THE VAST OF NIGHT – lågmäld sci-fi och homage till Twilight Zone

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Andrew Patterson
Skådespelare: Sierra McCormick, Jake Horowitz, Gail Cronauer, Cheyenne Barton, Mark Banik
Land: USA
År: 2019
Genre: Drama, Mysterium, Sci-Fi
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

The Vast of Night av debutanten Andrew Patterson, såväl manus som regi, är en film som kommer att dela upp publiken i två kategorier; de som hatar den för att den rör sig så ytterst makligt framåt, och de som älskar dess uppdatering av 50-talets småstads-USA, 50-talets amerikanska television (Twilight Zone med flera serier) och allmänna nostalgi. En såkallad slow burner (ett långsamt, gradvist, stegvist sätt att närma sig crescendo).

Jag tyckte själv att det var lite jobbigt att ta mig igenom de tio-femton första minuterna, där det snackades konstant, och det var svårt att hänga med i hälften av referenserna. Dessa dialoger har emellertid inte mycket med den egentliga storyn att göra, så slå gärna dövörat till under inledningen och glid sedan in i den varma, mörka New Mexico/Texas-natten.

En homage till Twilight Zone

Detta av Patterson, en man som närmar sig de 40, lilla självfinansierade lågbudgetverk (det talas om en miljon dollar, vilket är lika med absolut ingenting alls i amerikanska filmproduktionssammanhang) kan ses som såväl en homage till, som ett förlängt avsnitt av, Twilight Zone. Byhålan där det hela utspelas heter exempelvis Cayuga, vilket även var, som alla vet, namnet på Rod Serlings produktionsbolag, och nämnde Serling är givetvis mannen bakom den klassiska tv-serien Twilight Zone (1959–1964).

Fint skådespeleri

Relativt sett lågmäld sci-fi som alltså utspelar sig i en liten gudsförgäten håla i New Mexico (referenserna går till Roswell) på 50-talet. Snyggt återskapade miljöer. Fint skådespeleri av i filmsammanhang okända ansikten med Sierra McCormick och Jake Horowitz i spetsen.

Vill man vara lite kritisk, kan man absolut kalla verket filmad radioteater kombinerad med några dolly-, steadicam- och drönarsekvenser. Men då är man rätt surmagad.

Kanske aningen högt betyg, men jag är en sucker för film som lyckas överträffa sin budget med råge.

En blinkning till War of the Worlds

Ytterligare kuriosa: den lokala radiostationen går under benämningen WOTW. Det lär dock aldrig ha funnits någon dylik radiostation i området, varken då eller framöver, utan stationens namn tycks vara en blinkning till H.G. Wells romanklassiker War of the Worlds (1898).

print

Våra samarbetspartners