DECISION TO LEAVE – thriller av det mjukare slaget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Heojil kyoishim
Regi: Park Chan-wook
Skådespelare: Park Hae-il, Tang Wei, Lee Jung-hyun, Go Kyung-Pyo, Shin-Young Kim
Premiär: 2022-12-25
Betyg: 4

Nedanför en brant klippa i Sydkorea finner den vänlige men slipade detektiven Jang Hae-Joon en död man i full klättermundering. Hans mobil, hans krossade klocka ger en indikation när dödsfallet inträffade men vid mötet med den avlidnes fru, Song Seo-rae börjar misstankarna riktas mot henne.

Song Seo-rae är en gåtfull smart och vacker kvinna som kan konsten att med små gester dupera män i sin omgivning. Detektiven Hae-Joon börjar forma sin egen utredning, mer eller mindre medvetet till hennes fördel och inom kort står han helt plötsligt på hennes sida.

Ett vågspel av gissningar

Detta är en thriller av det mjukare slaget med en sinnesstämning ackompanjerade av estetiskt bildspel. Genom att regissören Park Chan-wook medvetet placerar skådespelarna i varandras närvaro i deras enskilda tankar och handlingar skapas ytterligare en dimension av betraktelse. När berättelsen pulserar vidare är det ett vågspel av gissningar av vem som leder vem men märkbart är att bägge huvudkaraktärer påverkar varandra.

Kylig, beräknande med gåtfullhet

Vändningarna kommer men det går inte att förutse åt vilket håll. Song Seo-rae är både kylig och beräknande, men inom sig bär hon en gåtfullhet som också är en sårbarhet. Kanske är det just denna sårbarhet som Hae-Joon eftersöker och lockas av, en längtan ett rädda en ensam själ och finna sin egen balans i tillvaron.

print

Våra samarbetspartners