RED NOTICE – högljudd, stökig och rörig actionkomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rawson Marshall Thurber
Skådespelare: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot, Rity Arya, Chris Diamantopoulus
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 118 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Härommånaden hade den engelska filmen SAS: Rise of the Black Swan premiär på Netflix. Filmens originaltitel är SAS: Red Notice, med Netflix döpte om den för att undvika förväxling med sin egen produktion Red Notice, vilken hade premiär igår.

Red Notice är den hittills dyraste Netflixproduktionen – drygt 200 miljoner dollar gick den loss på, och filmens tre stjärnor Ryan Reynolds, Dwayne Johnson och Gal Gadot fick en rejäl bit av summan. För manus och regi står Rawson Marshall Thurber, som bland annat gjort Dodgeball, Central Intelligence och Skyskrapor. Varför Netflix tyckte att det var värt att pumpa in så mycket stålar i det här projektet kan man undra. Filmen är inte på något sätt märkvärdig.

Världens bäste konsttjuv

Det hela handlar om Cleopatras guldägg. Nej, inga ägg värpta av en gås som heter Cleopatra, men väl tre svindyra prydnadsägg som tillhört den legendariska drottningen. Två av äggen finns i säkert förvar, det tredje antas vara försvunnet för evigt.

Ryan Reynolds spelar den internationelle tjuven Nolan Booth, som är på jakt efter dessa tre ägg, i synnerhet det försvunna ägget. Booth, som är världens näst bästa konsttjuv, tvingas samarbeta med en viss John Hartley (Dwayne Johnson), som kanske är en agent, eller som kanske är en tjuv. Världens bäste konsttjuv är den mystiska Löparen, som ingen vet vem det är – tills vi ganska omgående upptäcker att det är Gal Gadot som är Löparen.

Utspelas i ett flertal länder

Booth och Hartley tävlar med Löparen om att hitta det tredje ägget, men Löparen verkar hela tiden ligga ett steg före – hon har nästan övernaturliga krafter, hon lyckas med allt. En ihärdig polis (Ritu Arya) jagar de tre tjuvarna.

Historien utspelas i ett flertal länder. De är i Rom och Paris och Bali och ett ryskt fängelse, de är i snöiga berg och i djupa djungler. Att de hamnar i en tjurfäktningsarena är rätt oväntat. Minst sagt.
Men det hjälper inte så mycket.

Glömde bort hur man berättar en historia

Ryan Reynolds är jätterolig i den här filmen. Okej, kanske inte jätterolig, men han har kul repliker och är avspänt charmig. I övrigt är detta ännu en actionkomedi som mest är stor, högljudd, stökig, rörig, och framför allt tråkig. Jag har sagt det flera gånger förut, men det känns som att Hollywood någon gång strax efter millennieskiftet glömde bort hur man berättar en historia. Emellanåt kom jag på mig med att sitta och tänka på annat. Att filmens handling inte är speciellt originell kan jag ta, men Red Notice är bara en film som ser dyr ut, inget mer.

Hade heller sett gåsen värpa tre ägg

Dwayne Johnson är fel i rollen – det är svårt att tänka sig att denne karl, stor som en ladugårdsdörr, är konsttjuv. Gal Gadot är bara tråkig. Hon är alltid lite tråkig. Oavsett vad hon spelar, ser hon mest ut som en fotomodell som gått fel. Hon är snygg utan att ha någon större utstrålning, till skillnad från Ritu Arya – jag hade hellre sett en film som bara handlar om att Ritu Arya jagar Ryan Reynolds…. Och jag hade hellre sett en film om gåsen Cleopatra som värper tre ägg.

Skriven 2021-11-13

print

Våra samarbetspartners