THE EYES OF TAMMY FAYE – utan tvekan Jessica Chastains (Oscars)show

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Showalter
Skådespelare: Jessica Chastain, Andrew Garfield, Cherry Jones, Vincent D’Onfrio, Fredric Lehne
Land: USA
År: 2021
Genre: Biografi, Drama, Romantik
Längd: 126 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 4

Det doftar Oscar inom kort, och här har vi en film som aldrig nådde de svenska biograferna förra året. Däremot nådde både Oscargubben och brittiska BAFTA-statyetten ända hem till Jessica Chastain som vann pris för bästa skådespelerska i en huvudroll för sin tolkning av titelfiguren.

Men vem är eller snarare var då Tammy Faye Bakker? Frågan är relevant för dagens yngre generationer, på 80-talet blev nämligen skandalen kring TV-evangelisterna Tammy Faye och Jim Bakker hett nyhetsstoff.

Toppen på näringskedjan

Fast filmens historia tar sin början 1960. Det var då den artonåriga Tammy Faye LaValley träffade den två år äldre Jim Bakker på Bibel-college i Minneapolis. Kemin fanns där och de hade religionen gemensamt, så de gifte sig året därpå.

Föga anade de då vad detta skulle leda till, men deras blygsamma start som kringresande predikanter tog dem så smått till toppen av den tv-evangelistiska näringskedjan via sitt kristna nyhetsprogram The PTL Club – PTL står för övrigt för Praise the Lord, om nu någon undrar.

Från tv-show till nöjespark

Programmet, som startade 1974 blev snabbt en guldgruva. Receptet ”glittrig underhållning och jordnära familjevärden” gick hem i de amerikanska stugorna. Så till den grad att det till slut förvandlades till en egen tv-kanal, som drog in 120 miljoner dollar årligen. En nöjespark blev det också av det hela till slut. Allt till den nätta summan av 200 miljoner dollar, och investeringen lönade sig. Parken blev en hit den också.

Jim är strulpellen

Men framgångssagan skulle inte vara för evigt. Om jag säger att The Eyes of Tammy Faye i mångt och mycket framstår som en rätt typisk uppgång- och fallhistoria, så förstår ni säkert vad som avses. För det är klart att det strular till sig till slut.

Å det värsta, dessutom. Och lika klart är det att det är Jim som är strulpellen. Manuset av Fenton Bailey – baserat på en dokumentär från 2000 med samma titel som denna spelfilm – fokuserar ur denna aspekt med all önskvärd tydlighet på att det är mannen i huset som gjorde bort sig. Grovt.

Drogad och våldtagen

Vad man säger är att det var upptäckten och uthängningen av hans smutsiga byk som förstörde imperiet de byggt upp tillsammans. Det talas om bedrägerier värda två miljoner dollar, rykten om homosexuella förbindelser och mutpengar till modellen Jessica Hahn för att hon inte skulle gå ut med att hon blivit drogad och våldtagen av Jim och en annan tv-predikant, John Wesley Fletcher.

Det antyds dock också rätt tydligt att Tammy mer än gärna åkte med på det imaginära lyxtåget vad gäller excesser, men fallet både vad gäller imperiet och äktenskapet stod Jim tveklöst för.

”Är de på riktigt”

Båda två framstår dock som seriefigurer i nästan lika hög grad, men det är inte så konstigt eftersom de framstod som sådana i verkliga livet också. Det är inte svårt att tänka ”Är de här personerna verkligen på riktigt?”tänkte man i sitt stilla sinne medan filmen rullade på tv-skärmen. Fast Tammy i Jessica Chastains skepnad har förstås till skillnad från Andrew Garfields Jim mer nyans och försonande drag. Den sistnämnde ter sig i hög utsträckning som en hycklare, medan Tammy åtminstone kan ursäktas för viss naivitet.

Moral Majoritys ledare spyr galla

Sedan är det inte svårt att ge henne credit för att hon tidigt utmanade det ultrakonservativa kristna etablissemanget genom att stötta både AIDS-offer och gayrörelsen i en (Reagan)tid då få andra gjorde det. Något som fick illa beryktade Moral Majoritys ledare Jerry Falwell att spy galla. Det finns en scen i The Eyes of Tammy Faye där Tammy har bjudit in den AIDS-drabbade prästen Steve Pieters till en intervju till sitt program, varpå Falwell uppgivet utbrister ”I can’t watch this”, eller något liknande. Vilket inte var så konstigt, utan bara i linje med hans attityd rent allmänt. Han beskrev nämligen AIDS med den föga medkännande termen ”gay cancer”.

Tammys konflikt med Falwell går för övrigt som en röd tråd genom hela filmen. Redan vid första mötet på en trädgårdsfest säger hon emot den auktoritäre prästen. Något man bara inte gjorde. Så säga vad man vill, men stake hade hon utan tvekan.

Utan tvekan Jessica Chastains show

På samma sätt lyckas Jessica Chastain visa att det fanns en hel del substans bakom den i sanning smaklösa och överspacklade ytan. Hon hade empati, och tyckte att även de utsatta och annorlunda skulle omfamnas av Guds kärlek. Något hon promotade och predikade ända till sin död 2007.

Så ja, det här är utan tvekan Chastains show, men det är också en fascinerande berättelse om en motbjudande värld där folk luras att ge pengar för att bättra på samvete eller ännu värre, i tron att de ska ligga bättre till för en biljett upp. Samtidigt som budbärarna högst upp i hierarkin på de mäktiga kristna organisationerna själva snor åt sig en stor del av kakan, bör tilläggas. Tänker man sedan vidare några steg inser man att det är hos de här människornas fotfolk tokfransarna som förstört det republikanska partiet numera i hög utsträckning har sina rötter.

Färgstark kvinna som rockade världen

Men det är förstås en annan sak, eller snarare historia. För som sagt; framför allt är det här alltid sevärda Jessica Chastains studie av en färgstark kvinna som rockade världen på sitt speciella sätt, och satte fingret på precis hur bristfälligt och skruvat det kristna kärleksbudskapet är i de kretsar hon rörde sig i.

print

Våra samarbetspartners