STEFAN CASTA : FLICKANS FÅGEL – en enastående bilderbok och en underligt vacker berättelse

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Opal Förlag
Illustrationer: Marion Jaklin
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-01-23

Det är dags att tala om det svenska bilderboksundret. Svenska bilderböcker håller världsklass. Miras stora skoldag, Kakorna är slut och Flickans fågel blev alla utvalda till dPICTUS lista över 100 outstanding picturebooks 2023. Böckerna  visades i dPICTUS monter på barnboksmässan i Bologna.

Flickans fågel är en enastående bilderbok, ett fulländat konstverk som uppstått i ett samarbete mellan en debutant och en veteran. Stefan Casta, som skrivit den poetiska texten, har över sjuttio böcker bakom sig, som ofta handlar om djur och natur och om  hur människor förhåller sig till naturen.  De suggestiva akvarellerna är av debutanten Marion Jaklin.

Namnlös drömmande flicka på femtioelfte våningen

Flickan i boken har inget namn. Hon bor på femtioelfte våningen, och drömmer underliga drömmar till underlig musik. Hon simmar med valar i drömmen och när hon vaknar (är hon vaken?) har det plötsligt vuxit upp ett träd som når ända till femtioelfte våningen.

Drömmar och underliga dagar

Trots att träd inte ska kunna bli så höga och trots att träd absolut inte ska kunna växa så fort … Flickan möter en fågel i trädet, en fågel som blir matad med valnötter. Därefter följer fler drömmar och underliga dagar där staden tas över av hungriga rävar, av protesterande änglar och av sjungande fåglar. Så småningom börjar flickan få fjädrar. Ska hon själv kunna flyga? Och efter ett långt regn går det att ro en båt på gatorna…

Symbol för hopp

Fågeln får här stå som symbol för hoppfullhet. Flickan känner en samhörighet med fågeln i trädet och när det regnar som mest förankrar hon sin roddbåt vid stammen, hon klättrar upp i toppen med hjälp av en massa stegar och sätter ett paraply i trädkronan.

Illustrationerna är ofta heluppslagsakvareller, som stora tavlor, och ibland får man vända på boken för att få akvareller på höjden (och för att också kunna läsa texten som är anpassad till bilden).

Suggestiv genomslagskraft

Det här är en egensinnig, suggestiv, smått surrealistisk och underligt vacker berättelse. Flickan existerar som i en helt egen värld, utan andra människor.  Slutuppslaget är som något från Hitchcocks film Fåglarna (där fåglar tar över världen) och ändå så hypnotiskt vackert att man skulle vilja ha det som tavla på väggen.

En bok med få ord men med stor genomslagskraft.

print

Våra samarbetspartners