LOUIE STOWELL : LOKE – EN OND GUDS HEMLIGA DAGBOK – en blandning av Percy Jackson och Dagbok för alla mina fans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Loki
Förlag: Bokförlaget Semic
Översättning: Carina Jansson
Genre: Skämtberättelser
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 235
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2023-03-13

Loke är surare än en citron. Han har busat med gudarna en gång för mycket och Oden har ingen humor (enligt Loke). Straffet blir att åka till Midgård (alltså vår vanliga värld) och gå i skolan som en vanlig elvaåring.

Dessutom har Oden skickat med en låtsasfamilj bestående av brodern Tor, en varghund, Heimdall och Hyrrokkin. Alla ser ut som vanliga människor (förutom varghunden) och Tor ser liksom Loke ut att vara elva år gammal. Även som mänsklig elvaåring är Tor sjukt intresserad av hammare. Trots det blir Tor populärast i skolan … medan Loke inte blir det.

En magisk dagbok

Dagboken är en magisk dagbok som rättar Loke varenda gång han skriver lögner och påhitt i den (det är ofta) och som delar ut pluspoäng för snälla saker såväl som minuspoäng för bus. Dessutom kan dagboken hjälpa till och kommentera det moderna livet, eftersom det var ett tag sedan Loke besökte människornas värld.

Bli en bättre person – tjäna bonuspoäng!

Det är meningen att Loke ska samla på sig bonuspoäng för att visa att han har blivit en bättre person, men halvvägs in i boken har Loke bara lyckats samla på sig ännu fler minuspoäng. Det där med att vara god är minsann inte så lätt … Och visst borde Loke få bonuspoäng på historielektionerna för att han kan så jättemycket om romarriket, men tyvärr, han levererar för många verkligt blodiga detaljer.

Percy Jackson möter Dagbok för alla mina fans

Louie Stowell har tidigare skrivit massor av faktaböcker, och det finns i boken gedigen faktabakgrund både om asagudarna och historiska epoker.

Själva handlingen är som en blandning av Percy Jackson spin-off serien Apollon, där den grekiske guden Apollon förvandlades till en finnig, mänsklig tonåring som landar i New York (detta som ett straff från Zeus), och Dagbok för alla mina fans, där Greg Heffley skriver och ritar om mellanstadiets vedermödor.

Inspirerad av Just William

En ond guds hemliga dagbok är rikligt illustrerad med skojiga små klotterteckningar (signerade Loke) på varje sida. Handlingen är lättläst och snabbläst, varje dag med upptåg är som ett kapitel i sig. Man kan ana att Louie Stowell inspirerats av sin idol Richmal Crompton som skrev Just William böckerna (Bara Bill  i svensk översättning). De är fortfarande bland de roligaste böcker som någonsin skrivits, alla kategorier.

Gör gott – skapa kaos!

Louie Stowell har konstaterat att även i dagens Storbritannien finns det plats för buspojkar, upptåg och missförstånd. Och de största härvorna uppkommer så klart när huvudpersonen på allvar försöker göra gott…

Det kommer mera från Loke – var så säkra på det! I uppföljaren utlovas en vild jakt på Tors borttappade älskade favorithammare.

print

Våra samarbetspartners