ärkefiende Sebastian Åhl är tillbaka, till synes återuppstånden från de döda, och det är dåliga nyheter. I kombination med nyss nämnda vaxmuseum och en hemsk jätterobot … det här är ”the stuff that bad dreams are made of”.

Kanske perfekt tajmat i tiden, i och med att även de mest teknikvänliga människorna på planeten, de som tjänar storkovan på nya leksaker (Musk, Gates), nu varnar för AI och vad ny teknik kan ställa till med …? Teknik eller magi. Potatismos, potatispuré. Det finns ansvarslösa entreprenörer inom alla områden och … Det här leder till en gigantisk cliffhanger inför nästa bok. Final battle – here we come!

print

Våra samarbetspartners