MRS. HARRIS GOES TO PARIS – en modern Askungesaga utan någon god fe

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anthony Fabian
Skådespelare: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Alba Baptista, Lucas Bravo
Land: Storbritannien, Kanada, Frankrike, Ungern, Belgien
År: 2022
Genre: Komedi, Drama
Längd: 115 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Mrs. Harris goes to Paris är en modern Askungesaga. Det är varken någon prins eller någon god fe som fixar ett lyckligt slut – och en vacker klänning – till huvudpersonen. Det gör hon själv. Med hjälp av humor, ihärdighet och hårt arbete. Och en liten portion tur med spelandet.

Handlingen utspelar sig 1957 och Mrs. Harris har sin änkepension som krigsänka och sina surt förvärvade slantar som städerska att spendera … och dessutom vinner hon både på tipset och på hundkapplöpningarna. Fortune favours the bold! Mrs. Harris plan är att åka till Paris över dagen och köpa sig en haute couture klänning från modehuset Christian Dior. För att alla, oavsett klass, härkomst, utseende eller ålder, har rätt att känna sig som en drottning. Mode är inte bara för filmstjärnor och prinsessor som ser ut som eviga fjortonåringar.

Applåder för friskt vågat!

Jag kan höra farmor applådera Mrs. Harris. Farmor var av den åsikten att ”posh shops” inte bara var för ”posh people”. Vi vanliga dödliga har precis lika stor rätt att gå in på Selfridges som på Woolworths. (Även om Woolworths är mycket mer prisvärt). Bra kvalitetskläder är värda att satsa på, de håller i åratal. Bra basgarderob = en ovärderlig investering. Jag kan också höra farmor applådera Mrs. Harris idoga spelande – fast Mrs. Harris spelande på hundar går åt pipsvängen i en mycket humoristisk scen. Mrs. Harris favorithund har helt enkelt annat för sig än att springa över mållinjen.

Farmor valde hellre att spela på hästar. Hon vann en gång. Då fick jag en inbunden bok med flera historier i, och färgbilder. Alltså, inte bara en paperback med svartvita illustrationer … Den där underbara doften när man öppnade boken för första gången … den glömmer man aldrig. Bra böcker är en lika bra investering som bra kläder. Som ”basgarderob” i bokhyllan. Det finns favoriter man alltid återkommer till.

Mormor skulle ha kunnat bli modedesigner

Jag kan förresten också höra mormor förnumstigt konstatera att hon själv hade skulle kunna sy mycket bättre och snyggare och mer praktiska designer än de flimsiga Christian Dior kreationer som vi får se i filmen, och mormor har rätt så klart. Hon skulle ha kunnat bli en modedesigner om hon fått (och haft råd) att följa sina drömmar. Och det hade varit miljövänligt mode. Kläderna hon designade gick att mixa och matcha, de kunde förkortas, förlängas, färgas om … och de kunde användas många gånger. I generationer. Så som haute couture borde vara. Så som klädindustrin borde vara. Inte bara köp och släng.

Christian Dior ser ut som ett mjölkbud

Är haute couture värt sin skyhöga prislapp? Är det ren och skär fåfänga? Eller ska man se klänningarna som konstverk med sina utsökta broderier och individuella hantverk?

Mrs. Harris påpekar att Christian Dior själv ser ut som hennes mjölkbud. Ha! Hon har så rätt!  Förresten … gubben som spelar Dior ser faktiskt också ut som vårt gamla mjölkbud! Det finns en viss typ av skådespelare som passar till att spela mjölkbud och de har hittat en sådan man för att spela Dior (han är så klart lik Dior också). Det är också kul att höra Mrs. Harris kalla Diors skapelser för ”frocks” och att jämföra upplevelsen att handla på Dior med att gå på Woolworths. (Till Woolworths försvar – de har en billighetsavdelning för ”stationery” och det är hel omöjligt att motstå doften av nyvässade pennor och nya skrivböcker och anteckningsblock).

Jakten är en symbolisk handling

Mrs. Harris jakt på sina drömmars klänning är så klart så mycket mer än jakten på en klänning. Det är en medveten och symbolisk handling som visar på att skönhet och konst och utsökt hantverk bör tillhöra alla på ett demokratiskt och inkluderande sätt och inte bara en liten elit av rika och kända och utmärglade och ganska bortskämda människor. Dessutom visar filmen på att om städare och sophämtare inte gör sitt jobb (om de till exempel strejkar) så märks det direkt. Om några av högdjuren tar ett par dagars semester … märker någon ens att de är borta?

Mångsidig skådespelerska behärskar alla genrer

Lesley Manville är en underbar och mångsidig skådespelerska som behärskar alla genrer. Även komedi som är den svåraste genren av dem alla. Hon gör ett gör ett fantastiskt fint och känsligt rollporträtt av Mrs. Harris. Vi får alltid skratta med henne, aldrig åt henne. Humorn i Mrs. Harris goes to Paris sparkar uppåt – aldrig nedåt. Solidariteten med den hårt slitna städerskan är total.

Snorkig fransyska med ett hjärta av guld

Sedan finns också en lång rad fina små insatser i birollerna. Isabelle Huppert är som född för att spela en snorkig fransyska som innerst inne har ett hjärta av guld. Och visst är det mer engagerande med romanser mellan vuxna mogna människor som fått ta emot en hel del smällar av livet än alla dessa oändliga rader av likadana tonårsromanser som Netflix vräker ut.

Haute couture är inte ”one size fits all”

En märklig sak i filmen är dock att en haute couture klänning lånas ut och plötsligt passar en person med helt annan kroppsform. Det där är helt omöjligt. Skräddarsydda kläder passar perfekt enbart på den person som de sytts upp för. De är liksom inte ”one size fits all”. Och visst borde även skadade modeplagg recyclas mer. En brännskadad kjol kan bli som ny med en infällning av ett annat tyg, eller så kan kjolen kortas av (och bli mer modern och praktisk).

Redo att rocka vilken dag som helst

Eller så kan man bara ha det utsökt broderade klänningslivet till ett par jeans eller en pennkjol och en bolerojacka. Redo att rocka vilken vardag eller vilken fest som helst. Vackra saker ska förresten inte bara sparas till speciella dagar och fester, för de vanliga dagarna är många flera och behöver glitter i kanten mycket mera. Som det sägs i Alice i Underlandet – man ska  även fira ofödelsedagar.

Mer mode och fler deckare med Lesley Manville

Filmen Mrs. Harris Goes to Paris är inspelad på plats i London och Paris och (av någon anledning) Budapest.

Visst vill du se mer av underbara Lesley Manville efter det här? Hon har huvudroller både i Dödligt kapitel och i Sherwood – båda dessa femstjärniga serier finns att se på SVT play. Att se Manville reagera på olika händelser och på vad andra personer säger och gör i Sherwood – det är som en master class in acting på hög nivå.

Bonustips: Lesley Manville Oscarsnominerades för sin roll i The Phantom Thread,  en film som ger en mycket mindre positiv bild av modeindustrin än Mrs. Harris goes to Paris. Extremt sevärd.

Och missa inte Mrs. Harris metaskämt under klänningsprovningen – att hon gillar Prinsessan Margaret, för hon är så härlig och har alltid glimten i ögat. Vem spelar Prinsessan Margaret i senaste säsongen av The Crown? Lesley Manville.

print

Våra samarbetspartners