JOHN BOYNE : ALLA FÖRLORADE PLATSER – Förintelsen som lättviktig underhållning av okunnig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: All the Broken Places
Förlag: Norstedts
Översättning: Maria Nääs
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 425
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-01-23

Uppföljare, eller snarare spin-off. Ränderna går aldrig ur marknadsföringstricken. Efter några böcker som inte gått så bra (och inte varit så bra) går John Boyne tillbaka till sin första stora försäljningssuccé, Pojken i randig pyjamas, som var en tunn barnbok. Alla förlorade platser marknadsförs dock som skönlitteratur för vuxna, det är en onödigt tjock roman med många lösa trådar (även i slutet) och ett randigt omslag som anspelar på den där ”pyjamasen” (som inte var en pyjamas) i ettan.

Pojken i randig pyjamas blev kritiserad för alla felaktigheter om Förintelsen, och den blev även film och ”awards bait” från bolaget Miramax, som sedan dess har gått i graven – namnet  Weinstein är inget som någon vill förknippas med. Lika lite som nazister. Alla förlorande platser handlar om storasystern i Pojken i randig pyjamas. I den boken är lilla Gretel tolv år gammal. Hennes nioårige lillebror dör i ett koncentrationsläger, eftersom han blir vän med en pojke på andra sidan taggtråden. Att vara nio år och tro att det är en bondgård man ska besöka är osannolikt naivt.

Cosy crime i London

Nu i den nya boken är storasyster Gretel nittioett år gammal och hon bor i London. Hon har bott på många olika ställen, bland annat i Australien och i Paris, men hon har oftast valt att dra vidare. Bort från sina minnen och sin traumatiska uppväxt.

John Boyne låter Gretel göra goda gärningar i London, som för att försona sitt förflutna och hon spionerar på grannarna som ett slags cosy crime tant och Gretel upptäcker saker som står fel till … Eftersom Richard Osmans pensionärer säljer så bra ska John Boyne kopiera och göra likadant?

Hur mycket kan en tolvåring påverka sina föräldrar?

Men vänta nu, tjejen var tolv år i bok ett. Ja, hennes föräldrar jobbade för nazisterna, de var troende nazister, pappan lynchades direkt efter andra världskrigets slut, och hennes bror dog … vilket säkert var traumatiskt tillräckligt för Gretel (hur mycket mer dålig karma kan det bli?) … och hur mycket kan en tolvåring påverka vilket parti som föräldrarna röstar på? Och vad de jobbar med? (Om vi fick välja skulle alla våra föräldrar vara hyllade popstjärnor och skådespelare…?)

Det är ungefär som om man skulle säga åt en del av dagens irländare att de borde gå och skämmas och göra bot för alla människor som deras föräldrar dödade och skadade i terroristattacker. Direkt eller indirekt. Terror i Europa peakade under 1970- och 1980-talen. De som var med i organisationerna – och barn till de som var med – sitter nu i Irlands regering och är självgoda. Mord är mord. Även om det sägs vara för den goda sakens skull. Det fanns säkert nazister som också tyckte att de jobbade för en god sak. Det gjorde de inte.

En lång härva av sidotrådar

Romanen är för lång, för rörig och med för många sidotrådar. Den har inget ordentligt slut och författaren vet tydligen inte vad han ska göra med alla trådar utan lämnar härvan. Det är irriterande att någon som uppenbarligen kan så lite om Förintelsen ska få göra lättviktig underhållning av den.

Pojken i randig pyjamas var inte bra. Hur mycket Harvey Weinstein än marknadsförde den. Det finns gott om riktigt bra böcker av folk som upplevt Förintelsen, och även av anhöriga och av kunniga journalister och historiker som intervjuat överlevande.

Homosexuella hamnade också i koncentrationsläger

John Boyne verkar också strunta i hur homosexuella behandlas, och behandlades, under andra världskriget (och även i efterdyningarna) trots att han själv är homosexuell.

Homosexuella hamnade också i koncentrationsläger. De skulle utrotas både av nazisterna och kommunisterna. En del gick från läger till läger när de blev ”befriade” av den ryska armén. I Tyskland är det idag bättre tider för HBTQ-rörelsen. Men det går fortfarande inte att vara öppet homosexuell i dagens Ryssland. HBTQ+ personer förföljs och förtrycks och fängslas.

Desinformationen har nått nya höjder

På vissa områden, i vissa områden … verkar det inte som om utvecklingen gått framåt alls sedan 1940. Just nu pågår det största kriget sedan andra världskriget där Ryssland angriper Ukraina med svepskälet att landet är fullt av nazister. Desinformationen och propagandan har nått nya nivåer sedan det förra stora kriget i Europa.

Eget elände – eller andras

När John Boyne besökte Sverige skojade han om att alla irländare bara skrev om elände, om den stora svälten och utvandringen till Amerika. Det ville han inte göra. Nej, han tog någon annans elände istället och slog mynt av.

print

Våra samarbetspartners