VITA AYALA: MORBIUS THE LIVING VAMPIRE: OLD WOUNDS – habil Marvelserie som inte fäster

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Marvel
Tecknare: Francesco Mobili och Marcelo Ferreira
Språk: Engelska
Genre: Serier
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020

Jared Letos försök att ge filmiskt liv till Marvels vampyr Morbius mottogs ljumt vid den pandemiförsenade releasen i fjol. För egen del tyckte jag nog att svenske Daniel Espinosa gjorde ett godkänt jobb med figuren, men världen rockades väl inte direkt av detta släpp.

Fast de som eventuellt var besvikna kunde förstås alltid återvända till serien. Eller kanske inte ändå, Morbius har liksom ända sedan introducerandet i Marveluniversumet på 60-talet varit en figur i periferin, och så är det alltjämt.

Ser klädsamt skrämmande ut

Men här har vi i alla fall trots allt ett släpp där Michael Morbius spelar förstafiolen, och känslan av gjutenhet är väl knappast fullständig. Dock får jag väl säga att tecknarna Francesco Mobili och Marcelo Ferriera ha gjort ett fullt acceptabelt jobb. Inte minst ser Morbius om inte annat klädsamt skrämmande ut när han låter sin ilska skina igenom. Eller när det vankas ”fighting mode” för honom.

Överflödig sidohistoira

Men storyn? Nja, jag vet inte så noga vad som ska sägas om den. Till att börja med verkar gamle antagonisten The Melter mest finnas med av nostalgiska skäl. Initialt utför denne råe sälle grymma experiment på några hantlnagare, varpå Morbius dyker upp och avbryter tortyren Intressantare än så blir det inte i denna överflödiga sidohistoria som för övrigt knappt förtjänar att betecknas som en sådan.

Mer blodsugen efter experiment

Att sedan huvudhistorien fokuserar på Morbius längtan efter att bli mänsklig igen förvånar väl ingen. Det är ett genomgående tema när vampyren är på tapeten. Samtidigt är det givet att experimenten misslyckas. Å det värsta, bör tilläggas. Efteråt är Michael Morbis här om möjligt än mer blodsugen, vilket leder till en blodig episod med ond bråd död som resultat

Kvinnlig vampyrjägare

Som bonus och givet försäljningsargument för detta verk dyker Spider-Man så upp. En våldsam skärmytsling med vampyren tar vid innan nätspinnaren ställer upp och ger honom en hjälpande hand.

Utöver dettafigurerar även en mystisk kvinnlig vampyrjägare med ett horn i sidan på Morbius. Hon vill föga förvånande ha hämnd. Hämnd för något som ligger längre bak i tiden.

Önskan om mer sekundär roll

Ja, det var väl det hela. Old Wounds må vara en hyfsat habil graphic novel, men den fäster inte i (serie)medvetandet. Någonstans skulle jag önska att Morbius fokus för att inte säga fixering vid att bli mänsklig igen skulle få en mer sekundär roll i fortsättningen.

En del av figurens DNA

Därmed inte sagt att historier på detta tema ska skrotas helt, det är trots allt en del av figurens DNA precis som dödsskjutngen av föräldrarna är det för Bruce Wayne. Däremot är jag rätt säker på att Morbius blivit avservärt mer intressant och spännande i sin serieform om man låtit honom bryta sig loss avsevärt mer från de bojor som ursprungshistorien från 60-talet fortfarande håller fast honom i.

print

Våra samarbetspartners