RED NOTICE – ägg utan överraskningar och choklad Netflix nya leksak

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rawson Marshall Thurber
Skådespelare: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Rity Arya, Chris Diamantopoulus
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Komedi, Thriller
Längd: 118 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Wonder Woman, Black Adam och Green Lantern i samma film. Eller rättare sagt Gal Gadot, Dwayne ”The Rock” Johnson och Ryan Reynolds. Red Notice är Netflix ambitiösa försök att skapa en egen Ocean’s Eleven blockbuster franchise och man har inte sparat på krutet, stålarna eller stjärnglansen.

Ryan Reynolds gör återigen en snabbpratande Deadpool karaktär, The Rock står för musklerna och Gal Gadot för intrigerandet – och för tjusiga karatesparkar medan hon är iklädd högt slitsad röd klänning. The money shot.

Ett extra långt pilotavsnitt för franchise

Red Notice har inte mycket till dramaturgisk kurva, filmen fungerar bättre om man tänker sig den som ett extra långt pilotavsnitt till en kommande serie. Det här är berättelsen om hur de tre mästerskurkarna träffas och blir bästisar och bundisar efter att först ha försökt lura varandra i ungefär 90 minuter. 

Sämst är hur ologiskt allt är. Amerikanerna och Interpol sätter inte en misstänkt amerikansk FBI agent, eller ens en falsk FBI agent, i ryskt fängelse baserat på lösa misstankar och utan rättegång (och speciellt inte med tanke på hur ansträngda ”diplomatiska förbindelser” är mellan länderna) tillsammans med en internationell konsttjuv. Prison break scenen är mer skrattretande än spännande (och skrattretande på fel sätt).

Gräver upp mycken gammal skåpmat om nedgrävda skatter

Myten om nedgrävda skatter har använts så många gånger förr och så mycket bättre. En bil i ett gruvschakt användes redan i Tillbaka till framtiden filmerna. Stulen konst hittas i själva verket hos privata samlare och allt som oftast i internationellt kända museer som inte vill skiljas från dyrgriparna … Se till exempel filmen Kvinna i guld – based on a true story – med Helen Mirren och Ryan Reynolds  i huvudrollerna. Reynolds som här har en betydligt bättre roll med mer eftertänksamhet och mindre käftglappande.

Kulturmarodörer på turné – mot green screens

Hur ofta står gamla tanks färdigtankade och startklara under jorden redo att användas i biljakter sjuttio år senare? Hur ofta skjuter folk hejvilt bland internationellt ovärderliga konstskatter? Och hur ofta ska alla olika intressenter helt omotiverat ploppa upp på samma ställen överallt på jorden?

Det är mer green screen än verkliga tjusiga miljöer – och ibland syns även en green screen skugga runt karaktärerna (som i tjurfäktningsscenen). Med en sådan budget hade man kunnat vänta sig mer ”real life” och mindre studio och bättre hantverk.

Refererar bättre filmer under tiden

Som så ofta i halvdana filmer … karaktärerna pratar om mycket bättre filmer (som du önskar att du såg istället) under tiden. Trettioårsjubilerande Jurassic Park med Richard Attenborough. Den underbara och varmhjärtade Sullivan’s Travels (Med tio cents på fickan), som fortfarande rankas bland världens bästa filmer. Prison break klassikern Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet). Ryan Reynolds hinner till och med i förbifarten med en MacPhail/Hitchcockreferens när han påpekar att det som alla är på jakt efter borde ligga i en låda med texten MacGuffin på.

Skattjakter kan göras bättre

Den här typen av skattjakter har gjorts på liknade sätt och bättre sätt så många gånger förr. Som i Indiana Jones serien, i National Treasure, i Tintin, i Tomb Raider och Nathan Drake spelen och i Unchartered … till och med i spelfilmen om Dora the Explorer. När en film med en talande och maskerad räv verkar mer trovärdig vet man att en film har problem.

Men streamingjättarna ska ha egna franchises. Och till slutscenen har man till och med värvat Ed Sheeran som sjunger en egen låt och påpekar att han varit med i Game of Thrones … rivalen HBO:s flaggskepp.

Trilogi med utökat persongalleri

Red Notice 2 och Red Notice 3 spelas in samtidigt. Så snart är Red Notice en trilogi – med lika många installationer som originalserien Ocean’s Eleven. Vi får se vilka skatter som ska erövras och vilka superhjältar – och skådespelarkändisar – som ska värvas till franchisen i framtiden.

Gal Gadot har mest elegans

Den gnabbande bromancen mellan gubbarna påminner en hel del om Fast & Furious spin-offen Hobbs & Shaw, liksom otaliga andra buddy movies, och det är mer tröttsamt än skojigt. Det är trots allt Gal Gadot som uppträder med mest elegans och får de bästa och roligaste scenerna. När hon ”terroriserar” en slätstruken tjänsteman har han bokstavligen stjärnor i ögonen. Det är förmodligen höjdpunkten på hans arbetsvecka. Och möjligen även höjdpunkten i skådespelarens cv.

Ägg utan överraskningar och choklad är Netflix nya leksak

Om du undrar vad trion är på jakt efter … så är det ägg. Överraskning, leksak och choklad, allt i ett paket. Fast utan choklad och inte mycket till överraskningar, för du har sett allt i den här filmen förut i många andra filmer. Återstår att se hur Netflix går vidare med sin nya leksak. Om det blir bättre sedan. När fler ger sig in i leken.

print

Våra samarbetspartners