VENOM: LET THERE BE CARNAGE – årets popcornunderhållning i årets våldsammaste romcom

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andy Serkis
Skådespelare: Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott
Land: USA
År: 2021
Längd: 97 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Sony
Betyg: 3

Årets våldsammaste romcom är här – med många lektioner i kärlek. Om hur man ber om ursäkt, hur man erkänner att man känner sig sårbar, hur man ger cred och beröm till den andre … och hur man ger varandra lagom mycket svängrum. Inom vissa ramar. Och med vissa regler. För visst är det svårt att vara sambos i samma lilla lägenhet, men det är ännu svårare att vara sambos i samma kropp …

Även om Eddie Brock och symbiosen Venom hade sitt “meet cute” för länge sedan i den första filmen Venom från 2018, så finns det många nya trätoämnen att avhandla på vägen, nu när det är dags för film nummer två, Venom: Let There Be Carnage.

Papperstidningar finns fortfarande kvar!

Eddie Brocks kriminalreporterkarriär går spikrakt uppåt – tack vare Venoms överlägsna observationsförmåga och slutledningsförmåga – och i den här långsökta fantasyvärlden läser folk fortfarande papperstidningar dagligen och följer speciella reportrar. Som Brock. Som till och med klarar av att designa tidningens framsida vid ett tillfälle. Vilken kille!

Känner sig inte sedd

Venom känner sig inte sedd. Ja, så klart rent bokstavligen, eftersom han har order om att hålla sig utom synhåll. Men också metaforiskt. Dieten består av kyckling och choklad. Umgänget är praktiskt taget begränsat till Eddie. Venom känner sig instängd. Venom vill komma ut ur garderoben, partaja, ha kul, ha kompisar … Dansa hela natten och utmattad krypa hem och viska “chooooklaaad” … (vem har inte haft sådana partynätter?).

Kommer ut som sig själv

I filmens roligaste och mest rörande scen går Venom ut som sig själv på ett HBTQ+ cosplay event och blir mäkta populär. Vilken snygg kostym! Är den japansk? Hemtillverkad?

Populariteten ökar ytterligare när han från scenen håller ett tal om kroppspositivism och acceptans. Att alla kroppar är vackra och att alla borde få bli älskade som de är. Och få älska vem de vill.

Valfritt pronomen

För enkelhetens skull brukar Venom kallas för “han”, men egentligen kan Venom bli vad som helst. Man är inte den kropp man bor i. Vilket bland annat leder till att skådespelarna Peggy Lu och Michelle Williams har en rolig flirtscen. Peggy Lu borde få ta ut svängarna ännu mer i Venom-filmerna. Peggy Lu är underbar. Venom (och Eddie) går förresten inledningsvis på damtoaletten, alldeles i början av filmen. Ett litet transbudskap om att allt ska vara tillgängligt för alla, utan gränsdragning?

Vill man ha ännu mer positivt transbudskap … kan man spana efter helikoptrarna som var med i den senaste Matrix filmen. Som här gör ett franchiseöverskridande inhopp och spanar efter skurkar, skurkar som är redo att krossa Venoms nyfunna frihet och livsglädje.

Visst går det åt pipsvängen …

För visst går det åt pipsvängen även i denna romcom, innan paret hittar tillbaka till varandra igen.

Eddie lyssnar inte på Venoms välmenande råd. Venom förlorar humöret ibland – trots Eddies välmenande råd.

Eddie går för nära en dödsdömd seriemördare, Cletus Kasady (Woody Harrelson), och blir biten. Cletus får i sig Venoms blod och detta reagerar med sprutor som Cletus senare får – och så föds Carnage. Han ser ut som Venoms ondskefulle röde tvilling, uppgraderad med tentakler.

Sensmoralen av detta är:
1) Det finns en mening med tvåmetersregeln.
2) Ingen kan förutsäga hur olika folk reagerar på sprutor.

Bad guys i vita labbrockar

Tråkigt nog är de verkliga “bad guys” återigen folk i vita labbrockar. Fördomar mot vetenskapsmän (vare sig det gäller rymdforskning, medicin eller teknik) i Hollywoodfilm kvarstår.

Cletus flickvän Frances (Naomie Harris) hålls fången i vitrockarnas superhemliga glaslåda.

Filmbolag kanske har fått masspris på glaslådor för farliga kvinnliga fångar (som Harley Quinn i Suicide Squad och Cypher i senaste Fast & Furious som också har bott i glashus).

Bonnie & Clyde rider igen

Tillsammans drar Cletus och Frances ut på en stöld-och mordturné värdig Natural Born Killers.

När de ska gifta sig ska de ge varandra mordoffer till bröllopsnatten (och folk säger att romantiken är död …) Frances önskar sig en snut i hängslebyxor som spelas av Stephen Graham (aktuell som kapten i SVT-aktuella dramat The North Water) och Cletus önskar sig Eddie Brock. Venoms röda tvilling, vid namn Carnage, vill ha Venom.

