I WANNA DANCE WITH SOMEBODY – lika bra som Bohemian Rhapsody och Elvis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kasi Lemmons
Skådespelare: Naomi Ackie, Ashton Sanders, Clarke Peters, Tamara Tunie, Stanley Tucci
Land: USA
År: 2022
Genre: Biografi, Drama, Musik
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

I kyrkokören finns en klart lysande stjärna: den nittonåriga Whitney Houston (Naomi Ackie). Mamma Cissy Houston (Tamara Tunie) dirigerar och tränar dotterns röst med sträng och klok disciplin. Det finns inga genvägar till att bli en stjärna.  Man måste ha huvudet med sig, men också hjärtat och magstödet.

Filmen följer med Whitney när hon träffar sin första flickvän, när hon upptäcks och när hon blir framgångsrik. Och när hon plötsligt inte är så framgångsrik längre. Alla highlights. Sensationella framträdanden, musikvideoinspelningar, Super Bowl, inspelningen av The Bodyguard, Nelson Mandela konserten, comebacken på The Oprah Winfrey Show. Kevin Costner och Oprah Winfrey ”spelar sig själva”, det vill säga de medverkar genom gamla klipp.

Destruktiva relationer

Stort fokus ligger på det personliga planet och på Whitneys relationer. Den hjärtliga och varma relationen till skivbolagsmogulen Clive Davis (Stanley Tucci). Den fina relationen till flickvännen Robyn Crawford (Nafessa Williams). Den destruktiva relationen till droger. Den minst lika destruktiva relationen till Bobby Brown (Ashton Sanders).

Den komplicerade relationen till den pådrivande fadern, som gärna har fingrarna i syltburken och spenderar Whitneys surt förvärvade slantar på egna älskarinnor. Och han är beredd att stämma sin egen dotter för att få 100 miljoner dollar till. Whitneys pappa får systrarna Williams pappa (skildrad i filmen King Richard) att verka nästan normal.

Supertjejig tjej – eller dragshow?

Vem som helst som har sett bilder av Whitney minns henne som en supertjejig tjej – tänk på håret, hårbanden, sminket, glittret, jätterosetterna, klänningarna, volangerna, puffärmarna, stilettklackarna, smyckena … Men var det egentligen inte så att Whitney klädde ut sig? Precis som sin mamma Cissy, familjevännen Aretha Franklin och kusinerna Dionne och Dee Dee Warwick. Whitney klädde ut sig till den diva som folket väntade sig. Som folket ville ha. Det verkar som ett slags ironisk dragshow.

Pappan beordrar henne att träffa killar

Privat var Whitney en pojkflicka som trivdes i collegetröjor, jeans, mycket kortklippt hår, joggingdress och Nike skor. Men vill man bli en mainstream artist och ”America’s Sweetheart” kan man inte vara både svart och gay. Det blir för magstarkt för att marknadsföra?

Whitneys dominerande pappa beordrar henne att träffa killar. Hon ligger med en av Michael Jacksons bröder. Och går sedan tillbaka till flickvännen Robyn. Men de kommer inte att vara ihop länge till. Deras förhållande krockade med bilden av vad en kvinnlig stjärna ska vara och hur hon ska vara. Så sorgligt.

Jukebox med musik och intervjuer

Extramaterialet innehåller bland annat en jukebox med musik, intervjuer med de medverkande och intervjuer med alla de verkliga personer som bidragit med sina historier, historier som fördjupat filmen och gett den en nästan dokumentär känsla. Bröderna, sminkösen, musikerkollegor … alla möjliga folk som är med i filmen har berättat sina minnen. Whitneys smink fanns bevarat och man kunde ge skådespelaren exakt rätt nyanser.

Clive Davis ser förresten ut precis som Stanley Tucci. Clive Davis ser också precis ut som han gjorde 1983. Det år som han upptäckte Whitney.

Likheter med Bohemian Rhapsody

Regissören Kasi Lemmons har samarbetat med manusförfattaren Anthony McCarten (som också ligger bakom filmsuccén Bohemian Rhapsody) och de har intressanta tankar om Whitney som artist och som person. Ännu en gång har en gay eller bisexuell artist huvudrollen i en historia om framgångens pris och baksida.

Inför prisgalor, speciellt Oscarsgalan, dyker alltid samma frågor och tankar upp från experter och kritiker. Att det inte finns tillräckligt med kvinnliga regissörer representerade och att det inte finns tillräckligt med skådespelare ”of colour” representerade.

Det är inte som om det inte finns alternativ att välja bland. Freddie Mercury vann en Oscar, Elvis blev nominerad till en Oscar … och Whitney blev bortglömd.

Det här är precis lika bra som Bohemian Rhapsody och Elvis.

Naomi Ackie är mycket porträttlik i rollen, hon har plockat upp Whitneys manér in i minsta detalj, och rösten … den är Whitneys egen.

print

Våra samarbetspartners