PARADISE HIGHWAY – inget omistligt, men filmen ses för skådisarna och första halvan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Anna Gutto
Skådespelare: Juliette Binoche, Frank Grillo, Morgan Freeman, Hela Finley, Cameron Monaghan
Land: Tyskland, USA, Schweiz
År: 2022
Genre: Thriller
Längd: 115 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Netflix har ju inte världens bästa rykte angående egenproducerad långfilm, men denna gång lyckas man trots allt hyfsat. Märk väl: hyfsat. Inledningen väcker intresse. En kvinnlig lastbilschaufför, gestaltad av en tuff Juliette Binoche, får ofrivilligt sällskap i sin kärra av en tolvårig flicka (en övertygande Hala Finely), ämnad att bli ett traffickingoffer. Om Binoche är helt rätt i rollen? Tveksamt! Men hon äger vad som kallas närvaro.

En tredje spelpjäs är hennes kriminelle bror spelad av Frank Grillo.

Och en fjärde, Morgan Freeman, som också han är bra, i samma typ av roll han gjorde redan för snart trettio år sedan i Se7en, 1995. En lugn och fin, erfaren, desillusionerad snut med hjärtat på rätta stället. Även om han kan verka lite bitsk och barsk utåt.

Ja, då får vi väl nämna Cameron Monaghan också, som gör Freemans “nybörjarkollega”.

Orealistisk jaktscen med lastbil

Men ju mer vi närmar oss slutet, desto mer tomt i tanken blir det dessvärre. Undertecknad hade räknat ut slutscenariot åtminstone någorlunda långt i förväg.

Och så skulle det förstås förekomma en sådan där totalt orealistisk scen som jag bara hatar; Juliette Binoche är efter en ångestfull afton på en vägkrog så full att hon inte kan stå på benen, men kör ändå strax ifrån alla förföljare med sin lastbil, något vingligt, men ändå. Nej, skulle inte tror så!

Sekunder innan den måttligt vingliga färden blir hon dessutom ordentligt misshandlad!!! (Det är väl också ungefär där filmen börjar lämna spåret “bra” för att svänga in på “inte riktigt så bra längre”…)

Bör ses för första halvan

Inget omistligt, inget nödvändigt, men heller inget som förstör några timmar. Men vi ser den för skådisarnas skull, och för den första halvan.

Fotnot: Visas som sagt på Netflix. Där den i samband med premiären den 28 februari lade sig överst på tittartoppen!

print

Våra samarbetspartners