Svagheter mellan Harrelson och Harris

Svagheter i filmen … är bland annat att Harrelson och Harris inte passar ihop. De ska vara jämnåriga – men det skiljer femton år mellan skådespelarna. Harrelson, även i föryngrat skick, ser ovanligt härjad ut, medan Harris ser ovanligt ung och pigg ut … så det ser de facto ut att skilja trettio år mellan dem. Harris har alldeles för lite att göra i sin roll. Harrelson kör samma tics och tricks som i många andra bättre filmer och rolltolkningar som han gjort tidigare genom åren.

En ny kostym – med tentakler

Det finns exakt ingen scen som visar upp förvåning eller någon slags reaktion över huvud taget över nya superförmågor. Vilken normal människa som helst hade reagerat över att få höra en främmade utomjordings röst i huvudet. Även en onormal människa hade reagerat på att plötsligt få ett antal röda tentakler som sticker ut ur ryggen. Men nejdå, Cletus antar bara sin nya Carnage skepnad som en ny kostym som han kan ta på sig ibland. Lite mer komplicerat än så är det.

Ett opassande par

Det ska förklaras varför skurken blev ond massmördare. Han hade en olycklig barndom. Slut på förklaringen. Det finns ingenting förklarat om varför en massa random människor som inte var hans familj dödats på löpande band.
Frances verkar åtminstone ha mordisk urskiljning – hon dödar bara folk hon hatar. Och på den listan finns inte Eddie Brocks exflickvän Anne Weying (Michelle Williams). Att detta gangsterpar inte passar ihop är solklart redan innan det första grälet.

Alfahjälten får alltid tjejen … eller?

Det finns många konventioner i romcoms i synnerhet och i Hollywoodfilm i allmänhet – en av de äldsta är att alfan nästan alltid brädar betan och får tjejen till slut. Men inte här. Venom får Eddie att förstå att han måste släppa taget om Anne. Och lyckönska hennes nya pojkvän, en lagom snäll och mesig läkare utan superkrafter. Ett litet steg för Eddie, ett stort steg för genren.

Kakmonstret, Gollum och Christian Grey

Regissören Andy Serkis är känd för allt från Shakespearetolkningar till Kapten Haddock, men mest av allt – kanske – för Gollum. Det finns ingen bättre regissör som är mer lämpad att ta sig an paret Brock/Venom.

Tom Hardy tar verkligen ut svängarna och visar upp ett brett skådespelarregister som Eddie Brock. Han gör också rösten till Venom och låter lite som Kakmonstret från Sesame Street på kuppen. Om allt skiter sig med superhjältegenren, kan han alltid få jobb inom barnunderhållningsindustrin och göra skojiga röster.

Tom Hardy har också bidragit med idéer till storyn och agerat producent. Manusförfattaren Kelly Marcel har bland annat skrivit manus till Fifty Shades of Grey tidigare och till och med lyckats få in humor i ett manus som handlar om ett förhållande som är konstigare än det mellan Brock och Venom.

Tre Oscars – och Marvel är “Cinema”

Fotografen Robert Richardson har tidigare vunnit tre Oscars för sitt arbete – och fotot är ljusare och snyggare här än i mången mörk superhjältefilm där man inte har en aning om vad som händer och vem som pucklar på vem.

Slutet av filmen är som en tribute till gamla Hammer Horror films.

Richardson har förresten inte bara jobbat tillsammans med Andy Serkis förr (kolla in Breathe med The Amazing Spider-Man-kändisen Andrew Garfield och The Crowns Claire Foy) utan också med Martin Scorsese – som påstått att Marvelfilmer inte är “Cinema“. Richardson verkar inte hålla med. Eller så jobbar han på att göra Marvelfilmer till “Cinema“. I vilket fall som hest – detta är en win-win situation.

Även popcornunderhållning förtjänar att vara synlig och snygg.

Extramaterial och framtiden för Venom

BD utgåvan av Venom: Let There Be Carnage innehåller över en timme med extramaterial. Från featuretten Let There Be Action till massor av gags och bloopers och en analys av den bärande udda kärlekshistorien: Eddie & Venom – The Odd Couple.

Själva filmen innehåller en bonusscen som är regisserad av Spider-Man regissören Jon Watts och som dyker upp under eftertexterna. Där står det klart att det i framtiden kommer att bli crossovers – Venom kan komma att ingå i någon form i MCU. Och Spider-Man kan komma att gästa Venom-filmerna. Både Tom Holland och Tom Hardy verkar se fram emot samarbetet.

Hokus pokus! – Avtal klart!

I bonusscenen till Venom: Let There Be Carnage slickar Venom förälskat på en TV-skärm som visar Peter Parker (i Tom Hollands gestaltning). I bonusscenen som visas under eftertexterna till Spider-Man: No Way Homeså avslöjas det att en liten del av Venom har lämnats kvar på en bardisk i en annan del av detta multiversum …

Orsaken lär vara Doctor Stranges hokus pokus och mixtrande med trollformler. Men i själva verket beror det på att Disney och Sony har kommit överrens om nya regler för gemensamma Marvelkaraktärer. Vilket innebär att även Benedict Cumberbatch och Tom Hardy kan komma att dela Marvelscen i framtiden. Doctor Strange och Venom … vad kan de ha att tala om? Det är i alla fall bäddat för en bromance/romance-triangel som kommer att få Sherlock att se barnvänlig ut. Let There Be … Romance!

print

Våra samarbetspartners