MELLAN TVÅ VÄRLDAR – ska infiltratören avslöjas eller inte?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Ouistreham (Between Two Worlds)
Regi: Emmanuel Carrére
Skådespelare: Juliette Binoche, Hélène Lambert, Louise Pociecka, Steve Papagiannis
Land: Frankrike
År: 2022
Genre: Drama
Längd: 107 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Juliette Binoche är alltid lysande. Här spelar hon en wallraffande journalist som klär ut sig till städerska för att skriva ett reportage.

Mellan två världar är en fiktiv tolkning av journalisten Florence Aubenas reportagebok Kajen i Ouistreham. Med betoning på fiktiv.

På jakt efter en säljande story

Marianne Winckler (Juliette Binoche) är en tjusig och intellektuell parisiska som flyttar till en ny stad för att göra research för sin nya bok. Den ska handla om hur svårt det är att få en fast anställning med lön.

… Ja, det är svårt. Även med kontakter och utbildning. I modeindustrin arbetar folk tydligen gratis bara för äran att arbeta inom modeindustrin och även inom SVT använder man sig av gratis arbetskraft – till exempel i alla tramsiga lekprogram. Gratis är gott. I alla fall för alla som slipper betala ut arvoden. Kulturnyheterna och Uppdrag granskning har nyligen haft reportage om detta, och till och med SVT (som pröjsat för granskningen) utnyttjar gratis arbetskraft. Eller så är ersättningen småsmulor. Som en vecka i Schweiz. Där du blir filmad vareviga dag. Det där är ingen riktig lön.

Ska infiltratören avslöjas?

Något som ingen gör gratis, bara för glädjen att få vara med. är städning. Så Marianne börjar städa. Och varm vänskap uppstår med de andra städarna. Ärligt talat så är det här inte tillnärmelsevis lika bra som riktigt bra socialrealistiska filmer av Ken Loach. För filmen fokuserar mer på Marianne och hennes dilemma – VAD ska de nya vännerna säga när de får reda på att hon bara är på besök i städbranschen? – än på städarna. Och kan Marianne verkligen leva sig in i deras situation när hon bara är på besök? Hon, och vi, vet ju att hon kan åka tillbaka till Paris och sina dyra viner och intellektuella samtal när som helst. De som hon träffar under sitt researcharbete … de har ingen biljett från färjan där de städar.

Speciellt en av städarna är väldigt misstänksam mot Marianne. Hon inser att något är fel med Mariannes bakgrundshistoria. Deras verbala dueller och blickarnas krig påminner om scener från Judas and the Black Messiah. Ska infiltratören avslöjas eller inte?

Ett hjärteprojekt för Juliette

Det har länge varit ett hjärteprojekt för Juliette Binoche att få rättigheterna till den här boken. Regissören Emmanuel Carrère har valt att engagera en hel massa ”non-professionals” i rollerna. För att det ska verka äkta. Man får hoppas att de fick något betalt och inte bara äran att vara med …?

Skådespelare får kanske söka städjobb

Filmindustrin lever också mycket på gratisarbete. Förresten … i år gick åter igen guldbaggarna för bästa manliga och kvinnliga huvudroll till folk som inte är utbildade skådespelare. Något som kanske inte alla utbildade skådespelare är glada över. Vem vet, de kanske får söka sig till städjobb? Vilket är vad många kulturarbetare försörjer sig på, mellan varven och mellan gigen i gig-ekonomins tid.

print

Våra samarbetspartners