PASCAL ENGMAN : PATRIOTERNA – rysligt spännande (o)tryggt placerad i en brutal samtid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Piratförlaget
Genre: Deckare
Antal sidor: 466
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2017-08-23
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2018-04-17

Har varit nyfiken på Pascal Engman ett bra tag nu, så när jag nu äntligen tog tjuren vid hornen fick det bli att göra det från början. Läsa debuten alltså. För till skillnad från de efterföljande böckerna är inte Patrioterna en del av en serie som nödvändigtvis måste ”läsas ifatt”.

Hög trovärdighetsfaktor

Fast efter att nu ha avnjutit förstlingsverket finns det onekligen stor chans för att det blir en fortsättning följer. Patrioterna är nämligen en riktigt svettig och hårdkokt skapelse som lyckas hålla flera bollar i luften samtidigt som trovärdighetsfaktorn både är hög och skrämmande aktuell.

Dessa ”bollar” består i realiteten av fyra historier som vid en första anblick inte har något med varandra att göra, men sedan sakta men säkert vävs samman i en djävulsk intrig med mången ond bråd död och en destruktiv fanatism som givna ingredienser.

Våldsbenägen och oberäknelig ryss

Initialt introduceras vi för August Novak, tänkande hårding med ett mörkt förflutet i bland annat Främlingslegionen, som numera huserar i en chilensk håla med sin fästmö Valeria. Hans arbetsgivare är den lokale gangsterbossen Vladimir, en lika våldsbenägen som oberäknelig ryss. Det är förståeligt att August funderar på ett annat liv långt bort från honom. Frågan är bara när och hur det är möjligt.

Chans att klättra i hierarkin

I nästa story möter vi Madeleine Winther, ung och äregirig journalist på Nyhetsbladet, som står i begrepp att göra sitt första knäck som undercover. Måltavlan är en välkänd åklagare, som kan ge stora rubriker. Om bluffen går hem, det vill säga. Då kan hon kanske få chansen att klättra snabbt i hierarkin.

Bricka i ett explosivt spel

Ibrahim Chamsai i sin tur är invandraren som kämpat sig in i det svenska samhället. Han försörjer familjen som taxichaufför, och är mäkta stolt över välartade dottern Mitra, som pluggar på universitetet. Vad Ibrahim inte vet är att han snart ska tvingas bli en bricka i ett explosivt spel där det inte finns några valmöjligheter. Alls.

Journalister betecknas som syndabockar

Slutligen har vi Carl Cederhielm, överklassonen som skådat den svenska nationens förfall. Invandrarna, deras barn, sossarna och förstås journalisterna är bara några av skurkarna och syndabockarna i dramat. Sistnämnda betecknas även som förrädare, och de förtjänar att dö. Något Carl tagit fasta på Han har plitat ner en dödslista på de mest oönskade, och har redan begått sitt första mord. Men planen är större än så. Avsevärt större.

Givet med stlutuppgörelse

Samtidigt har hans lojala medhjälpare samma skeva syn som han själv på tillståndet i landet, och tillsammans planerar de iscensätta en attack som allmänheten sent ska glömma.

En våldsam slutuppgörelse är förstås given, och det i bästa Die Hardstil. Dock tänker jag inte nämna i vilken miljö, det får bli en överraskning för er som ännu inte läst denna bok.

Förvånansvärt oförutsägbar

Däremot bör absolut uppmärksammas att Engman låter de olika huvudpersonernas vägar korsas så småningom, och detta är på det hela taget väldigt snyggt hanterat. Inte minst för att man faktiskt blir överraskad från och till. Författaren lyckas ju faktiskt vara förvånansvärt oförutsägbar i sin raffelhistoria.

Slutet blir bitterljuvt

Fast i slutänden korsas likväl dessa liv mer eller mindre med varandra, och då vankas ett kostsamt avgörande. För slutet blir bitterljuvt. Det goda vinner tillfälligt, men segern blir dyrköpt. Precis som den oftast blir i verkligheten. Trist, kan tyckas, men Engman har valt realism före en enhetlig happy end. Vilket förstås bara gör det hela till en ännu starkare läsupplevelse.

Rysligt spännande

Så ni som läser denna text behöver alltså inte sitta och undra varför ”sådan här gammal skåpmat” recenseras på denna eminenta sajt. Det finns en god anledning till det. För Patrioterna är definitivt en rysligt spännande och filmisk thriller. Gediget och (o)tryggt placerad i en brutal samtid som ter sig plågsamt nära verkligheten, därtill.

print

Våra samarbetspartners